گروه صنایع معدنی فولاد
 
فرشاد در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز اعلام کرد:
جزئیات برگزاری سمپوزیوم فولاد ۹۳ در چادرملو
گروه صنایع معدنی >فولاد - دبیر هفدهمین سمپوزیوم فولاد ایران با تشریح جزئیات برگزاری این سمپوزیوم اعلام کرد که سمپوزیوم فولاد فرصت بی‎نظیری برای جمع شدن فعالان صنعت فولاد دور یکدیگر و بیان مشکلاتشان و ارائه راهکارهای حل این مشکلات است.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، امسال قرار است هفدهمین سمپوزیوم فولاد ایران در مرکز کشور در اردکان استان یزد و به میزبانی شرکت معدنی و صنعتی چادرملو برگزار شود. سمپوزیوم فولاد را می‌توان بزرگترین گردهمایی فعالان صنعت فولاد و حوزه‌های مرتبط دانست که همه ساله به میزبانی یکی از فعالان این عرصه برگزار می‌شود. سال گذشته فولاد هرمزگان برای نخستین بار عهده‌دار برگزاری سمپوزیوم فولاد شد و امسال این کار بر عهده چادرملو، غول سنگ آهن ایران گذاشته شده است.

به همین مناسبت خبرنگار ماین نیوز با اسدالله فرشاد، دبیر هفدهمین سمپوزیوم فولاد ایران به گفت‌وگو نشست و آخرین جزئیات برگزاری این رویداد بزرگ را از وی جویا شد که متن این گفت‌وگو به شرح زیر است:

ماین نیوز: آقای فرشاد ابتدا درباره روند برگزاری هفدهمین سمپوزیوم فولاد ایران که قرار است امسال در چادرملو برگزار شود، توضیح بفرمایید.

فرشاد: هفدهمین همایش فولاد ایران در روزهای 5 و 6 اسفند سال جاری تحت عنوان سمپوزیوم فولاد 1393 قرار است توسط انجمن آهن و فولاد و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در محل این مجتمع در اردکان برگزار شود. همانطور که می‌دانید مجتمع معدنی و صنعتی چادرملو شامل مجموعه شرکتهای گندله سازی اردکان، آهن و فولاد غدیر ایرانیان، آهن و فولاد ارفع و معدن چادرملو می‌شود.

هدف از برگزاری سمپوزیوم فولاد ایجاد زمینه برای برقراری ارتباط بین فعالان صنعت فولاد، کارشناسان، مدیران، اساتید و دست اندرکاران تولید آهن و فولاد ایران و سرمایه گذاران علاقه مند به این حوزه است.

ما اعتقاد داریم اتوبان توسعه صنعتی کشور مبتنی بر اقتصاد نفتی بوده و برای عبور از اتوبان اقتصاد نفتی و تک محصولی و رسیدن به اقتصاد صادرات محور و توسعه ای باید به صنایعی که کشور در آنها مزیت دارد توجه ویژه شود که معدن و صنایع معدنی از جمله این صنایع مزیت دار برای کشور است. در واقع معدن و صنایع معدنی به تعبیری گذرگاه یا کنار گذری است که می تواند کشور را از اقتصاد نفتی به آینده ای روشن و امیدوارکننده هدایت کند.

علت این ادعا هم آن است که در همه جای ایران 66 عنصر جدول مندلیف اکتشاف شده و وجود دارد. به عنوان مثال در مورد چادرملو باید بگویم که مطالعات اکتشافی این معدن مربوط به 75 سال پیش (1319) می شود و این معدن حالا به بزرگترین تولیدکننده کنسانتره و سنگ آهن نرمه کشور با 12 میلیون تن تولید تبدیل شده است.

از سوی دیگر اگر به بخش معدن توجه کافی نشود در تامین مواد اولیه موردنیاز صنعت فولاد دچار مشکل خواهیم شد. در گذشته که بخش معدن چندان توسعه نیافته بود، فولاد خوزستان مجبور بود مواد اولیه موردنیاز خود را از خارج وارد کند. یکی از مواردی که در سمپوزیوم روی آن تاکید خواهد شد گلوگاهها، مشکلات و مناسبات لازم برای توسعه معادن و صنایع معدنی ایران است. سمپوزیوم فولاد فرصتی برای خانواده معدن و صنایع معدنی است تا به طرح مشکلات و راهکارهای حل این مشکلات و عبور از بحرانها بپردازند. هدف دیگر برگزاری سمپوزیوم فولاد ایجاد زمینه مناسب برای ارائه مقالات علمی و دستاوردهای تکنولوژیک این صنعت است. تاکنون نیز بالغ بر 450 مقاله به سمپوزیوم ارائه شده است که این مقالات از سوی کمیته داوران سمپوزیوم مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت تعدادی از مقالات برگزیده در جریان برگزاری سمپوزیوم ارائه خواهند شد. کمیته داوران نیز متشکل از اساتید، دانشگاهیان و برجستگان صنعت فولاد و معدن است.

