گروه صنایع معدنی فولاد
 
سرمایه‌گذاری نیاز امروز صنعت چدن ایران
گروه صنایع معدنی >فولاد - نام چدن تداعی‌کننده ماشین‌آلات و تجهیزات بزرگ و آهنی است که در صنایع بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد اما این تصور امروزه تغییر یافته و کاربرد چدن را در بیشتر وسایل و تجهیزات روزمره همچون لوازم خانگی و صنایع های‌تک می‌توان مشاهده کرد.
به گزارش ماین نیوز، چدن که به نوعی می‌توان آن را نوعی فولاد نامید از مواد اولیه‌ای که برای ساخت فولاد استفاده می‌شود تشکیل شده و تفاوت آن در میزان کربن موجود در مواد است. تاریخچه استفاده از چدن به انقلاب صنعتی فرانسه بازمی‌گردد. زمانی که استفاده از فلز فولاد آنچنان فراگیر نشده و این فلز از قیمت پایین‌تری نسبت به فولاد برخوردار بود به‌دلیل ویژگی‌های بسیاری همچون مقاومت در برابر تحمل بار و ضد ضربه بودن آن در صنایع ریل‌سازی و ساخت تجهیزات کارخانه‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته است. اما این فلز سخت هم‌اکنون همچون فولاد نقشی تعیین‌کننده و استراتژیک در بسیاری از صنایع برعهده دارد. در کشور ما نیز تولیدکنندگان چدن همگام با صنایع فولادی به تولید مشغول هستند البته استفاده از فولاد به‌عنوان ماده اولیه چدن باعث شده تا این فلز نیز با وجودی که نیاز به فناوری‌های پیچیده ندارد اما تحت تاثیر نوسانات بازار فولاد قرار گرفته و بازار چندان مناسبی را نداشته باشد. اما آنچه مسلم است این فلز نیز همچون فولاد به برنامه‌ریزی مدون برای بهبود تولید و بازار نیاز دارد.

احمد دنیانور، مدیرعامل فولاد جنوب درباره فعالیت تولیدکنندگان چدن کشور می‌گوید: با توجه به اینکه فولاد ماده اولیه تولید محصولات چدنی است از این‌رو بازار این محصول نیز به نوعی همگام با تغییر و تحولات فولاد در نوسان است.

وی افزود: در بخش چدن به جرات می‌توان گفت که در حوزه تولید دستگاه‌ها و تجهیزات به خودکفایی رسیده‌ایم و امکان ساخت سیستم‌های ریخته‌گری در کشور وجود دارد. وی با عنوان اینکه چدن نوعی از فولاد با کربن بیش از ۴۰درصد است گفت: هم‌اکنون از چدن در صنایع مختلفی استفاده می‌شود و محصولات چدنی را در لوازم خانگی و حتی صنایع های‌تک نیز می‌توان مشاهده کرد اما در شرایط کنونی همانگونه که بازار محصولات فولادی از کشش‌پذیری مناسبی برخوردار نیست چدن نیز از وضعیت مشابهی برخوردار بوده و کارخانجات تولیدکننده چدن با مازاد تولید مواجه هستند.

این کارشناس فولاد معتقد است تولید چدن به فناوری پیچیده و خاصی نیاز ندارد و از این‌رو امکان ساخت و تولید آن در بیشتر کشورها فراهم است. بنابراین بازار صادراتی چندان مناسبی در انتظار تولیدکنندگان چدن نیست و لازم است تا در این زمینه برنامه‌ریزی‌های مدونی انجام شود.

نبود سرمایه‌گذاری برای خرید تجهیزات

وحید زارعی، مدیر یکی از کارخانه‌های تولیدکننده محصولات چدنی درباره تولید این محصول و میزان فولادی که در ساخت آن مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌گوید: تقریبا بین ۹۰ تا ۹۵ درصد مواد اولیه که در ساخت فولاد استفاده می‌شود برای تولید چدن نیز به کارگرفته شده و ۵درصد باقیمانده را آلیاژ تشکیل داده است.

وی همچنین به محدودیت روش‌های سیستماتیک در تولید محصولات چدنی اشاره کرد و گفت: تولید قطعات کوچک چدنی در کشور به صورت سیستماتیک انجام می‌شود این در حالی است که در زمینه تولید قطعات با ابعاد بزرگ شرکت مشخصی از روش‌های سیستماتیک در تولید این قطعات استفاده نکرده و تولیدکنندگان بر پایه روش‌های سنتی عمل می‌کنند.

زارعی یکی از دلایل اصلی استفاده نکردن از دستگاه‌ها و فناوری‌های روز دنیا را نبود سرمایه‌گذاری اولیه برای خرید آنها دانسته و معتقد است که می‌توان با انجام سرمایه‌گذاری در این حوزه زمینه را برای تولید محصولات چدنی در ابعاد بزرگ و متفاوت و در نتیجه پیشرفت این حوزه فراهم کرد.

این مدیر کارخانه در ادامه به تنوع محصولات چدنی و بازار استفاده از آنها اشاره کرد و افزود: درحال‌حاضر تقریبا ۷۰درصد نیاز صنایع داخلی به محصولات چدنی در کشور توسط تولیدکنندگان داخلی تامین می‌شود. اما درباره ۳۰درصد دیگر از نیاز صنایع، به دلیل در اختیار نداشتن دانش فنی و فناوری‌های روز دنیا امکان تولید بسیاری از آلیاژهای چدنی که در صنایع های‌تک همچون صنایع دفاعی، هوا فضا و خودروسازی مورد استفاده قرار می‌گیرند در کشور وجود نداشته و می‌توان گفت که فعالیت‌های انجام شده در این زمینه در مرحله مقدماتی خود که همان مطالعات و تحقیقات علمی است به دلیل سختی‌هایی که در راه رسیدن به تولید وجود دارد، متوقف شده است.

زارعی درباره ویژگی‌های چدن گفت: بخش عمده‌ای از چدن را فولاد تشکیل می‌دهد اما ساختار آن به گونه‌ای است که مقاومت آن در برابر شکل‌پذیری بیشتر است به طوری که می‌توان برای ساخت محصولاتی که نیاز به تغییر شکل آن در برابر ضربات وجود دارد از چدن استفاده کرد. همچنین پایین بودن خاصیت کششی چدن نسبت به فولاد و مقاومت آن در برابر «خمش» از جمله مزایای آن است.

وی افزود: درحال‌حاضر کشورهای چین، امریکا و آلمان به‌عنوان تولیدکنندگان بزرگ محصولات چدنی در دنیا شناخته شده‌اند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۴۷
کد مطلب: 21272
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت