گروه معادن سنگ آهن
 
طرح جامع گل‌گهر راهی برای تحقق اهداف فولادی
گروه معادن >سنگ آهن - معدن سنگ‌آهن گل‌گهر سیرجان به عنوان بزرگترین معدن سنگ‌آهن خاورمیانه شناخته شده است. معدنی که براساس مطالعات انجام شده زمین‌شناسی با در اختیار داشتن میلیون‌ها تن ذخایر قطعی و احتمالی یکی از محورهای اصلی توسعه صنعت فولاد شناخته می‌شود.
به گزارش ماین نیوز، در این راستا کنسرسیومی متشکل از چند شرکت داخلی و خارجی با محوریت توسعه معادن و صنایع فرآوری سنگ‌آهن و همچنین تامین زیرساخت‌های لازم برای تولید فولاد همچون آب، برق و گاز طرحی را ارائه داده که براساس آن با احداث زنجیره‌ای فولادی سهم منطقه در دستیابی به افق فولادی ۱۴۰۴ افزایش خواهد یافت. این طرح که در سال ۹۱ ارائه شده پس از ۲ سال هم‌اکنون مراحل اجرایی خود را با محوریت ایمیدرو آغاز کرده و امید می‌رود بتواند تحولی اساسی را در صنعت فولاد کشور ایجاد کند. در این رابطه گفت‌وگویی را با یعقوب مشفق، مدیر روابط عمومی ایمیدرو انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

وضعیت مالکیت و میزان تولید معادن گل‌گهر چگونه است؟

پروانه بهره‌برداری و مالکیت معادن گل‌گهر متعلق به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی است اما هم‌اکنون بخش خصوصی به‌عنوان یکی از فعالان این معادن به شمار می‌آید و با تولید 10.5 میلیون تن کنستانتره و ۵ میلیون تن گندله فعالیت و بهره‌برداری از این معادن را برعهده گرفته است. با توجه به اینکه معدن گل‌گهر جزو بزرگترین معادن سنگ‌آهن ایران و خاورمیانه بوده و به‌عنوان ماده اولیه تولید فولاد مورد استفاده قرار می‌گیرد، پس برای رسیدن به اهداف چشم‌انداز ۱۴۰۴ برای تولید مواد ۵۵ میلیون تن فولاد می‌توان با سرمایه‌گذاری بر روی این طرح مواد اولیه مورد نیاز همچون کنستانتره و گندله را فراهم کرد. این درحالی است که هم‌اکنون تولید فولاد در کشور 36.6 میلیون تن بوده و پیش‌بینی می‌شود که تا سال ۹۴ به ظرفیت اصلی تولید برسد. البته لازم است تا برنامه‌ریزی برای رسیدن به اهداف چشم‌انداز به میزان 18.4 میلیون تن فولاد انجام شود. براساس پیش‌بینی‌های انجام شده ۸۰ میلیون تن کنستانتره و ۱۲۰ میلیون تن گندله جهت خوراک‌دهی برای رسیدن به اهداف چشم‌انداز ۱۴۰۴ درخصوص تولید فولاد موردنیاز خواهد بود.

اهداف کلان این طرح شامل چه مواردی است؟

در اجرای طرح جامع و به منظور جلوگیری از پیامدهای منفی در توسعه صنعتی ضرورت برنامه‌ریزی و مطالعات همه‌جانبه در چارچوب توسعه پایدار اجتناب‌ناپذیر است از سوی دیگر احداث و توسعه واحدهای جدید صنایع فولادی در کنار سایت صنعتی موجود نیاز به هماهنگی و یکپارچه‌سازی تمامی طرح‌ها دارد و این در حالی است که با اجرای طرح و افزایش حجم تولید و به تبع آن صادرات حضور شرکت‌های فعال در این زمینه اجتناب‌ناپذیر خواهد بود که در این راستا تهیه طرح جامع شکل گرفته است. البته تامین نیاز مواد اولیه در صنعت فولاد ایران جزو اهداف اصلی طرح جامع گل‌گهر سیرجان محسوب شده به گونه‌ای که تولید سالانه 26.5 میلیون تن کنستانتره، 17.5 میلیون تن گندله، ۳ میلیون تن محصولات تخت با در نظر گرفتن سیاست‌های جامع طرح فولاد و همچنین تولید ۲ میلیون تن محصولات طویل با لحاظ سیاست‌های طرح جامع فولاد در اولویت برنامه‌ها قرار گرفته است.

چه شرکت‌هایی در این طرح حضور دارند؟

شرکت‌های معدنی حاضر در این طرح شامل مجتمع سنگ‌آهن سیرجان (معادن ۲ و ۴ گل‌گهر) را در اختیار داشته و متعلق به سازمان ایمیدرو است، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، شرکت سنگ‌آهن گهر زمین، شرکت فولاد سیرجان، شرکت توسعه آهن و فولاد گل‌گهر و شرکت فولاد سیرجان ایرانیان به طور مستقل به تحقق اهداف توسعه در منطقه خواهند پرداخت.

پیامدها و آثار این طرح برای منطقه چیست؟

برنامه‌های تولید و بهره‌برداری از معادن باعث کاهش آثار و پیامدهای منفی توسعه صنعتی در طرح جامع خواهد شد. از سوی دیگر می‌توان با تکیه بر ظرفیت بالای منطقه با رشد و گسترش این طرح نیاز نسل آینده را تامین کرده و موجبات ایجاد اشتغال را برای جوانان منطقه فراهم کرد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۳۸
کد مطلب: 14196
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت