گروه معادن
 
فرآوری فلزات پایه با استانداردهای جهانی
ماين نيوز: در تعریف عام فلزات پایه به فلزاتی همچون مس، سرب و روی و نیکل اطلاق می‌شود. اما این درحالی است که در برخی کشورها همچون امریکا طیف گسترده‌تری به فلزات پایه اختصاص داده شده و علاوه‌بر فلزات ذکرشده مواردی همچون آهن، آلومینیوم، قلع، تنگستن، مولیبدن و بسیاری مواد دیگر همچون عناصر نادر خاکی جزو فلزات پایه محسوب می‌شوند.

نکته مهمی که در مورد فلزات پایه وجود دارد این است که فرآوری آنها برخلاف برخی کانی‌ها همچون عناصر نادر خاکی روند پیچیده‌ای نداشته و همین امر کار را برای فعالان این عرصه آسان کرده است.

درحال‌حاضر در ایران نیز کارخانه‌های فرآوری با رعایت استانداردهای بین‌المللی نسبت به فناوری آهن اقدام می‌کنند. اما باید توجه داشت که این موضوع تنها به فرآوری آهن محدود نشده است و ایران با در اختیار داشتن معادن بزرگ مس و ذخایر فراوان از این کانی عملیات فرآوری را با روش‌هایی که امروزه در دنیا مرسوم است انجام می‌دهد و می‌توان گفت که تنها فلز پایه که هم‌اکنون ذخایری از آن در کشور وجود داشته و فرآوری چندانی بر روی آن انجام نشده فلز نیکل است و در باقی موارد شاهد فعالیت‌های فرآوری محصولات هستیم.

در واقع فلزات پایه که در بسیاری از نقاط دنیا یافت می‌شوند کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف داشته و در مقابل فلزات گرانقیمت همچون طلا و نقره قرار می‌گیرند.

در حال ‌حاضر در داخل کشور دانش، تخصص لازم برای فرآوری و تولید فلزات پایه فراهم است اما لزوم بکارگیری ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته با توجه به حجم و میزان تولید فلزات پایه باعث می‌شود چاره‌ای جز واردات باقی نماند که در نهایت طراحی کارخانه نیز به شرکت‌های سازنده ماشین‌آلات واگذار می‌شود که درواقع مهم‌ترین چالش پیش‌روی کارخانه‌های تولید و فرآوری فلزات پایه محسوب می‌شود.

* محمدرضا خالصی
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۳۶
کد مطلب: 20685
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت