گروه صنایع معدنی فولاد
 
آقاجانی در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز مطرح کرد:
خطری که حیات فولادسازان را تهدید می‌کند
از ادامه کمبود گندله و نرسیدن ارز مبادله‌ای تا همکاری با SMS و برنامه گندله‌سازی
گروه صنایع معدنی >فولاد - مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان آخرین وضعیت اجرای طرح‌های توسعه این شرکت و همچنین تامین مواد اولیه فولاد هرمزگان را تشریح کرد.
 
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، مرتضی آقاجانی با اشاره به اینکه مشکل کمبود گندله موردنیاز فولاد هرمزگان همچنان پابرجاست و هنوز ارز مبادله‌ای هم به واردات گندله اختصاص نیافته است، گفت: اگر قرار باشد سالانه یک میلیون تن گندله وارد کنیم به حدود 150 میلیون دلار ارز نیاز داریم.

آقاجانی در عین حال به این نکته نیز اشاره کرد که فولادسازان ایران و دنیا هیچ چاره‌ای به جز رفتن به سمت تولید فولادهای خاص ندارند و در غیر این صورت سهم بازار آنها از سوی آلومینیوم به شدت تهدید خواهد شد.

متن گفت‌وگوی تفصیلی خبرنگار ماین نیوز با مرتضی آقاجانی، مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان به شرح زیر است:

ماین نیوز: آقای آقاجانی اخیرا شاهد برگشت مجدد شرکت اس ام اس آلمان به ایران هستیم و حتی مدیرعامل این شرکت نیز به تازگی در پنجمین همایش چشم‌انداز صنعت فولاد و معدن شرکت کرده و سخنرانی داشت. آخرین وضعیت همکاری فولاد هرمزگان با شرکت اس ام اس چیست؟

آقاجانی: ما موفق شدیم طی دو سه سال گذشته برخی مغایرتها و اشکالاتی که در فرایند تولید داشتیم را با همکاری ایریتک و اس ام اس دماگ برطرف کنیم و نقایصی که بعضا مانع تولید ما بودند با همکاری این دو شرکت رفع شدند. برای اولین بار است که یک کارخانه فولادسازی در این مدت ساخته شده و ظرف مدت سه سال به صورت کامل تحویل می شود و تمام مدارک تحویل آن هم امضا شده است. دوستان اس ام اس دماگ هم بعد از بازگشت به ایران بحث مسترپلن برای توسعه ظرفیت فولاد هرمزگان به سه میلیون تن و افزایش یک خط نورد را در انتها شروع کردند
ذخیره گندله موردنیاز ما تنها برای 20 روز تا یک ماه کافی بوده که بسیار کم است. یک فولادساز حداقل باید برای 4 ماه خود ذخیره گندله داشته باشد.
که در این زمینه توافقات لازم با اس ام اس انجام شده است. به این ترتیب اولین فاز حرکتی ما با اس ام اس انجام مهندسی کار افزایش ظرفیت به سه میلیون تن و ایجاد یک خط نورد است. این زمینه های همکاری با شرکت اس ام اس است که با آنها توافق کردیم.

ماین نیوز: مدت زمان اجرای این پروژه چقدر است؟

آقاجانی: معمولا مدت زمان اجرای پروژه‌های فولادی از زمان شروع کار و تامین منابع مالی حداقل سه ساله است.


ماین نیوز: مشکل کمبود گندله موردنیاز فولاد هرمزگان به کجا رسید که در مقطعی حتی هشدارهایی مبنی بر احتمال تعطیلی کارخانه ناشی از کمبود گندله نیز داده شد.

آقاجانی: مشکل کمبود گندله هنوز ادامه دارد. برنامه ریزی برای واردات گندله را دنبال می کنیم. با توجه به اینکه احتمال افزایش قیمت ارز در سال آینده وجود دارد و در یکی دو ماه اخیر نیز قیمت ارز صعودی بوده در مجموع واردات گندله برای ما صرفه اقتصدی نخواهد داشت و فولاد هرمزگان را از ظرفیت هایش دور می کند. امسال تاکنون ما بالای 80 درصد از ظرفیت تولید خود استفاده کردیم و ادامه این روند نیز باید اقتصادی باشد. الان ذخیره گندله موردنیاز ما تنها برای 20 روز تا یک ماه کافی بوده که بسیار کم است. یک فولادساز حداقل باید برای 4 ماه خود ذخیره گندله داشته باشد. البته به طور کلی وضعیتمان نسبت به 6 ماه پیش بهتر شده است. چون هم قیمت ها در بازار جهانی افت کرده و مشتری هم کمتر شده است. ضمن اینکه توانستیم منابع نزدیکی را هم در خلیج فارس پیدا کنیم تا گندله کیفی از آنها وارد کنیم. البته خرید گندله ما هنوز نقدی است و نتوانسته ایم به دلیل مباحث ال سی و غیره قراردادهای بلندمدت ببندیم. به طور کلی افت قیمت جهانی کمی به ما کمک کرده است و اگر این رکود در بازار گندله نبود، شاید در زمینه تامین گندله مشکلات بیشتری هم پیدا می کردیم.

