کارشناس حوزه سنگ‌آهن به ماین نیوز خبر داد:

سود میلیاردی سنگ‌آهنی‌ها و فاجعه زیست‌محیطی در سنگان

22 دی 1392 ساعت 14:28

یک کارشناس و صادرکننده سنگ‌آهن با اشاره به سود هنگفت و میلیاردی چند معدن سنگ‌آهن پلاسری در منطقه سنگان خواف گفت: باعث تاسف است که سود تنها چند معدن در این منطقه از کل بودجه چند استان کشور بیشتر است. به نظر من این وضعیت خلاف شعارهای انقلاب در زمینه کاهش فاصله طبقاتی است.


این کارشناس و صادرکننده سنگ‌آهن که خواست نامش فاش نشود، در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به اینکه از کل ذخیره ۴ تا ۵ میلیارد تنی سنگ‌آهن منطقه سنگان خواف حداکثر ۱۰۰ میلیون تن از پلاسری بوده و مابقی از نوع توده‌ای هستند، گفت:سود یک معدن پلاسری در این منطقه در سال بالغ بر ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیارد تومان می‌شود که حتی از بودجه سالانه برخی از استان‌های کشور نیز بیشتر است. نکته جالب اینجاست که بهره‌برداران این معادن با وجود چنین سودی در مقابل دادن عوارض ناچیز به دولت مقاومت می‌کنند که این تاسف‌آور است. طبق برخی برآوردها کل سود معادن پلاسری منطقه چیزی در حدود ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیارد تومان می‌شود.

او با اشاره به اینکه معادن پلاسری در منطقه سنگان خواف باید به جای ۱۰ درصد حتی ۴۰ تا ۵۰ درصد عوارض به دولت بدهند، اظهار کرد: برداشت سنگ‌آهن از معادن پلاسری منطقه سنگان تنی ۱۰ هزار تومان نیز برای بهره‌برداری هزینه ندارد و هیچ زحمت، سرمایه‌گذاری و یا نیروی کاری نیز برای آن صرف نمی‌شود. این در حالی است که هزینه برداشت از معادن توده‌ای بین ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان است.

وی با اشاره به اینکه سیاست اخذ عوارض از معادن بزرگ و کوچک سنگ‌آهن و همچنین معادن پلاسری باید با یکدیگر متفاوت باشد، گفت: به نظر من اخذ عوارض از معادن سنگ‌آهن باید براساس عیار میزان ذخیره معدن و همچنین زحمتی که برای بهره‌برداری از آن معدن می‌شود صورت بگیرد.

این کارشناس حوزه سنگ‌آهن افزود: بهره‌برداران از معادن پلاسری سنگان خواف سرمایه‌گذاری چندانی نکرده‌اند و اشتغالی هم ایجاد نکرده‌اند اما سودهای میلیاردی می‌برند که این وضعیت در شان کشور و منطقه نیست.

او با اشاره به تخریب گسترده محیط زیست در منطقه سنگان خواف توسط بهره‌برداران ذخایر پلاسری عنوان کرد: من به شخصه اعتقاد دارم اولا به هیچ‌وجه نباید اجازه برداشت از ذخایر پلاسری را به کسی داد و ثانیا اگر هم اجازه داده شود باید عوارض سنگینی از این بهره‌برداران گرفته شود تا مانع به وجود آمدن سودهای چند صد میلیاردی برای عده معدودی شود. ضمن اینکه پول حاصل از این عوارض نیز مجدد صرف آبادانی و توسعه همین منطقه می‌شود.

وی گفت: از کل ذخیره سنگ‌آهن منطقه سنگان خواف که بالغ بر ۵ میلیارد تن ‌می‌شود تنها حدود ۱۰۰ میلیون تن از نوع پلاسری بوده که بهتر است به جای برداشت از معادن پلاسری ابتدا اولویت برداشت با ذخایر توده‌ای باشد و ایمیدرو به نمایندگی از دولت به بهره‌برداران معادن پلاسری، ذخیره توده‌ای بدهد تا آنها از این ذخایر برداشت کنند.

این کارشناس و صادرکننده سنگ‌آهن با یاد‌آوری اینکه حدود ۱۰ سال پیش مجوز برداشت از معادن پلاسری سنگان خواف داده شد، گفت: تا کسی از منطقه سنگان خواف بازدید نکند متوجه عمق فاجعه نمی‌شود. عده‌ای با درآمدهای افسانه‌ای بر منطقه حکمرانی می‌کنند و کسی هم بر فعالیت آنها نظارت نمی‌کند.

وی گفت: برداشت از معادن توده‌ای به سرمایه اولیه نیاز دارد اما چنین وضعیتی در مورد معادن پلاسری وجود ندارد. در منطقه سنگان خواف حدود ۵ معدن بزرگ پلاسری وجود دارد که برداشت از آنها انجام می‌شود.

او درباره پیشنهاداتش برای ساماندهی معادن پلاسری منطقه سنگان خواف نیز گفت: به نظر من اولویت کار باید لغو پروانه‌ بهره‌برداری معادن پلاسری باشد. دولت این معادن را بدست بگیرد و به بهره‌برداران این معادن پروانه‌ بهره‌برداری از معادن توده‌ای را بدهد. کل ذخیره پلاسری منطقه سنگان خواف حدود ۱۰۰ میلیون تن بوده که ارزش ندارد برای برداشت از این ذخایر کل محیط زیست و زندگی مردم منطقه نابود شود. متاسفانه در حال درختان و جنگل منطقه نابود شده و حتی خاک منطقه نیز دیگر بلااستفاده شده است.


کد مطلب: 2246

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/2246/سود-میلیاردی-سنگ-آهنی-ها-فاجعه-زیست-محیطی-سنگان

ماین نیوز
  http://www.minews.ir