گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
ظرفیت‌های اکتشافی با تفاهم بین‌المللی دیده می‌شود
گروه اكتشاف و زمين شناسي - فضای بین‌المللی برای بنگاه‌های اقتصادی ایران در حال بهبود بوده و تعامل با بخش خصوصی محکم‌ترین راهکار رونق بیشتر به‌ویژه در بخش‌های پربازدهی همچون معدن است.
به گزارش ماين نيوز، تفاهم بین‌المللی زمینه ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بخش معدن را فراهم کرده، اما نباید این نکته را از یاد برد که در کنار استفاده از فرصت پیش آمده، اقدامات مفید گذشته نیز باید ادامه پیدا کند.

تدوین برنامه‌های جدید معدن با تعریف محدوده‌های بزرگ برای افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید در بخش معدن و ورود آنها به صنایع معدنی، ازجمله سیاست‌های دولت یازدهم در بخش معدن است. از این‌رو مدیرکل اکتشاف سازمان ایمیدرو درباره دلایل وارد نشدن بخش خصوصی به اکتشافات پهنه‌های معدنی گفت: در اواخر سال ۹۲ نزدیک به ۲۰۰هزار کیلومتر پهنه برای اخذ مجوزهای لازم هدفگذاری شد، درواقع بعد از اینکه در مزایده این پهنه، بخش خصوصی استقبال خوبی نکرد با مساعدت وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاونت معدنی، این مجوزها به سازمان ایمیدرو داده شد. زیرا بخش خصوصی که به این پهنه‌ها ورود کرده بود از نظر تعداد کم بوده و از سوی دیگر توان کافی برای موفقیت در اکتشافات این پهنه‌ها را نداشت.

اصغرزاده قوچانی با تاکید بر ظرفیت‌های اکتشافاتی پهنه‌های معدنی در کشور اظهار کرد: با توجه به شرایط موجود و تحریم‌های وضع‌شده علیه کشور، ایمیدرو از اواخر سال ۹۲ اکتشاف ۲۰۰هزار کیلومترمربع را در اولویت برنامه اکتشافی خود قرار داد که در نتیجه آن مناطق امیدبخش جدید یافت شد، درحقیقت اجرای این موضوع به اکتشاف کشور کمک بزرگی کرد. از این‌رو مناطق کشف‌شده، ظرفیت خوبی برای سرمایه‌گذاری خارجی و داخلی دارند و با توجه به فضای مثبت شکل گرفته در مذاکرات هسته‌ای و اتفاقات رخ‌داده، این مناطق فرصتی برای جذب سرمایه‌گذار خواهند بود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا امروز اکتشاف تنها نیازمند ورود سرمایه‌گذاران خارجی است، تصریح کرد: با توجه به وسعت این مناطق در کنار فعالیت سرمایه‌گذاران داخلی، به‌طور قطع به سرمایه‌گذاران خارجی هم نیاز است. که در صورت ادامه تفاهم‌های انجام شده در فضای سیاسی، این مناطق فرصتی برای جذب سرمایه خواهند بود. در سال‌های گذشته ایمیدرو اقدامات خوبی در تامین تجهیزات مورد نیاز فعالیت‌های معدنی انجام داد به‌طوری که معدنکاران و پیمانکاران معدنی می‌توانستند با تسهیلات ارائه‌شده تجهیزات مورد نیاز خود را خریداری کنند اما درحال‌حاضر فضا تغییر کرده است. درواقع ورود سرمایه‌گذار خارجی می‌تواند دامنه انتخاب نشان(برند)ها را افزایش دهد. هرچند تامین تجهیزات در زمان تحریم‌ها مناسب بود اما با وجود مسائل پیش‌آمده می‌توان انتخاب‌های بهتری در تهیه تجهیزات داشت که این موضوع به توسعه بخش معدن کمک خواهد کرد.

اصغرزاده با بیان اینکه امروز بخش معدن به ویژه اکتشاف نیازمند سرمایه‌گذاری است، گفت: حال این سرمایه می‌تواند از داخل یا خارج فراهم شود اما تفاهم انجام شده راه ورود سرمایه‌گذاران خارجی را هموارتر کرده است، هرچند سرمایه‌گذاران داخلی در سال‌های اخیر اقدامات مفیدی در بخش معدن داشتند اما امروز ورود سرمایه‌گذاران خارجی می‌تواند بازارهای جدیدی را برای محصولات معدنی ایجاد کند. ورود ایران به بازارهای جهانی به‌ویژه بازارهای اروپایی می‌تواند موقعیتی جدید برای رشد بیشتر بخش معدن باشد، از سویی دیگر تفاهم لوزان زمینه ورود سرمایه‌گذاران خارجی به بخش معدن را فراهم کرده است اما نباید این نکته را از یاد برد که در کنار استفاده از فرصت پیش آمده، اقدامات مفید گذشته نیز باید ادامه پیدا کند.