ماین نیوز: مشکل مربوط به کمبود گندله و واردات گندله چقدر روی هزینه های فولاد هرمزگان تاثیر منفی داشته است؟

آقاجانی: این مشکل حدود 10 درصد هزینه ما را در بخش تامین مواد اولیه افزایش داده است. اگر فرض کنیم 50 درصد گندله از داخل و 50 درصد از خارج تامین شود حدود 1.2 میلیون تن گندله داخلی و 1.2 میلیون تن گندله وارداتی خواهیم داشت که از از
اگر قرار باشد سالانه یک میلیون تن گندله وارد کنیم به 150 میلیون دلار ارز نیاز خواهیم داشت.
منابع مختلف تامین کرده‌ایم. ما باید به سمت عقد قراردادهای بلندمدت مثلا 50 ساله برای تامین گندله برویم. گندله داخلی را در حال حاضر از گل گهر تامین می کنیم.

ماین نیوز: با توجه به اینکه الان دچار کمبود گندله هستید قطعا این کمبود در شرایطی که به ظرفیت 3 میلیون تن برسید شدیدتر خواهد شد.

آقاجانی: قطعا همین طور است. تاکید ما این است که اولویت تامین گندله با منابع داخلی است. در غیر این صورت برای واردات گندله نیاز به حمایت دولت داریم اگر تعریف روشنی وجود داشته باشد، به ویژه در خصوص تخصیص ارز مبادله‌ای می توانیم قراردادهای بلندمدت برای تامین گندله از خارج از کشور ببندیم و کیفیت بهینه و قیمت مناسب و اطمینا از تامین گندله موردنیاز خود را خواهیم داشت. ما برای 3 میلیون تن ظرفیت تولید به 4.5 تا 4.8 میلیون تن گندله نیاز خواهیم داشت.


ماین نیوز: آخرین وضعیت برنامه ایجاد واحد گندله سازی فولاد هرمزگان به کجا رسید؟

آقاجانی: برنامه ما ایجاد یک گندله سازی 5 میلیون تنی برای فولاد هرمزگان با سرمایه گذاری همین شرکت و احیانا سرمایه گذاران دیگر است. این برنامه هم اکنون در مرحله تصمیم گیری است و برای آن فراخوان هم داده‌ایم و تعداد بسیار زیاد متقاضی از داخل و خارج از کشور با روشهای مختلف فنی و تامین مالی در این فراخوان شرکت کرده اند. تصورمان اینقدر مشارکت در فراخوان فولاد هرمزگان نبود. ما پیشنهادهایی از شرکت های اروپایی، چینی، هندی و حتی پیشنهاداتی در مورد کپی کردن طرح های موجود داخلی داشتیم. ما هم تکنولوژی لورگی (اتوتک) را داریم و هم تکنولوژی چینی‌ها را. البته گرایش ما بیشتر به سمت لورگی است چون نسبت به این تکنولوژی و دانش فنی و سابقه آن شناخت بیشتری داریم و این تکنولوژی و نتایج آن بهتر بوده است.

ماین نیوز: مشکل اختصاص ارز مبادله‌ای به واردات گندله برطرف نشد؟

آقاجانی: دوستان در این زمینه قول هایی داده‌اند تا ما نیز قادر به دریافت ارز مبادله‌ای برای واردات گندله
پیش‌بینی می‌شود تا سه سال آینده هرمزگان برای تامین برق موردنیاز صنایع مستقر در این استان به کمبود برق 2000 مگاواتی روبرو خواهد شد.
شویم اما این اتفاقات هنوز رخ نداه است. اگر قرار باشد سالانه یک میلیون تن گندله وارد کنیم به 150 میلیون دلار ارز نیاز خواهیم داشت. البته الان قیمت جهانی گندله افت کرده و این افت تا حدودی به نفع فولاد هرمزگان شده است.