ماین نیوز: دلیل اینکه سمپوزیوم امسال فولاد در یک واحد معدنی برگزار شده چیست؟

فرشاد: نکته قابل توجه درباره سمپوزیوم فولاد 1393 این است که در همه دوره های گذشته این رویداد در خانواده صنعت برگزار شد و امسال برای نخستین بار است که سمپوزیوم فولاد در خانواده معدن برگزار می شود. من سال گذشته پیشنهاد دادم که لازمه توسعه بخش صنایع معدنی بخش معدن است و به همین دلیل بهتر است سمپوزیوم فولاد در سال جاری در یک واحد معدنی برگزار شود. از سوی دیگر باید بدانیم که در چند دهه اخیر سرمایه‌گذاری‌های زیادی در صنایع آهن و فولاد انجام شده اما در بخش معدن کمتر سرمایه‌گذاری شده است و همین باعث شده تا صنایع آهن و فولاد کشور در حال حاضر با کمبود مواد اولیه مانند کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی روبرو شوند. بنابراین برای اینکه گلوگاههای صنعت فولاد به درستی بررسی شود تصمیم گرفته شد که سمپوزیوم فولاد این بار در یک واحد معدنی برگزار شود. به همین دلیل این یک فرصت مغتنم است که تمام فعالان صنعت فولاد از سرمایه گذاریهای کلان صورت گرفته در بخش معدن باخبر شوند و نسبت به این موضوع که باید به بخش معدن توجه اساسی شود واقف شوند.

باید به این نکته توجه کنیم که نباید به صورت بخشی‌نگری به صنعت فولاد نگاه کنیم. باید بدانیم سرمایه گذارانی باعث توسعه معادن گل گهر و چادرملو شدند که چندین سال بدون دریافت یک ریال از محل توزیع سود در این دو معدن سرمایه‌گذاری کردند و هیات مدیره این شرکت نیز در این زمینه بسیار موثر عمل کرده است و به جای توزیع سود این درآمد صرف توسعه زنجیره تکمیل فولاد در این دو شرکت شد.

از سوی دیگر ما باید سرمایه‌گذاری‌های عمومی را نیز بخش معدن و صنایع معدنی سوق بدهیم. در همین راستا میزگردهای تخصصی در سمپوزیوم فولاد برگزار خواهد شد که در آن اولا مباحث مربوط به عبور از بحران فعلی مطرح خواهد شد و مواردی مانند تهدیدهای ناشی از واردات محصولات فولادی از چین و روسیه و کشورهای اطراف مورد بررسی قرار خواهند گرفت. متاسفانه در حال حاضر دامپینگ چین در بازار فولاد بسیار خطرناک و جدی بوده و یک تهدید جدی برای صنعت فولاد کشور محسوب می شود.

همچنین مزیت‌های صنعت فولاد کشور در سمپوزیوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت. پیشنهاداتی نیز برای تحرک بخشی به صنعت فولاد ارائه خواهد شد. البته ما بنده به شخصه همواره به وضع تعرفه روی واردات فولاد معتقد نبوده ام و ما باید تلاش کنیم صادرات صنعت فولاد خود را توسعه دهیم و برای صادرات مشوقهای لازم از سوی دولت ارائه شود. در زمانی که قیمت جهانی مناسب بود این مشوق و انگیزه برای تولیدکنندگان سنگ آهن وجود داشت تا محصول خود را صادر کنند. باید همین وضعیت در صادرات صنعت فولاد به وجود بیاید. از سوی دیگر در سمپوزیوم بررسی خواهیم کرد که فرصت های صادراتی ما در زنجیره فولاد در کدام بخشها قرار دارند. صدالبته حتما باید اولویت ما تامین نیاز بازار داخلی باشد تا کمبودی در زنجیره ایجاد نشود.

مصرف‌کنندگان فولاد، شرکت های مهندسی، سازندگان و تامین کنندگان قطعات و تجهیزات کارخانه های فولاد و تولیدکنندگان نسوز نیز از دیگر مخاطلبان جدی و حرفه ای سمپوزیوم فولاد هستند که برای آن نیز برنامه هایی در این رویداد پیش بینی شده است.

ما باید بدانیم در دوره‌ای صنعت فولاد کشور به صورت کامل به خارج از کشور وابسته بود اما در حال حاضر 60 تا 70 درصد تجهیزات مکانیکال کارخانه های فولادسازی تولید داخل شده است. در کنسانتره نیز بخش وسیعی از تجهیزات داخلی‌سازی شده است.

بنابراین در سمپوزیوم فولاد به طور کلی دو بخش عبور از بحران فعلی و مناسبات مربوط به توسعه پایدار صنعت فولاد و ارتباط فولادسازان با واحدهای پژوهشی جهت تولید محصولات جدید و رفع مشکلات فعلی را خواهیم داشت.


