گروه معادن
 
معضل جدي تعطيلي معادن كردستان
گروه معادن - کردستان در حوزه معدن یکی از استانهای برخوردار و با ظرفیت کشور است ولی طی چند سال اخیر داستان تعطیلی معادن در این استان به یک معضل جدی تبدیل شده است و این روند همچنان ادامه دارد.
به گزارش ماين نيوز، کردستان در حوزه معدن دارای ظرفیت های نهفته ای است و هر چند که مدیران و مسئولان خبر از تغییر نگاه برای بهره برداری از این ظرفیت ها را مطرح می کنند ولی بر اساس آمارهای اعلام شده بیش از نیمی از معادن استان کردستان بنا به دلایل مختلف تعطیل هستند و نه تنها افراد شاغل در این حوزه بیکار شده اند که ظرفیت های نهفته معدنی استان نیز بدون استفاده باقی مانده و هدر می رود.

وجود معادن غنی در حوزه های مختلف باعث شده است که همواره سرمایه گذاری در این بخش به عنوان یک اولویت اصلی در استان کردستان مطرح شود و در حالی که همواره سوء استفاده از حوزه معدن و ثبت معادن به نام افراد خاص همواره این بخش را تهدید می کرد که امروز معضل دیگری به نام تعطیلی و خام فروشی معادن این بخش را به شدت تهدید می کند.

دلایل مختلفی برای تعطیلی معادن در استان کردستان مطرح می شود و عده ای از کارشناسان اعتقاد دارند که واگذاری معادن به افراد غیرمتخصص عامل اصلی بروز این مشکل جدی است ولی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کردستان رکود اقتصادی در کشور به ویژه حوزه مسکن را عامل اصلی تعطیلی واحدهای معدنی در این استان عنوان می کند.

در بخش معدن کردستان ۱۸ نوع ماده معدنی از قبل سنگ تزئینی، مرمر، سنگ آهن، سیلیس و طلا دارد و در حال حاضر 550 تا 600 میلیون تن ذخیره سنگ آهن در کردستان شناسایی شده استتعطیلی معادن در استان کردستان در حالی یک معضل جدی برای این حوزه است که خام فروشی حداقل استخراج صورت گرفته از معادن استان نیز خود داستان دیگری دارد و طی دو سال اخیر این موضوع به عنوان یک دستور کار جدی مطرح شده و مسئولان وعده ایجاد صنایع تولیدی بخش معدن را مطرح کرده و خبر از رفع این معضل جدی می دهند.

شناسایی 600 میلیون تن ذخیره معدنی در کردستان

براساس آخرین آمار اعلام شده از سوی مسئولان و مدیران مربوطه، در بخش معدن کردستان ۱۸ نوع ماده معدنی از قبل سنگ تزئینی، مرمر، سنگ آهن، سیلیس و طلا را دارد و در حال حاضر 550 تا 600 میلیون تن ذخیره سنگ آهن در کردستان شناسایی شده است که هر چند مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان معتقدند که ظرفیت مواد معدنی در این استان بیشتر است و باید بار دیگر شناسایی ظرفیت های معدنی در کردستان انجام شود.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان به ظرفیت های حوزه معدن در این استان اشاره کرد و یادآور شد: در بخش معدن ۳۶۰ واحد معدنی در استان کردستان وجود دارد، که ۱۶۰ واحد تعصیل، ۱۵۴ واحد فعال و ۲۳ واحد در حال تجهیز و راه اندازی است.

محمد دره وزمی با اشاره به وضعیت اشتغال ایجاد شده در حوزه معدن در استان کردستان یادآور شد: اشتغال بخش معدن استان کردستان در حال حاضر دو هزار و ۴۰۰ نفر است و این بخش یکی از ظرفیت های ویژه ای استان است که با توجه به ظرفیت های موجود می تواند تحول عظیمی را در حوزه های اشتغال، سرمایه گذاری و واردات ایجاد کند.

تلاش برای فعال سازی واحدهای معدنی تعطیل شده در کردستان

وی تعطیلی واحدهای معدن استان کردستان را یکی دیگر از مشکلات این بخش عنوان کرد و افزود: متاسفانه در حال حاضر بیش از نیمی از واحدهای معدنی در کردستان تعطیل هستند و به همین دلیل بخشی از ظرفیت های حوزه اشتغال و تولید استان مورد استفاده قرار نمی گیرد که البته برنامه ریزی ها برای شناسایی عوامل اصلی تعطیلی این واحدها صورت گرفته و انتظار می رود در حوزه عمل نیز بتوانیم در این بخش فعالیت های اجرایی خوبی داشته باشیم.