ماین نیوز: با توجه به برنامه افزایش ظرفیت تولید فولاد در استان هرمزگان فکر نمی کنید این استان از نظر تامین برق موردنیاز واحدها دچار مشکل خواهد شد؟

آقجانی: فولاد هرمزگان قرار نیست نیروگاه احداث کند اما آمادگی مشارکت را در این زمینه داریم. ما نیز مانند سایر واحدها باید برق خود را از شبکه بگیریم. پیش بینی می شود تا سه سال آینده هرمزگان برای تامین برق موردنیاز صنایع مستقر در این استان به کمبود برق 2000 مگاواتی روبرو خواهد شد. هم‌اکنون نیز طرح ایجاد چهار نیروگاه مگاواتی در استان در دست انجام است که اگر تا آن زمان به بهره برداری برسند 2000 مگاوات به ظرفیت تولید برق استان اضافه می شود. قطعا اگر به سمت تولید 10 میلیون تن فولاد برویم باید ظرفیت برق استان افزایش یابد.

ماین نیوز: سال قبل فولاد هرمزگان میزبان سمپوزیوم فولاد بود و امسال چادرملو. نظر شما در این باره چیست و فولاد هرمزگان به عنوان میزبان سال قبل چه توصیه هایی برای میزبان جدید دارد.

آقاجانی: البته چادرملو سابقه طولانی در این موارد دارد و نیازی به توصیه ندارند. ما به عنوان یک شرکت نوپا سعی کردیم به بهتریم وچه میزبان سمپوزیوم فولاد در سال گذشته باشیم. برنامه ما این بود که سمپوزیوم فولاد را به جمع مردم استان هرمزگان برده و در واقع صنعت را مردمی کنیم که در این راه موفق هم بودیم. جامعه هرمزگان با صنعت فولاد و نقش تاثیرگذار آن آشنا شد. ممکن است امسال که سمپوزیوم در یک کارخانه و دور از شهر برگزار شود کمتر ارتباط مردمی مانند سال قبل ایجاد شود. از سوی دیگر تلاش کردیم فراگیر بودن سمپوزیوم با حضور همه تمام ذینفعان صنعت فولاد ایجاد شود. نمایشگاه نیز با حضور حدود 800 شرکت بسیار گسترده برپا شد. ارتباطات زیادی در جریان سمپوزیوم دوره گذشته برقرار شد و بسیاری از مسائل خودمان و صنایع دیگر را توانستیم براساس همین ارتباطات حل کنیم. به نظرم فرصتی بهتر از سمپوزیوم فولاد
برنامه ما این بود که سمپوزیوم فولاد را به جمع مردم استان هرمزگان برده و این صنعت را مردمی کنیم که در این راه موفق هم بودیم.
برای صنعت فولاد کشور نیست و همه باید در این رویداد بزرگ حضور داشته باشند. پیش‌بینی من این است که امسال گرایشات سمپوزیوم بیشتر به سمت معدن باشد که البته این یک اتفاق خوب است و من برای برگزارکنندگان سمپوزیوم امسال آرزوی موفقیت می کنم.


ماین نیوز: فولاد هرمزگان تلاش نکرده است وارد عرصه معدنکاری و استخراج سنگ آهن شود؟

آقاجانی: ما متقاضی معدن بودیم و در این زمینه تلاش هم کردیم. البته سیاست ایمیدرو این است که معادن را با مزایده واگذار می کنند و شرکت در مزایده نیز لزوما به معنای برنده شدن در آن نیست. فولاد هرمزگان هم به صورت کنسرسیومی در مزایده ها شرکت می کند. البته شرکت های سرمایه گذاری معمولا در مزایده ها برنده می شوند و انتظار ما این است که در واگذاری معادن به تخصص شرکتهای برنده مزایده نیز توجه شود. اینکه بخواهیم معادن را صرفا با مزایده واگذار کنیم شاید راه‌حل درستی نباشد، بلکه باید به موارد دیگری از جمله نیاز به تکمیل زنجیره تولید فولاد در کشور و تخصص مجری کار نیز نگاه شود.

