گروه صنایع معدنی سیمان
 
صرفه‌جویی ۴ برابری ارز در تولید سیمان چاه نفت
گروه صنایع معدنی >سیمان - سیمان چاه نفت یکی از انواع سیمان‌های خاص است که چند سالی است در کشور تولید می‌شود و نیاز بخش نفت را به واردات سیمان به طور کامل تامین می‌کند.
 
به گزارش ماین نیوز، در کشور با وجود تعداد بالای کارخانه‌های سیمان، تنها ۲ تا ۳ کارخانه به تولید این نوع سیمان می‌پردازند. سیمان چاه نفت در حفاری‌های چاه‌های نفت مصرف دارد و حکم تثبیت‌کننده لوله حفاری و محافظت‌کننده از لوله حفاری در مقابل خورندگی عوامل محیطی را ایفا می‌کند.

بهترین معادن با خلوص ۷۵

کارخانه سیمان کرمان از معدود کارخانه‌هایی است که به تولید سیمان چاه نفت می‌پردازد و تنها کارخانه‌ای است که تولید سیمان چاه نفت را به صورت مستمر ادامه داده است.

مدیرعامل کارخانه سیمان کرمان با بیان این مطلب می‌گوید: سیمان کرمان در شمار نخستین کارخانه‌هایی است که سیمان در کلاس جی که مهم‌ترین و ارزشمندترین نوع سیمان است و ویژه چاه‌های نفت تولید می‌کند. البته کارخانه سیمان تهران نیز به تولید این نوع سیمان اقدام کرده است.

محمد حیدری با بیان اینکه برخی کارخانه‌های سیمان در ایران دارای بهترین معدن با خلوص ۷۵ درصد هستند که سیلوی بالایی نیز دارند، اضافه می‌کند: سیمان دورود نیز توان تولید این نوع سیمان را دارد اما این تولید مستمر نیست، در حالی که سیمان کرمان به دلیل داشتن مواد اولیه مورد نیاز تولید سیمان چاه نفت، همچنین توان علمی بالای متخصصان و کارشناسان این مجموعه و آزمایشگاه مهندسی خوب توانسته تولید مستمر سیمان مخصوص چاه نفت را ادامه دهد.

وی اظهار کرد: ۲۰ سال پیش این سیمان برای نیاز حفاری‌های نفتی از خارج وارد می‌شد و تنی ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار ارزبری داشت اما درحال‌حاضر این سیمان که مورد تایید وزارت نفت است، بر اساس توافق دو طرف تنی ۲۰۰ هزار تومان عرضه می‌شود که یک‌چهارم قیمت آن در ۲۰ سال گذشته است.

او در پاسخ به این سوال که چرا یک کارخانه به تولید مستمر سیمان چاه نفت می‌پردازد، ادامه می‌دهد: از آنجا که این نوع سیمان فقط یک مشتری در داخل کشور دارد و آن هم وزارت نفت و شرکت ملی حفاری‌های نفت است، نیازی به تعدد تولیدکنندگان سیمان چاه نفت نیست، با وجود اینکه ما نیز تنها با بستن قرارداد اقدام به تولید می‌کنیم. از طرف دیگر کارخانه‌های سیمان به این دلیل سراغ تولید این سیمان نمی‌روند که برای آنها صرفه اقتصادی ندارد زیرا باید کوره ۴ هزار تنی سیمان را برای تولید ۳ هزار تن سیمان فعال کنند.

حیدری می‌افزاید: برخی کارخانه‌های سیمان به دلیل داشتن همزمان کوره‌ها، آسیاب‌ها و سیلوهای کوچک و مخصوص این نوع سیمان و همچنین ماشین‌آلات مورد نیاز و مزیت آزمایشگاهی توانسته به شکل مستمر به تولید بپردازد، گرچه بیشتر کارخانه‌ها داراری کوره‌ها و آسیاب‌های بزرگ هستند و نمی‌توانند با یک‌پنجم یا یک‌دهم خوراک مورد نیاز، کوره یا آسیاب را روشن کنند.

وی تصریح می‌کند: این نوع سیمان باید بتواند در عمق ۳ هزار متری، تغییرات فیزیکی و شیمیایی را تحمل کند و گیرایی بالایی داشته باشد و با توجه به حرارت بالا و فعل و انفعالات در اعماق پایین‌تر، بیشتر گیرایی خود را حفظ می‌کند.

