گروه صنایع معدنی فولاد
 
ذخاير طلاي خراسان رضوي نيازمند فناوريهاي نوين استخراج
گروه صنایع معدنی >فولاد - با اجرای طرح های اکتشاف مواد معدنی تاکنون 11 هزار و 500 کیلوگرم ذخایر معدنی طلا در خراسان رضوی شناسایی شده که حاصل اکتشافات ژئوشیمیایی نظام مند در استان با همکاری سازمان زمین شناسی کشور است.
به گزارش ماین نیوز، کشف طلا در استان خراسان رضوی نخستین بار در سال 82 انجام و با این اکتشاف ضمن ایجاد اطلاعات بسیار برای محققان کشور، افق های روشنی از توان معدنی منطقه آشکار شد .

با وجود اینکه شرق کشور به ویژه خراسان رضوی از مناطق غنی ذخایر معدنی طلا به شمار می‌رود اما تاکنون نتوانسته جایگاه خود را در اقتصاد استان به عنوان یک سرمایه مطمئن پیدا کند.

در کل معادن طلای خراسان رضوی 100 نفر مشغول به فعالیت هستند و کل طلای استخراج شده از معادن در این استان فرآوری و مورد استفاده قرار می گیرد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی می گوید: این استان 711 معدن با ذخیره 53 و نیم میلیون تن و استخراج سالانه 27 میلیون و 749 هزار تن است که برای راه‌اندازی آن‌ها 19 هزار و 616 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری شده است.

آقای اعتمادی مقدم می افزاید: این معادن اکنون به مرحله گواهی کشف رسیده، بخشی از آن واگذار شده و بخشی دیگر نیز آماده واگذاری به بخش خصوصی است.

وی اضافه می کند: این ذخایر ارزشمند در منطقه ارغش یک در شهرستان نیشابور حدود هزار و 300 کیلوگرم، در منطقه ارغش 2 هزار و 700 کیلوگرم و در طرقبه - شاندیز نیز حدود 2 هزار کیلوگرم طلاست.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی می گوید: همچنین از پلاسرها ( مواد معدنی تجمع یافته در دشت و رودخانه ) در زرمهر تربت حیدریه حدود 600 کیلوگرم، در بخش کوچکی از کلاته تیمور کاشمر 100 کیلوگرم و در منطقه کبودان بردسکن حدود هزار کیلوگرم طلا شناسایی شده است.

متوسط عیار طلای استان خراسان رضوی یک گرم در تن و ذخیره قطعی کانسنگ طلادار با عیار متوسط یک و هفت دهم پی.پی.ام در این استان حدود 11 میلیون تن است که از این میزان ذخیره تاکنون چهار فقره گواهی کشف و سه فقره پروانه بهره برداری با ظرفیت اسمی 306 کیلوگرم در سال صادر شده است.

رئیس مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی منطقه شمال شرق کشور می گوید: برای طرح های اکتشاف طلا در خراسان رضوی از مجموع 17 هزار نمونه از رودخانه ها و رسوب آبراهه ها در مرحله شناسایی 305 مورد دارای عیار بیش از مقدار میانگین یعنی چهار میلی گرم در تن بوده و به عنوان مرکز تجمع مواد معدنی معرفی شده است.
آقای روشن روان سرمایه گذاری در زمینه اکتشاف معادن را مهمترین نیاز این بخش بیان و اضافه می کند: کل ذخایر شناسایی و کشف شده تاکنون حدود 6 و نیم تن که دراختیار بخش خصوصی قرار گرفته و درحال بهره برداری و یا انجام مقدمات بهره برداری است.

وی می افزاید: برای شناسایی دقیق میزان ذخیره طلا در برخی مناطق دیگر خراسان رضوی از جمله شهرستان های کاشمر، بجستان، بردسکن، مشهد، تربت حیدریه و خواف و انجام اکتشافات عمومی و تفصیلی آنها دولت و بخش خصوصی طرح هایی را در حال اجرا دارند که با انجام آن ذخایر طلای این استان افزایش می یابد.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی می گوید: خراسان رضوی پس از استانهای اصفهان و آذربایجان غربی رتبه سوم را از نظر برخورداری ذخایر طلا در ایران دارد اما به دلایل مختلف بهره برداری مطلوب از این ذخایر به عنوان یک سرمایه ارزشمند انجام نشده است که نبود فناوری پیشرفته برای استخراج در عمق از آن جمله است.

اعتمادی مقدم می افزاید: همچنین معدنکاران بخش خصوصی از بنیه مالی قوی برخوردار نیستند که اکتشافات را به صورت عمقی انجام دهند و سازمان زمین شناسی نیز به علت کمبود بودجه نمی تواند اکتشاف همه ذخایر معدنی را در کشور برعهده گیرد.

وی اضافه می کند: از طرف دیگر به علت تحریم های اقتصادی، فناوری پیشرفته برای استحصال عمقی طلا در معادن خراسان رضوی نداریم، ماشین آلات مورد نیاز برای استخراج طلا هم که از کشورهای همسایه یا چین وارد ایران می شود، فناوری استحصال از عمق را ندارد لذا استحصال فقط در سطح انجام می شود.

به گفته اعتمادی مقدم، اکنون در بیش از 20 منطقه کشور طلا کشف شده اما به علت دیربازگشت بودن سرمایه، نبود فناوری پیشرفته استخراج و تحریم های اقتصادی بهره برداری از همه این ذخایر میسر نیست.

کارشناسان معتقدند، آنچه افزایش ذخایر بهره برداری شده استان را کاهش می دهد عمق زیاد این ذخایر و فرسودگی ابزار و ادوات حفاری است که این ذخایر را در عمق نگه داشته است و می طلبد برنامه ریزان و مسئولان تدابیری ویژه اتخاذ کنند تا با استخراج بهینه این سرمایه ارزشمند، زمینه های توسعه اقتصادی منطقه و کشور در چشم انداز آینده بیش از پیش مهیا شود.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۰۶
کد مطلب: 21895