گروه معادن
 
مشاور خانه معدن خبر داد:
افزايش تلفات حوادث معدني طي سال‌هاي گذشته
بسياري از حوادث كار گزارش نمي‌شوند
گروه معادن - مشاور خانه معدن ایران درباره وضعیت ایمنی در معادن ایران گفت: فعالیت‌های معدنی در معادن زیرزمینی در قیاس با سایر فعالیت‌های صنعتی دارای تفاوت‌هایی است که به‌طور عمده ناشی از ماهیت و خصوصیات حاکم بر کار در این معادن است.
 
به گزارش ماين نيوز، شهناز نوايي افزود: وجود تجهیزات خاص مورد استفاده در کارگاه‌های استخراج و دیگر محیط‌های کاری در این معادن از یک سو و نیاز به سیستم‌های تهویه، بارگیری و باربری و شرایط پایدارسازی به‌ویژه تحکیم ستون‌های نگهدارنده سقف تونل‌ها و... از سوی دیگر، شرایط کاری متفاوتی را نسبت به سایر فعالیت‌های کاری ایجاد می‌کند.

او درباره مشکلات معادن زغال‌سنگ بیان كرد: در این میان معادن زغال‌سنگ که به‌طور عمده فعالیت استخراج در آنها به‌صورت زیر زمینی انجام می‌شود به دلیل سایر محدودیت‌های عملیاتی، مانند وجود گاز متان در لایه‌های زغالی و به تبع آن احتمال تصاعد و انفجار ناشی از آن، تجمع گرد زغال در هوای معدن و ظرفیت انفجار ناشی از آن، ریزش سقف و دیوار، خودسوزی زغال و انتشار گازهای سمی، نور ناکافی و شیب زیاد لایه‌های زغال، شرایط حادتری را از بعد ایمنی و سختی کار برای فعالان این بخش ایجاد می‌کند.

نوایی درباره آمارهای سازمان جهانی گفت: طبق برآورد سازمان جهانی کار، سالانه بیش از ۳۵۰ هزار مرگ و ۳۳۰ میلیون حادثه منجر به صدمه و جراحت در اثر حوادث ناشی از کار روی می‌دهد و خسارات ناشی از آنها معادل ۴ درصد کل تولید ناخالص جهانی برآورد شده است.

وی یادآور شد: طبق اطلاعات منتشر شده از مرکز آمار ایران، کشور ایران با ۵۳۱۶ معدن فعال، جزو ۱۵ کشور اول دارای ذخایر معدنی دنیاست که بیش از ۶۰ نوع کانی از معادن آن استخراج می‌شود و در صنعت معدنکاری کشور بیش از ۱۰۰ هزار نفر به‌طور مستقیم و حدود ۲ میلیون نفر به‌طور غیرمستقیم مشغول به‌کار هستند.

وی با ابراز تاسف ادامه داد: متاسفانه در سال‌های گذشته تعداد حوادث ناشی از کار در معادن سیر صعودی داشته و تعداد این حوادث از ۸۷۶ حادثه در سال ۲۰۰۹ به ۱۱۷۷ حادثه در سال ۲۰۱۲ افزایش یافته اما در ایران تعداد زیادی از حوادث ناشی از کار گزارش نمی‌شود.

به گزارش ماين نيوز، اين اظهارات در حالي مطرح مي‌شود كه برخي مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت همواره مدعي هستند كه آمار تلفات حوادث معدني طي سال‌هاي گذشته با كاهش مواجه شده است.

وی معتقد است حجم استخراج معادن ایران در مقایسه با حجم تولید و استخراج کشورهایی مانند چین بسیار ناچیز است اما این در حالی است که تعداد و شدت حوادث در معادن ایران بحث‌برانگیز است و طبق مطالعات انجام شده، علت ریشه‌ای بیش از ۸۰ درصد حوادث، اعمال و رفتار ناایمن بوده و علت ۲۰ درصد دیگر شرایط ناایمن و سایر عوامل مربوط است. منظور از اعمال ناایمن تخطی از دستورالعمل‌ها و رویه‌های ایمن‌کاری است و منظور از شرایط ناایمن، وجود موقعیت‌هایی است که ظرفیت وقوع حادثه را دارند.

وی درباره مهم‌ترین اقدام برای ایجاد ایمنی در بخش‌های معدنی کشور گفت: یکی از مهم‌ترین اصول در جلوگیری از حوادث ناشی از کار، به‌وجود آوردن و تقویت رفتارهای ایمنی در بین کارکنان معدن است. تجربه ثابت کرده که افراد به شیوه نسبتا پایدار در موقعیت‌ها و شرایط خیلی متفاوت به محرک‌ها پاسخ می‌دهند و در نتیجه هرگونه تغییر در نگرش رفتاری، احتمالا اثری مهم بر بروز رفتارهای ایمن یا ناایمن کارکنان دارد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۴ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۱۰
کد مطلب: 23589
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت