گروه معادن
 
انتقاد علیرضایی از بهره‌برداری غیرحرفه‌ای معادن
گروه معادن - رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: برخی معدنکاران در این استان با بهره برداری غیرحرفه ای از معادن و خام فروشی، این سرمایه پایدار و درآمدزای استان را هدر می دهند.
 
به گزارش ماین نیوز، راضیه علیرضایی افزود: از مجموع 667 معدن با ذخیره قطعی بیش از سه میلیارد تن در خراسان رضوی 400 معدن موروثی و به صورت انتقال قهری به مالکان است.

وی گفت: این در حالی است که بر اساس قانون معدن سرمایه ملت است و اختیار آن بدست کسی نیست مگر رهبری حکومت اسلامی که با تفویض اختیار به دولتها امکان بهره برداری آنها را به شکل دولتی و خصوصی بوجود آورد.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: صلاحیت فنی و مالی فردی که مجوز بهره برداری از معدن را در بازه زمانی مشخص هشت تا 25 سال از این سازمان دریافت می کند تایید شده است و اگر در طول این مدت زمانی فوت کند معدن بطور قهری بدون بررسی مجدد صلاحیت فنی و مالی آن به ورثه اش منتقل می شود.

وی ادامه داد: در معادن موروثی بهره برداران قادر به بهره برداری مطلوب و حرفه ای نیستند لذا به خراشیدن یک قسمت از دیواره در حدی که گفته شود معدن فعال است اکتفا می کنند.

علیرضایی گفت: در انتهای هر سال که درآمد معادن در خراسان رضوی مورد بررسی قرار می گیرد صاحبان معادن موروثی مدعی می شوند که در این وضعیت اقتصادی درآمد اندکی داشته اند لذا دولت نباید حقوق دولتی خود را از معدن طلب کند.

وی افزود: قانون به سازمان صنعت و معدن این اختیار را داده است که اگر بهره بردار معدنی قادر به پرداخت حقوق دولتی نباشد باید سلب صلاحیت شود.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی ادامه داد: اما با اعمال این امر یک فشار اجتماعی از سوی صاحبان معدن و مردم روستایی که معدن در آن واقع شده مبنی بر اینکه اشتغال از بین می رود بوجود می آید که امکان هر گونه اقدامی را از متولیان سلب می کند.

وی بیان کرد: بر این اساس هم اینک تظلم خواهی صاحبان معدن در خصوص پرداخت حقوق دولتی در خراسان رضوی یک معضل اساسی است.

علیرضایی افزود: به این ترتیب از آنجا که معدنکاری به صورت حرفه ای انجام نمی شود نه دولت و نه مردم بهره برداری مطلوبی از این ثروت خدادادی ندارند.

وی گفت: از سوی دیگر سودی که از خام فروشی مواد معدنی بدست می آید صاحبان معدن را از ایجاد امکان فرآوری مطلوب و اشتغال پایدار باز می دارد لذا به هزاران بهانه از فرآوری مواد معدنی خودداری کرده و صرف به خام فروشی مشغول می شوند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی افزود: خام فروشی مواد معدنی در منطقه ای که نیازمند افزایش تولید و ارزش افزوده بالا است یک معضل اساسی به شمار می رود و امکان هر گونه سرمایه گذاری مطلوب اقتصادی را در این بخش از بین می برد.

وی گفت: برای فعال کردن بخش معدن باید چند کار اساسی انجام گیرد که از جمله آن بزرگ شدن معدن، خودداری از خام فروشی، حرفه ای شدن کار در معادن و تکمیل زیرساختهای آن است.

علیرضایی در خصوص حرفه ای شدن کار معدن اظهارداشت: هیچ محدودیتی در فرآوری مطلوب از مواد معدنی و تحریم در واردات ماشین آلات پیشرفته در این خصوص وجود ندارد.

وی تاکید کرد: مطالبی که از سوی برخی معدنکاران مبنی بر نبود ماشین آلات عنوان می شود فقط بهانه آنان برای حفظ منفعت خود در خام فروشی است.

او گفت: از ابتدای امسال تاکنون ماشین آلات خارجی به ارزش 109 میلیون یورو به منظور فعالیتهای مختلف صنعتی و معدنی با مجوز سازمان صنعت و معدن وارد خراسان رضوی شده که نشان می دهد هیچ محدودیتی در خصوص ورود ماشین آلات وجود ندارد.

وی در خصوص تکمیل نبودن زیرساختهای معدنی در خراسان رضوی هم اظهارداشت: آن میزان تلاشی که از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای تکمیل زیرساختهای گردشگری در استان انجام می گیرد شامل تکمیل زیربناهای بخش معدن نمی شود.

علیرضایی افزود: در حالی که اگر فقط یک راه ریلی یا راه آسفالته به سمت یکی از معادن بی نظیر خراسان رضوی از جمله فیروزه ایجاد شود و از این معدن به عنوان یک منطقه گردشگری بهره برداری اقتصادی گردد، هم زمینه سرمایه گذاری در معدن را فراهم می کنند و هم بخش گردشگری تقویت می شود.

وی گفت: توسعه معدن و معدنکاری به رغم سرمایه گذاری بالا و دیربازگشت بودن سرمایه، یک ثروت و اشتغال پایدار برای منطقه محسوب می شود که می تواند اقتصاد استان خراسان رضوی را متحول کند.

667 معدن فعال دارای پروانه بهره برداری و 71معدن متروکه در خراسان رضوی وجود دارد که ذخیره قطعی آنها نزدیک به سه میلیارد تن و ظرفیت اسمی استخراج آنها 26.4 میلیون تن در سال است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۱۹
کد مطلب: 22091
 
مرجع : خبرگزاری ايرنا