ماین نیوز: مدیرعامل اس ام اس اخیرا در سخنرانی خود در پنجمین همایش چشم‌انداز فولاد و معدن از وقوع انقلاب در فرایند تولید فولاد در دنیا و لزوم رفتن به سمت تولید فولادهای خاص در منطقه خبر داد. نظر شما درباره این اظهارات چیست؟

آقاجانی: اتفاقا من با ایشان در این زمینه صحبت کردم. پیش‌بینی این است که سهم عمده ای از بازار فولاد را به ویژه در صنایعی مانند خودرو آلومینیوم جذب خواهد کرد. حتی برآورد می شود در فولادهای تجاری و بازاری 70 درصد سهم بازار فولاد را آلومینیوم خواهد گرفت و اگر فولادسازان بخواهند با همین روند فعلی به کار خود ادامه دهند خطرناک خواهد بود. باید از هم‌اکنون به فکر باشیم و به سمت تولید محصولات ویژه برویم. سیاستگذاری فولاد هرمزگان این بوده که به دلیل داشتن خط با تکنولوژی بالا می توانستیم محصولاتی را تولید کنیم که تولید آنها برای بقیه سخت بوده است. گرایش یک سال اخیر فولاد هرمزگان این بوده که سفارش تولید محصولات ویژه بگیرد و مازاد محصولات خود را به تولید فولادهای تجاری و بازاری اختصاص دادیم.
برآورد می‌شود در فولادهای تجاری و بازاری 70 درصد سهم بازار فولاد را آلومینیوم خواهد گرفت و اگر فولادسازان بخواهند با همین روند فعلی به کار خود ادامه دهند خطرناک خواهد بود.
فولاد هرمزگان در زمینه تولید محصولات ویژه در بین فولادسازان کشور یک مدعی بوده و به ویژه این ادعا در مورد محصولاتی مانند X60، ورقهای مصرف سی ان جی و SD52 وجود دارد. ما در یک سال اخیر 30 درصد تولید خود را به این محصولات ویژه اختصاص دادیم. اگر سال آینده تولید X60 را به 600 هزار تن برسانیم، عملا نصف ظرفیت تولید خود را به محصولات ویژه اختصاص خواهیم داد. این پتانسیل نیز وجود دارد که دوم سوم ظرفیت کارخانه به این محصولات داده شود. البته همین محصولات الان در حال ورود به کشور هستند و حیف است وقتی پتانسیل تولید داخل در این گونه محصولات وجود دارد ما آنها را وارد کنیم. بهتر است در شرایط رکودی کنونی دولت کمک کند و با محدودسازی واردات این دسته از محصولات فولادی به ایجاد اشتغال در کشور و ارزش افزوده بالاتر کمک کرده و مانع خروج ارز از کشور شود. اگر روند واردات فولاد همینطور ادامه یابد بسیار خطرناک خواهد بود. تاکنون برخی از فولادسازان کوچک از بین رفته‌اند و فولادسازان بزرگ نیز ممکن است دیر یا زود به همین وضعیت دچار شوند.

ماین نیوز: بازار فولاد 2015 را چطور ارزیابی می کنید؟

آقاجانی: بازار جهانی آنقدر افت و نزولی شدخ که مزیت صادرات به گونه‌ای از بین رفته است. سال 2015 نیز بازار را به همین منوال پیش بینی می کنیم. البته بازار برخی کشورها مانند قطر به دلیل برگزاری جام جهانی پررونق‌تر خواهد شد که تنها صادرات محصولات خاص و ویژه مانند ورق و تیرآهن های بال پهن به این کشور توجیه خواهد داشت.

ماین نیوز: وضعیت صادرات فولاد هرمزگان چگونه بوده است؟

آقاجانی: ما باید تلاش کنیم دستکم بازارهای منطقه را حفظ کنیم. فولاد هرمزگان به کشورهای آسیایی و حتی اروپایی صادرات داشته است. اگر اقتصادی باشد باز هم به صادرات خود ادامه می دهیم. ما حتی توانستیم مشتری مستمر و وفادار جذب کنیم. البته با توجه به کاهش شدید قیمتها در حال حاضر مشتریان چندان نمی توانند به دلیل اختلاف قیمت از ما خرید کنند ولی همه از نظر کیفیت از ما راضی هستند.

ماین نیوز: عرضه سهام فولاد هرمزگان در فرابورس به کجا رسید؟

آقاجانی: در دوران رکود وارد بورس شدن بدترین کار ممکن است. فولاد هرمزگان دو سه بار قرار بود وارد بورس شود که نشد. باید منتظر سیگنال‌های مثبت از سمت بازار باشیم و با دید روشن و مثبت نسبت به آینده نگاه کنیم. عرضه سهام در روند نزولی بورس کار درستی نخواهد بود.

گفت‌وگو از محمدجواد به‌آبادی
تاریخ انتشار : جمعه ۱۷ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۱۰
کد مطلب: 20944