گرچه اغلب تحلیلگران بخش اقتصادی تاثیر معدن بر اقتصاد کشور را به علت سهم کم معدن از درآمد ناخالص ملی ناچیز می‌دانند، اما توجه به سهم درآمد صنایع معدنی از درآمد ناخالص ملی و وابستگی بسیاری از صنایع کوچک (پایین‌دستی) به محصولات صنایع معدنی به‌عنوان مواد اولیه و نیز ارزش‌افزوده قابل توجهی که در این مسیر حاصل می‌شود، اهمیت مواد معدنی را بیشتر نمایان می‌کند.

مدیر اکتشاف ایمیدرو درباره برنامه‌های اکتشافی ایران می‌گوید: در بسیاری از کشورهای در حال توسعه که از منابع معدنی حائز اهمیتی برخوردار هستند، معادن به دلیل داشتن مزیت بالای اقتصادی به عنوان یکی از محورهای توسعه اقتصادی مطرح است. حال با توجه به تحریم‌های اعمال شده که به‌طور عمده تولیدات نفتی و صنایع مرتبط را به‌عنوان اصلی‌ترین منبع درآمدی کشور نشانه گرفته است، گزینه‌های جانشین برای کسب درآمد پایدار برای دستیابی به اهداف تعیین شده در چشم‌انداز ۱۴۰۴ باید مدنظر قرار گیرد، یکی از این گزینه‌ها بخش معدن و صنایع معدنی است. از این‌رو دولت با استفاده از نقش حاکمیتی و ریسک‌پذیری در سرمایه‌گذاری‌های اکتشافی به‌وسیله سازمان توسعه‌ای نظیر ایمیدرو در تلاش است تا محدوده‌های امیدبخش را اکتشاف و بستر مناسب را برای فعالیت بخش خصوصی یا خارجی فراهم کند.

علی اصغرزاده‌قوچانی افزود: ایمیدرو در افق ۱۴۰۴ ملزم به تامین مواد معدنی اولیه متناسب با اهدافی نظیر تولید ۵۵میلیون تن فولاد خام، ۸۰۰هزار تن مس، 1.5 میلیون تن آلومینا و... است، بنابراین اهداف گفته‌شده در صورتی قابل تحقق است که در گام نخست ذخایر معدنی مکفی برای صنایع تامین شده باشد، به همین منظور ایمیدرو برنامه‌های اکتشافی زیادی را با هدف توسعه بخش معدن و فراهم کردن بستر مناسب برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی دنبال می‌کند. از دیگر اقدامات ایمیدرو، پذیرش خطر اکتشاف به‌وسیله صندوق بیمه فعالیت‌های معدنی و همچنین تخصیص اعتبارات مالی قابل توجه و ارائه تسهیلات اکتشافی به‌منظور خرید تجهیزات و ماشین‌آلات معدنی از سوی پیمانکاران بخش معدن است.

او با نگاهی به عملکرد فعالیت‌های اکتشافی ایمیدرو در سال ۹۳ افزود: در برنامه سال ۹۳ اکتشاف پهنه‌های معدنی و انجام مطالعات شناسایی و پی‌جویی و اکتشاف عمومی و تفصیلی، از سرفصل‌های اصلی بوده که طرح توانمندسازی اکتشاف شامل پهنه نوار مرزی خراسان جنوبی، پهنه نوار مرزی سیستان‌وبلوچستان، پهنه سراوان، بلوک ماهواره‌ای سیستان‌وبلوچستان، پهنه آهن پلاسری ایرانشهر، پهنه قزل‌اوزن اردبیل، پهنه مرکزی ایران است. همچنین محدوده‌های دارای پروانه شامل اکتشاف عمومی محدوده‌های میله، سه‌برز، کوه‌دم، گردنه شیر، چاه رحمان، آگات شکراب، اکتشاف تکمیلی محدوده‌های نیکوئیه، آقچه‌کند، گلوجه و سیاه‌جنگل است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۹:۱۳
کد مطلب: 24886
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت