گروه صنایع معدنی فولاد
 
هرمزگان قطب فولاد کشور می‌شود
گروه صنایع معدنی >فولاد - رسیدن به اهداف چشم‌انداز ۱۴۰۴ برای تولید ۵۵میلیون تن فولاد با توجه به اقلیم خشک و کم‌باران و کم‌آب ایران، هدفی سخت به نظر می‌آید. اما در طرح جامع فولاد راهکاری در نظر گرفته شده تا این مشکل نیز تا حد زیادی برطرف شود. پیشنهاد توسعه طرح‌های فولادی در سواحل خلیج‌فارس به نظر منطقی می‌رسد، چراکه دسترسی به آب‌های آزاد و حمل‌ونقل ارزان، همچنین سوخت فراوان و ارزان تنها در این منطقه در دسترس است.
 
به گزارش ماین نیوز، در این میان استان هرمزگان از جمله مناطقی است که به دلیل در اختیار داشتن برخی منابع انرژی و دسترسی به آب‌های بین‌المللی از ظرفیت مناسبی برای تولید فولاد برخوردار است و مورد توجه دولتمردان و برنامه ریزان قرار گرفته است، چنانچه رییس‌جمهور نیز در سفر به بندرعباس بر این امر تاکید کرد. در این رابطه فعالان و کارشناسان فولادی معتقدند که می‌توان با تقویت زیرساخت‌های موجود در استان هرمزگان زمینه تولید فولاد را به میزان قابل توجهی افزایش داد و در آینده شاهد تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در منطقه بود.

۱۰ میلیون تن هدف اولیه

مرتضی آقاجانی، مدیرعامل فولاد هرمزگان درباره تبدیل شدن این استان به قطب نخست فولاد کشور و چالش‌های پیش‌رو برای رسیدن به این امر اظهار کرد: درحال‌حاضر چالش‌های زیادی برای تبدیل شدن این استان به قطب نخست تولید فولاد با هدف تولید ۱۰میلیون تن وجود دارد. برای رسیدن به این هدف نیازمند برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری دقیقی در این حوزه هستیم.

وی افزود: نخستین چالشی که در رسیدن به تولید فولاد به این سقف وجود دارد، بحث تامین مواد اولیه است، چراکه برای تولید ۱۰میلیون تن فولاد رقمی افزون بر ۱۵میلیون تن گندله مورد نیازخواهد بود و برای تولید این حجم گندله، ۳۰میلیون تن سنگ‌آهن لازم است. همچنین باید در نظر داشت که تامین مواد اولیه برای مدت زمان طولانی و پایداری منابع سنگ‌آهن از ملزومات است.

وی درباره تامین مواد اولیه با تاکید بر اینکه استان هرمزگان در کنار یکی از بزرگترین منابع سنگ‌آهن کشور یعنی استان کرمان قرار دارد، اضافه کرد: با تکیه بر این معدن می‌توان برنامه‌ریزی لازم را برای تامین سنگ‌آهن فراهم کرد. اما با توجه به تغییر سیاست‌های استان کرمان در سال گذشته و حرکت به سمت احداث کارخانه فولاد در این استان، امکان تامین سنگ‌آهن مورد نیاز فولاد هرمزگان وجود ندارد. درحال‌حاضر شاهد ساخت واحدهای تولیدکننده در بخش‌های مختلف فولادسازی در کرمان هستیم و به این ترتیب استان کرمان خود به یک مصرف‌کننده سنگ‌آهن تبدیل شده است.

قرارداد بلندمدت برای ورود مواد اولیه

آقاجانی افزود: ما از طریق واردات نیز می‌توانیم سنگ‌آهن موردنیاز خود را تامین کنیم اما این امر نیازمند داشتن منابع اقتصادی کافی و سرمایه‌گذاری است تا بتوان با انعقاد قراردادهای بلندمدت زمینه وارد کردن سنگ‌آهن از کشورهایی که دارای منابع غنی سنگ‌آهن همچون معادن سنگ‌آهن هندوستان و برزیل هستند را فراهم کرد. همچنین برای انجام این موضوع علاوه بر نیاز به منابع مالی، محتاج فضای سیاسی مناسب بین‌المللی برای تبادلات بانکی هستیم تا بتوانیم برای ۳۰ سال قراردادهای بلندمدت برای تامین سنگ‌آهن ببندیم.