ماین نیوز: نمایشگاه جانبی سمپوزیوم فولاد به چه صورت برگزار خواهد شد؟

فرشاد: در کنار سمپوزیوم فولاد نمایشگاهی نیز با حضور همه فعالان صنعت فولاد برگزار خواهد شد که دارای 10 هزار متر فضای عمومی بوده که 5000 متر آن فضای مفید زیرپوشش است.

در همین حال ما حتما تلاش خواهیم کرد در پایان سمپوزیوم بیانیه‌ای بیرون بیاید تا آن را در اختیار مقامات تصمیم‌گیر قرار دهیم که این کار برای اولین بار قرار است انجام شود. ما تلاش خواهیم کرد همه شرکتها یک بیانیه مشترک بدهند.

ماین نیوز: شرکت چادرملو طی چند سال گذشته وارد عرصه صنعت فولاد و تکمیل زنجیره تولید فولاد شده است. در این سرمایه‌گذاری از چه فناوری‌هایی بهره برده شده است. ضمن اینکه شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان چه سرمایه‌گذاری‌های جدیدی انجام داده و یا در حال انجام است؟

فرشاد: در سرمایه‌گذاری‌های فولادی شرکت چادرملو از مدرن ترین سطح فناوری اروپایی شامل تنوا ایتالیا و کن کست آلمان استفاده شده است. همچنین برخی از تجهیزات نیز ABB و زیمنس تامین شده‌اند. در دوره تحریم کنونی شرکت CPG توانست کمک زیادی به ما بکند و دانش مهندسی را به ایران منتقل کند. امروز مجموعه چادرملو از یک مجموعه صرفا معدنی به مجموعه‌ای معدنی و صنعتی تبدیل شده که وارد حوزه فولادسازی نیز شده است.

از سوی دیگر مجموعه آهن و فولاد غدیر ایرانیان وارد بحث فولادسازی در منطقه قشم شده است. همانطور که می دانید شرکتهای آهن و فولاد گل گهر، آهن و فولاد غدیر ایرانیان و سرمایه‌گذاری غدیر، صنعت و معدن مفید، توسعه سینا و سرمایه‌گذاری گروه مالی ملت سرمایه‌گذاری 1.8 میلیارد یورویی را در منطقه قشم به منظور ایجاد دو پست اسکله 5 میلیون تنی، یک گندله‌سازی 5 میلیون تنی، دو مگامدول 1.7 میلیون تنی، دو فولادسازی 1.5 میلیون تنی و 3 میلیون تن مقاطع تخت آغاز کرده‌اند. برای اجرای فاز نخست این پروژه تا 300 میلیارد تومان سرمایه از سوی سرمایه‌گذاران پرداخت شده است. در گام نخست نیز قرار است گندله‌سازی 5 میلیون تنی و یک مگامدول احیای مستقیم 1.7 میلیون تنی در این منطقه احداث شود. کل پروژه عظیم آهن و فولاد قشم نیز قرار است تا سال 1401 به بهره‌برداری برسد.

همچنین شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان اخیرا ساخت کارخانه گندله‌سازی بهاباد را تصویب کرد و قرار است در این پروژه سرمایه‌گذاری شود. احداث گندله‌سازی 3.4 میلیون تنی بهاباد با سرمایه‌گذاری 850 میلیارد تومانی انجام خواهد شد.

ماین نیوز: اخیرا جزئیات طرح جامعه فولاد که مورد بازنگری قرار گرفته منتشر شد. طبق این طرح تولید و سرانه مصرف فولاد ایران تا 1404 باید به ترتیب به 55 میلیون تن و 421 کیلوگرم برسد. ارزیابی شما از این طرح چیست و آیا به نظر شما هدف تولید 55 میلیون تن فولاد تا 1404 قابل تحقق است؟

فرشاد: ما باید تصدی‌گری دولت را در صنعت فولاد کاهش دهیم و توسعه سرمایه‌گذاری را در این بخش به اهلش واگذار کنیم. برای رسیدن به هدف تولید 55 میلیون تن نیاز به برداشتن گام‌های بلندتری داریم. باید بنگاه‌های عمومی را به سرمایه‌گذاری در صنایع آهن و فولاد ترغیب کنیم. فراموش نکنیم اگر شرکت‌های سرمایه‌گذاری و سهامداران نبودند پیشرفت‌های بدست آمده در کرمان و یزد حاصل نمی‌شد. راهکار توسعه صنایع آهن و فولاد ترغیب بنگاه‌های سرمایه‌گذاری عمومی به منظور جذب سرمایه‌های مردم جهت سرمایه‌گذاری در این صنایع است.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : جمعه ۱۷ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۲۱:۱۹
کد مطلب: 20954