گروه معادن
 
در جلسه کمیسیون معادن اتاق ایران مطرح شد:
پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک معدن، منابع طبیعی و محیط زیست برای حل اختلافات
گروه معادن - جلسه کمیسیون معادن اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران امروز در حالی برگزار شد که طی آن پیشنهاد تشکیل کمیته مشترک دائمی بخش معدن با سازمان منابع طبیعی و سازمان محیط زیست به منظور حل اختلافات فی‌مابین ارائه شد.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، رضا اشرف سمنانی - نائب رئیس کمیسیون معدن و رئیس اتحادیه حفاران غیرنفتی – در این جلسه با اشاره به اینکه استفاده از تکنولوژی‌های روز در صنایعی مانند فولادسازی در کاهش هدررفت انرژی و آلودگی هوا بسیار موثر است، گفت: متاسفانه سازمان محیط زیست به جای پرداختن به مباحث اصلی کشور در حوزه محیط زیست مانند آلودگی هوای تهران و مشکل پارازیت‌ها فشار زیادی به حوزه معدن وارد می‌کند که این رویکرد باید اصلاح شود.

او با اشاره به اهمیت بهینه‌سازی مصرف انرژی در بخش تولید اظهار کرد: ما باید در زمینه حفاظت از محیط زیست در حوزه معدن از کشورهای صاحب سبکی مانند آمریکا، استرالیا و کانادا الگوبرداری کنیم.

اشرف سمنانی افزود: باید تلاش شود در جلسه‌ای که در آینده با رئیس سازمان محیط زیست خواهیم داشت به جای انتقادات صرف به این سازمان راهکارهای مناسب برای حفاظت از محیط زیست در بخش معدن را نیز ارائه دهیم.

مهدی کرباسیان، رئیس ایمیدرو نیز در این جلسه پیشنهاد داد تا کمیته مشترک دائمی بین بخش معدن با سازمان منابع طبیعی و سازمان محیط زیست به منظور حل اختلافات فی‌مابین تشکیل شود.

او با تاکید بر ضرورت اختصاص بودجه‌ای به منظور انجام تحقیقات محیط زیستی در حوزه معدن گفت: ایمیدرو حاضر است بودجه این کار را تامین کند. ما باید از کشوری مانند کانادا که روی مباحث محیط زیستی بسیار حساس است و در عین حال بخش معدن توسعه یافته‌ای نیز دارد الگوبرداری کنیم.

رئیس ایمیدرو با انتقاد از کمبود بودجه سازمان زمین شناسی اظهار کرد: متاسفانه عمده بودجه‌ای که به این سازمان اختصاص می‌یابد صرف حقوق و پاداش کارکنانش می‌شود و عملا چیزی برای انجام پروژه‌های اکتشافی باقی نمی‌ماند.

وی با اشاره به نگاه ویژه دولت یازدهم به استان سیستان و بلوچستان گفت: طرحی را در ایمیدرو آماده کردیم که براساس آن باید تا پایان سال آینده ۲۰۰ هزار کیلومتر مربع کار اکتشافی در کشور انجام شود. اولویت در این طرح نیز اکتشاف در مناطق پرپتانسیل و و دارای اکتشاف اولیه است.

اخیرا در حوزه سنگان برای انجام ۱۲ هزار کیلومتربع کار اکتشافی توافق شد که از دو هفته آینده نیز ابتدا به صورت هوایی و سپس به صورت زمینی عملیات‌های مربوط به اکتشاف انجام می‌شود.

وی افزود: در منطقه سراوان نیز از گوادر تا خراسان رضوی قرار است ۳۰ هزار کیلومتر مربع کار اکتشافی با مشارکت بخش خصوصی انجام شود.

کرباسیان با اشاره به ارزش ۱۰۰۰ میلیارد دلاری ذخایر معدنی افغانستان عنوان کرد: تا پایان سال جاری برای اکتشاف ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع در کشور قرارداد می‌بندیم و ۱۰۰ هزار کیلومتر مربع بعدی نیز تا پایان سال آینده قراردادهایش نهایی می‌شود.

ابوالقاسم شفیعی، رئیس انجمن سنگ نیز در این جلسه با اشاره به اینکه طبق بررسی‌های انجام شده بخش معدن نسبت به سایر بخشها کمترین میزان سهم را در آلودگی‌های محیط زیستی و تخریب محیط زیست داشته است، گفت:‌ در انجام پروژه‌های معدنی باید به بحث هزینه و فایده توجه ویژه‌ای شود. به عنوان مثال شاهد هستیم که معدنی دارای ذخیره ۵۰۰ میلیون تنی سنگ تراورتن است اما به دلیل حیات وحش اطراف آن اجازه برداشت از معدن داده نمی‌شود.
در حالی که می‌توان این حیات وحش را در سلامت به مکان دیگری منتقل کرد و کار برداشت را نیز انجام داد. بخش معدن نیز حاضر است هزینه این انتقال را بپردازد.