در حال حاضر بیش از نیمی از واحدهای معدنی در کردستان تعطیل هستند و به همین دلیل بخشی از ظرفیت های حوزه اشتغال و تولید استان مورد استفاده قرار نمی گیرددر همین حال رئیس سازمان نظام مهندسی معدن کردستان نیز با اشاره به تعطیلی بالغ بر 190 واحد معدنی در این استان گفت: در حال حاضر از مجموع کل واحدهای معدنی دارای پروانه بهره برداری در استان کردستان تنها 154 واحد معدنی فعال هستند و متاسفانه بقیه واحدهای معدنی استان تعطیل هستند.

بهروز قادری با اشاره به دلیل اصلی تعطیلی واحدهای معدنی استان کردستان گفت: رکود اقتصادی در کشور به ویژه در حوزه مسکن باعث شده است تا معادن مرتبط در این بخش نیز تعطیل شوند و به همین دلیل علیرغم تمامی اقدامات صورت گرفته تا زمانی که بازار مصرف وجود نداشته باشد امکان ادامه فعالیت برای واحدهای معدنی کردستان وجود ندارد.

رکود در بازار مسکن عامل اصلی تعطیلی معادن در کردستان

وی با اشاره به اینکه بخش زیادی از واحدهای معدنی تعطیل شده در استان کردستان مربوط به سنگ آهن است، عنوان کرد: به دلیل رکود در بازار مسکن در کشور متاسفانه میزان خرید از معادن در استان کردستان کاهش یافته است و به همین دلیل هم افراد سرمایه گذار مجبور هستند که معادن خود را تعطیل کنند.

در همین حال یکی دیگر از مشکلات حوزه معدن در استان کردستان مربوط به خام فروشی است چرا که به دلیل نبود واحدهای تولیدی و فراوری در حوزه معدن در استان افراد باید مواد استخراج شده خود را در سایر استانهای کشور به فروش برسانند و با هر گونه تغییری در بازار آنها متضرر می شوند.

برنامه جدی دولت کاهش خام فروشی معادن کردستان است

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان خام فروشی را یکی از مشکلات جدی در بخش معدن این استان عنوان کرد و افزود: متاسفانه سود اصلی بخش معدن استان کردستان به جیب دیگران می رود و به دلیل خام فروشی مواد معدنی این استان، می توان گفت که تمامی بهره های این صنعت مربوط به دیگرانی است که در حوزه صنایع تولیدی از آن استفاده می کنند.

محمد دره وزمی با اشاره به برنامه های جدی دولت در راستای ایجاد واحدهای تولیدی مرتبط با معدن گفت: در همین راستا دولت برنامه ای جدی برای کمک به استان کردستان را در دستور کار قرار داده و تلاش می کند تا از تمامی ظرفیت های موجود در خود استان کردستان استفاده کند.

وی به برنامه ریزی های صورت گرفته برای ایجاد زنجیره تولید فولاد در استان کردستان اشاره کرد و افزود: به دنبال سفر وزیر صنعت، معدن و تجارت به استان کردستان در سال گذشته برنامه های اجرایی این مهم مورد بررسی قرار گرفت و انتظار می رود که ضمن بهره برداری از ظرفیت های در اختیار بتوانیم در این بخش شاهد اقدامات و فعالیت های مناسبی باشیم.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کردستان در پایان گفت: در صورت ایجاد واحدهای تولیدی در حوزه معدن می توان نه تنها زمینه را بریا ایجاد فرصت های جدید شغلی در استان کردستان فراهم کرد که در کنار این مهم زمینه و شرایط برای رونق تولید نیز فراهم می شود و این مهم در نهایت توسعه در کردستان را به دنبال دارد.

بهره برداری درست و مناسب از ظرفیت ها و استعدادهای طبیعی و نیروی انسانی در استان کردستان همواره یکی از دغدغه های جدی مردم این استان بوده است و در حالی که کردستان ذخایر ارزشمندی را در حوزه های مختلف در اختیار دارد که متاسفانه این روزها بیکاری در استان بیداد می کند و مشکلات جدی را برای کردستان به وجود آورده است.

افزایش حمایت های دولت از بخش معدن در استان کردستان از یک سو و همچنین پرداخت تسهیلات به افراد سرمایه گذار از سوی دیگر باعث می شود تا زمینه برای توسعه این بخش فراهم شود که بدون شک این مهم در نهایت توسعه همه جانبه کردستان را به دنبال دارد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۳ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۴۹
کد مطلب: 24675
 
مرجع : خبرگزاری مهر