گروه معادن مس
 
مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران تاکید کرد
ضرورت بازنگری در طرح‌های توسعه صنعت مس
گروه معادن >مس - مهندس احمد مرادعلیزاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران معتقد است که طرح‌های توسعه تعریف شده در صنعت مس باید همواره با توجه به شرایط روز اقتصاد جهانی مورد بازنگری قرار گیرد.
 
به گزارش ماین نیوز، این در حالی است که شرکت ملی صنایع مس ایران با توجه به اهداف پیش‌بینی شده در سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ در نظر دارد ظرفیت تولید خود را به ۴۰۰هزار تن برساند و بر همین اساس بر بازنگری طرح‌های توسعه تعریف شده در صنعت مس وفق شرایط روز اقتصاد جهانی تاکید دارد زیرا اقتصاد جهانی هر لحظه در حال تغییر است و شاید با توجه به وضعیت فعلی اجرای تمامی طرح‌های توسعه الزامی نباشد. در ادامه گفت‌وگوی مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران در این‌باره را می‌خوانید:

حجم ذخایر مس ایران چقدر است؟

براساس مطالعات انجام شده، حدود ۳ تا ۳/۵ درصد از ذخایر جهانی مس در ایران قرار دارد. اما این میزان ذخیره‌شناسی مس است.

در واقع ذخیره معدنی قابل برداشت در این آمار نیامده است. زمانی می‌توانیم درباره ذخیره قابل برداشت صحبت کنیم که کار اکتشافات تفصیلی روی ذخایر انجام شده باشد. درحال‌حاضر بیش از ۵میلیارد تن سنگ معدن دارای مس محتوی در کشور وجود دارد اما برداشت بخش زیادی از این مس محتوی اقتصادی نیست در نتیجه نمی‌توان آن را جزو ذخایر اصلی حساب کرد. زیرا یا از اعیار کمی برخوردار هستند و یا در عمقی از زمین قرار گرفته‌اند که با شرایط فعلی دسترسی به آنها وجود ندارد.

به اعتقاد برخی از کارشناسان میزان تولید مس کشور متناسب با ذخایر آن نیست نظرتان را بفرمایید؟

برای درک بهتر این موضوع باید به مثالی اشاره کنم؛ در فاصله ۶هزار و ۴۰۰ کیلومتری از سطح زمین آهن مذاب وجود دارد اما آیا این آهن مذاب قابل برداشت است؟

به‌همین دلیل چنین دیدگاهی که ما بر حسب وجود ۳درصد از ذخایر جهانی مس در ایران، بخواهیم روی یک‌سری اعداد ایستادگی و پافشاری کنیم و به‌دنبال افزایش برداشت از آن باشیم، صحیح نیست. به عبارت دیگر شناخت ایران به‌عنوان بهشت زمین‌شناسی، الزاما به معنای بهشت معدنی بودن نیست، چراکه تبدیل کشور به بهشت معدنی مستلزم انجام اکتشافات تکمیلی و تفصیلی است. در این زمینه شرکت ملی مس، براساس توانایی‌ها و شرایط اقتصادی خود به‌دنبال انجام کارهای اکتشافی دوباره در برخی پهنه‌های موجود در کشور است. براساس مطالعات و ارزیابی‌های انجام شده، میزان منابع و ذخایر معادن و کانسارهای شناسایی شده شرکت ملی صنایع مس ایران در سال ۹۲، حدود ۴/۹میلیارد تن با عیار متوسط ۴۵درصد بوده است.

همچنین مجموع ذخایر قطعی و احتمالی قابل استخراج این شرکت در همان سال، دومیلیارد تن با عیار متوسط ۵۱درصد اعلام شده است. با اکتشافات جدید و بازنگری‌های انجام شده در معادن اختیاری شرکت ملی صنایع مس ایران، پیش‌بینی می‌شود این معادن توانایی تولید ۴۰۰هزار تن مس در طول ۳۰سال آینده را داشته باشند. اما اینکه در خلال اکتشافات برای افزایش تولید مس ذخایر جدیدی هم به مقادیر ذخایر قبلی اضافه شود تنها به ماحصل اکتشافات بستگی خواهد داشت. شرکت ملی مس درحال‌حاضر به‌عنوان یک شرکت خصوصی در حال فعالیت است؛ اینکه این شرکت به‌عنوان یک بنگاه تا چه اندازه توانایی دارد و می‌تواند به چه اهداف کمی از نظر سطح تولید برسد، براساس شرایط فعلی ذخایر، اقتصادی و آینده اکتشافات مشخص می‌شود.

اهداف تعیین شده برای تولید مس در افق ۱۴۰۴ را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
به‌عنوان فردی که سال‌ها در صنعت مس فعالیت و کسب تجربه کرده، فکر می‌کنم در افق ۱۴۰۴ اعدادی بیش از اعدادی که امروز تعیین شده است، قابل تصور نخواهد بود. درحال‌حاضر به واسطه معادن کوچک ومتوسطی که اکنون در حال توسعه است می‌توان ۴۰۰هزار تن مس محتوی را از معادن فعلی ایران تولید کرد که تولیدی مقرون به صرفه و قابل قبول خواهد بود.

در سال‌های گذشته دستیابی به تولید ۷۰۰هزار تن مس در پایان برنامه پنجم هدف‌گذاری شده بود که بررسی‌های فنی و اقتصادی دقیق‌تر، تکمیل اکتشافات تفصیلی در معادن موجود و همین‌طور تغییر شرایط اقتصادی صنعت، بازنگری این هدف و کاهش آن به ۴۰۰هزار تن کنونی را در پی داشته است. همانطورکه می‌دانید قیمت مس در چند وقت اخیر به حدود ۵هزار و ۵۰۰ دلار بر تن رسیده که کمترین نرخ آن در ۵/۵سال اخیر است. در چنین شرایطی به نظر من و با در نظر گرفتن جوانب کارشناسی، این هدف بهتر است مورد بازنگری قرار گیرد.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۹
کد مطلب: 22611