مدیرعامل فولاد هرمزگان در ادامه یکی دیگر از چالش‌های موجود برای تبدیل‌شدن منطقه به قطب اول فولاد کشور را زیرساخت‌های مورد نیاز برای تولید فولاد دانست و اظهار کرد: با توجه به نیاز به مواد اولیه به میزان ۳۰ میلیون تن سنگ‌آهن، اسکله‌هایی که قابلیت بارگیری این میزان سنگ‌آهن در آن وجود داشته باشد و همچنین منابع انرژی همچون آب و برق و گاز از جمله موارد مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

آقاجانی افزود: نکته مهمی که در مورد استان هرمزگان وجود دارد دسترسی به آب‌های آزاد است که امکان حمل‌ونقل محصولات را در بخش بین‌المللی فراهم کرده است. همچنین با توجه به اینکه منابع آبی به‌عنوان یکی از نیازهای اساسی و مهم در صنعت فولادسازی به‌شمار می‌آید از این‌رو دسترسی به آب‌های آزاد در این استان و امکان استفاده از دستگاه‌های آب‌شیرین‌کن با سرمایه‌ای مشخص از نکات مثبت موجود در این استان است. اما در مورد دیگر منابع انرژی همچون برق و گاز نیازمند سرمایه‌گذاری‌های کلان هستیم چرا که به عنوان مثال میزان برق مورد نیاز رقمی افزون بر۲هزار مگاوات بوده و نیازمند ایجاد شبکه‌ای مشخص برای تامین برق است.

وی معتقد است که با تامین مواد اولیه، زمینه برای تبدیل این استان به قطب فولاد آغاز خواهد شد اما جذب سرمایه‌گذار برای راه‌اندازی پروژه‌های فولادی موضوع مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

برنامه‌ریزی برای حضور رقابتی

آقاجانی به بازارجهانی فولاد و نوسانات قیمتی فولاد اشاره کرد و گفت: برای حضور در فضای رقابتی و فعالیت باید بازار داخلی از یکسو حفظ و از دیگر سو از تولیدکنندگان داخلی حمایت شود. درحال‌حاضر به دلیل کاهش قیمت جهانی محصولات فولادی، در صورتی که تولیدکنندگان داخلی قصد ارائه محصولات خود را در بازار داخلی داشته باشند در مقابل تولیدکنندگان خارجی که با قیمت شکنی و در برخی موارد دامپینگ بازار را به تسخیر خود درآورده‌اند، امکان رقابت ندارند. به‌عنوان مثال زمانی که تفاوتی بین ورق‌های ساخت چین و ایران وجود نداشته و رقابت برابر باشد امکان توقف فعالیت نوردکاران ایرانی وجود دارد.

وی اضافه کرد: از این‌رو می‌توان با تعیین تعرفه برای واردات محصولات فولادی از تولیدکنندگان داخلی به نوعی حمایت کرد که البته این اتفاق رخ داده است. همچنین می‌توان با حمایت موقت از تولیدکنندگان محصولات فولاد که در ساخت‌وساز به کار برده می‌شوند به رونق بخشیدن بازار کمک کرد.

وی ادامه داد: فولادسازان با تجربه در صنعت فولاد نیز می‌توانند برای حضور هرچه بهتر در بازار به سمت تولید محصولات ویژه با ارزش‌افزوده بالاتر حرکت کنند.

حال از آنجایی که تولید محصولات ویژه بخش نیازمند سرمایه‌گذاری‌های عظیم و مصرف انرژی بالاست می‌توان گفت که ورود در آن و تولید محصول در بازار داخلی به نوعی تضمین شده است چرا که به قول معروف دست در این بازار کم است و به دلیل نیاز به سرمایه‌های کلان بسیاری از تولیدکنندگان در این بخش وارد نخواهند شد. از جمله این محصولات می‌توان به ساخت لوله‌های ویژه انتقال نفت و گاز اشاره کرد. همچنین ساخت فولادهای ویژه ریل راه‌آهن از دیگر مواردی است که فولادسازان بزرگ کشور همچون ذوب‌آهن به سمت آن رفته‌اند.

وی به ظرفیت‌های موجود در منطقه برای تبدیل شدن به قطب نخست فولاد کشور اشاره کرد و گفت: درحال‌حاضر پروژه فولاد هرمزگان با تولید یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار تن فولاد در حال فعالیت است و در برنامه توسعه‌ای برای ۳سال آینده ظرفیت تولید خود را به ۳میلیون تن افزایش خواهد داد. همچنین در صورت تامین زیرساخت‌های مورد نیاز در ۵ سال آینده شاهد راه‌اندازی فولاد هرمزگان ۲ و تولید ۳ میلیون تن فولاد دیگر خواهیم بود.