محمدرضا بهرامن، رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران هم در این جلسه با اشاره به اینکه مواد ۱۶ و ۱۷ قانون اصلاح قانون معادن به معضلی برای بخش معدن تبدیل شده‌اند، توضیح داد: ما به وزیر صنعت، معدن و تجارت پیشنهاد اصلاح این مواد را داده‌ایم. پیشنهاد ما این است که آیین نامه مشترکی بین متولی بخش معدن و سازمان محیط زیست و سازمان منابع طبیعی تدوین شود و در هیئت دولت به تصویب برسد تا مشکلات این حوزه نیز برطرف شوند.

او با اشاره به اینکه اعمال قانون در حوزه محیط زیست سلیقه‌ای شده است، عنوان کرد: قرار بود با همکاری ایمیدرو و خانه معدن کارشناسان محیط زیست به خارج از کشور اعزام شده تا آموزشهای لازم را در حوزه معدن ببینند که این کار برنامه به اواخر دولت دهم برخورد کرد و متوقف شد. امیدواریم در دولت جدید این کار مجددا اجرایی شود.

بهرامن با بیان اینکه خوشبختانه بحث ادغام صندوق بیمه فعالیتهای سرمایه گذاری معدن اخیرا به صورت کامل منتفی شد و پس از چند سال رکود صندوق بیمه دوباره مورد توجه قرار گرفته است، افزود: صندوق بیمه فعالیتهای معدنی قرار است سرمایه‌اش از ۱۰ میلیارد تومان به ۲۰۰ میلیارد تومان برسد.

در این زمینه با بانکهای ملت، صنعت و معدن و تجارت نیز مذاکراتی شده است. صندوق می‌تواند تسهیلات لازم را برای واردات ۱۲۰ دستگاه ماشین آلات به ارزش تقریبی هر دستگاه ۴۰۰ هزار دلار تا پایان سال جاری ارائه کند. ضمن اینکه با توافق بانک ملت قرار است ظرف ۲ سال آینده مجوز واردات ۱۲۰۰ دستگاه ماشین آلات نیز صادر شود.

وی تاکید کرد: تشکیلات دولت در حوزه معدن نباید کوچک شود چرا که بخش معدن در همه کشورها دارای تشکیلات خاص و حاکمیتی است.

بهرامن همچنین با اشاره به برگزاری کنگره سرمایه‌گذاری خارجی در بخش معدن در ۲۷ بهمن امسال گفت: ما می‌خواهیم در آینده نزدیک همایش معتبر MENA را در ایران برگزار کنیم. این همایش و نمایشگاه هم‌اکنون در کشوری فاقد منابع معدنی یعنی امارات برگزار می‌شود که جای تاسف دارد. از سوی دیگر تاکنون حضور دستکم ۱۰۰ مهمان خارجی در سی و دومین کنگره بین‌المللی علوم زمین قطعی شده است.

علاءالدین میرمحمدصادقی، نائب رئیس اتاق ایران و رئیس خانه معدن نیز در این جلسه با تاکید بر ضرورت حمایت از بخش معدن در سیاست‌گذاری‌های دولت گفت: ۲۵ سال پیش در جلسه‌ای در کرمان مطرح شد که فقط ۷ درصد ازکل مساحت کشور مورد اکتشاف قرار گرفته است.

این نشان می‌دهد که ایران دارای ذخایر بسیار غنی از مواد معدنی بوده که در صورت بهره‌برداری از آنها اقتصاد کشور متحول می‌شود. کار اکتشاف ۲۰۰ هزار کیلومتر مربعی نیز می‌تواند در جای خود بسیار کارگشا باشد.

محمد حسن کریم‌پور، رئیس انجمن زمین شناسی اقتصادی ایران نیز در این جلسه با اشاره به اینکه امنیت بخش شرقی کشور در گرو توسعه بخش معدن است، اظهار کرد: ۱۵ سال پیش مقام معظم رهبری سفری به شرق کشور داشتند و در آن زمان حدود ۷ میلیارد تومان نیز به بخش معدن و اکتشافات معدنی اختصاص یابد. باید دید آن منابع در کجا هزینه شد و از چگونگی اختصاص این منابع درس بگیریم.

وی افزود: منطقه شرق کشور به ویژه سنگان خواف دارای پتانسیل‌های فراوانی بوده که اگر دولت توجه درستی به آن بکند می‌تواند باعث شکوفایی اقتصاد منطقه و کل کشور شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۲ دی ۱۳۹۲ ساعت ۱۲:۵۶
کد مطلب: 2243