مدیرعامل سیمان کرمان با بیان اینکه صادرات موردی سیمان چاه نفت به کشورهای دیگر وجود دارد، ادامه داد: در حد محدود ۲ تا ۳ هزار تن سیمان چاه نفت به ترکمنستان و عراق صادرات داشته‌ایم ولی به دلیل اینکه سیمان وزن زیاد و قیمت پایینی دارد و هر تن ۵۰ دلار تا سواحل جنوبی کشور برای هزینه حمل‌ونقل نیاز دارند، نمی‌توانیم با قیمت‌های رقابتی وارد بازارهای هدف شویم و به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس که برای حفاری‌های نفتی خود به سیمان بسیار نیاز دارند، سیمان بفرستیم. صادرات برای کارخانه‌های سیمان هرمزگان، کنگان و مندشتی یا امثال آنها صرفه اقتصادی می‌تواند داشته باشد.

حیدری با اشاره به اینکه بسته به مصرف شرکت حفاری‌های نفت، تولید سیمان مخصوص چاه نفت بین ۳۰تا ۶۰ هزار تن متغیر است که امسال مصرف کمتری نیز نسبت به سال‌های گذشته داشته‌اند، می‌گوید: ما هیچ محدودیتی برای میزان تولید سیمان چاه نفت نداریم. مواد پایه‌اش را آماده می‌کنیم و بعد از بستن قرارداد اقدام به تولید هر میزان سیمان درخواستی خواهیم کرد.

وی با بیان اینکه در کل ۵ تا ۶ نوع سیمان وجود دارد، اضافه می‌کند: عمده‌ترین نوع سیمان تولیدی کشور تیپ یک و تیپ دو و همچنین تیپ ۵ است. سیمان پوزولانی، سیمان آهکی و سیمان چاه نفت نیز بسته به سفارشات تولید می‌شود.

سیمانی خاص برای مصارف خاص

عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن سیمان کشور درباره ویژگی‌های سیمان چاه نفت می‌گوید: این سیمان به علت تفاوت در زمان جذب مقاومت بالا نسبت به سیمان معمولی می‌تواند در بسیاری از حفاری‌های چاه نفت در پروژه‌های نفتی کشور نقشی مثمر ثمر ایفا کند.

وی می‌افزاید: این نوع سیمان در چاه‌های نفت به منظور درزگیری و حفاظت لازم، دور لوله‌های نفت در اعماق چاه (۶۰۰۰ تا ۸۰۰۰ فوت) به صورت دوغاب پمپاژ و در شرایط دما و فشار بالا استفاده شده، همچنین با زمان‌بندی تنظیم شده تولید و عرضه می‌شود. وی با اشاره به اینکه آنچه در حفظ کیفیت آن مهم است، زمان‌بندی و قابلیت پمپ شدن در دما و فشار مختلف چاه کنترل است، ادامه می‌دهد: مهم این است که سیمان در روند سیمان‌کاری در چاه هیچ‌گاه به ژل تبدیل نشود.

وی با بیان اینکه کارخانه سیمان کرمان از معدود تولیدکننده‌های سیمان چاه نفت کلاس جی در کشور است می‌گوید: سیمان تولیدی ایران جزو بهترین سیمان‌های دنیا است ولی برای سیمان‌های خاص باید تقاضا به میزان کافی وجود داشته باشد تا کارخانه‌های سیمان به سراغ تولید سیمان خاص بروند و سرمایه‌گذاری‌های سنگین روی آن انجام دهند، چرا که در تولید تقاضا و بازار مطمئن حرف اول را می‌زند.

وی می‌افزاید: در صورتی که سیمان ایران بتواند عرضه را با تقاضای بازار متعادل کند، می‌تواند به تولید سیمان خاص با هدف صادرات نیز بیندیشد ولی تا زمانی که رکود باقی است، کارخانه‌های سیمان باید به فکر ادامه حیات و بقای خود باشند تا در دوره‌ای که رشد اقتصادی اتفاق افتد، با تمام توان در بازارهای داخلی و بین‌المللی حضور یابند.

شیخان ادامه می‌دهد: مصرف سیمان یکی از شاخصه‌های توسعه‌یافتگی جوامع به‌شمار می‌رود و اگر مصرف آن در هر کدام از بخش‌های مسکن، پل‌سازی، سدسازی و حفر چاه نفت و... افزایش یابد می‌تواند آن کشور را در مسیر مطمئن توسعه و پیشرفت قرار دهد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۷ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۱۲
کد مطلب: 20366
 
مرجع : صمت