وی اظهار کرد: همچنین فولاد کاوه که فعالیت خود را در سال ۱۳۹۴ با تولید 1.2 میلیون تن فولاد آغاز کرده، تولید 2.5 میلیون تن فولاد را در برنامه توسعه‌ای خود قرار داده است. از دیگر طرح‌هایی که برای تولید فولاد در استان هرمزگان در برنامه کاری قرار دارد فولاد صبا با ظرفیت تولید 4.5 میلیون تن فولاد در سال است که در پیش‌بینی‌های انجام شده در ۳ سال آینده امکانپذیر خواهد شد.

آقاجانی اظهار کرد: سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی در منطقه حضور یافتند و منطقه خلیج‌فارس را دارای ظرفیت‌های بالایی برای تولید فولاد ارزیابی کرده‌اند و امید است که در سال‌های آینده بتوان تولید محصولات فولادی را تا ۱۰ میلیون تن محقق دید.

دسترسی آسان به منابع انرژی

احمد دنیانور، مدیرعامل فولاد جنوب نیز در رابطه با ظرفیت‌های استان هرمزگان برای تبدیل شدن به قطب اول فولاد کشور اظهار کرد: از آنجایی که زیرساخت‌های مورد نیاز همچون دسترسی آسان به انرژی، دسترسی به آب‌های بین‌المللی، راه‌آهن بین‌المللی و ترانزیت محصولات در منطقه وجود دارد از این‌رو می‌توان نسبت به تولید فولاد در منطقه و تبدیل شدن به قطب اول کشور امیدوار بود. همچنین وجود بزرگترین بندر کشور در این استان و نزدیک بودن مناطق آزاد کیش و قشم نشان از ظرفیت بالقوه تبدیل شدن به بزرگترین مرکز و محل استقرار صنایع فولادی دارد.

وی افزود: مهم‌ترین ویژگی استان هرمزگان وجود زیرساخت‌های انرژی و دسترسی به منابع آبی است. حال با توجه به در اختیار داشتن نیازهای اولیه می‌توان گفت که مانعی برای تبدیل شدن به قطب اصلی فولاد کشور وجود نداشته و تنها می‌توان با تقویت زیرساخت‌ها برای تولید ۱۰میلیون تا ۳۰میلیون تن فولاد هدفگذاری کرد. دنیانور افزود: دسترسی آسان به مواد اولیه و انرژی موجود در منطقه، تولید فولاد را با صرفه اقتصادی همراه خواهد کرد چنانچه می‌توان هزینه تولید و قیمت تمام‌شده را کاهش داده و به این ترتیب در فضای رقابتی تولید در بازار جهانی که هم‌اکنون دچار نوسانات بسیاری است و کاهش قیمت فولاد را به همراه داشته است، حضوری قوی و مستمر داشت.

امکان صادرات به کشورهای همسایه

مدیرعامل فولاد جنوب گفت: با توجه به اینکه بازارهای مصرفی مناسبی همچون افغانستان، عراق و کشورهای آسیای میانه در همسایگی ایران قرار گرفته و امکان ایجاد ارتباط و دسترسی به آنها برای صادرات محصولات فولادی وجود دارد از این‌رو می‌توان زمینه صادرات را به این کشورها فراهم کرده و ارزش‌افزوده مناسبی را برای کشور به ارمغان آورد.

وی به چشم‌انداز تولید فولاد در کشور برای تولید ۵۴میلیون اشاره کرد و افزود: منطقه ویژه اقتصادی خلیج‌فارس به‌عنوان قطب تولیدکننده فولاد با داشتن ۷هزار هکتار مساحت طراحی شده است. به این ترتیب که فولاد هرمزگان، فولاد کاوه، صبا فولاد و فولاد جنوب به‌عنوان ۴ کارخانه فولادی در منطقه در حال فعالیت هستند. ۴ کارخانه تولیدکننده فولاد نیز برای رسیدن به اهداف طرح یعنی تبدیل شدن به قطب اول کشور در زمینه تولید فولاد به میزان ۳۰میلیون تن در دست طراحی است. همچنین می‌توان به کارخانه گندله‌سازی مادکوش با ظرفیت تولید ۳میلیون تن در منطقه اشاره کرد که هم‌اکنون در حال فعالیت است.

تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۶ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۰
کد مطلب: 23307
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت