گروه معادن
 
معدن محور جذب مشارکت‌های منطقه‌ای
گروه معادن - در چند سال اخیر با اوج‌گیری تحریم‌ها علیه ایران موضوع تامین نقدینگی برای اجرای طرح‌های جدید معدنی و صنعتی چالشی جدی برای توسعه کشور بوده است.
به گزارش ماين نيوز، حال در شرایطی که سرمایه‌گذاری در بخش‌های مولد برای افزایش درآمدهای ارزی دولت اهمیت ویژه‌ای یافته، بخش معدن با ارزش افزوده بالایی که دارد ظرفیت بالایی برای جذب مشارکت‌های بین‌المللی داراست.

از سوی دیگر بخش خصوصی کمبود منابع مالی و بانکی را مانع اجرای کامل طرح‌های توسعه‌ای خود عنوان می‌کند. از این‌رو وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده صنعتگران و معدنکاران به جای تکیه بر منابع بانکی باید به دنبال بهره‌گیری از شرکای تجاری و فاینانس مالی باشند.

کارشناسان در این رابطه معتقدند بخش معدن ایران به دلیل جذابیتی که دارد می‌تواند سرمایه‌گذاران منطقه را به سوی خود جذب کند. اما این مسئله نیازمند این است که وزارت صنعت، معدن و تجارت در مذاکرات دو یا چندجانبه اطمینان و بستر همکاری شرکای خارجی را فراهم کند.

در سال‌های اخیر با محدود شدن روابط تجاری ایران بحث تامین تجهیزات و افزایش تولید در بخش‌های مختلف صنایع و معادن در حاشیه قرار گرفت. همچنین برخی از آنها در بازپرداخت تسهیلات بانکی با مشکلاتی روبه‌رو شدند. از طرف دیگر سرمایه‌گذاران نرخ بالای سود تسهیلات را عاملی در تاخیر بازپرداخت وام‌ها عنوان می‌کنند به همین دلیل اجرای راه‌های جدید در تامین مالی اهمیت بالایی پیدا کرده است.

ارزش افزوده مشوق گشایش فایناس معدنی

یک استاد اقتصاد در رابطه با ظرفیت‌های منطقه در جذب مشارکت‌های معدنی ایران گفت: از آنجایی که اخذ مشارکت‌های بین‌المللی تمهیدات شرکت‌های خارجی برای توسعه صادرات و کمک‌های مالی را برای سرمایه‌گذاری در کشور فراهم می‌کند، گشایش راه‌های توسعه همکاری‌ها از سوی دولت نقش موثری دارد. گرچه در شرایط کنونی این مسئله در سایه تحریم‌ها قرار گرفته است. با این وجود در بخش‌هایی همچون معدن که بازگشت سرمایه با ارزش افزوده بالایی همراه است. شرکای تجاری تمایل بیشتری برای همکاری با ایرانی‌ها از طریق گشایش اعتبار دارند. گرچه این فاینانس‌ها زمانی برای بخش‌های اقتصادی ایران همچون بخش معدن فراهم می‌شود که باز پرداخت اعتبارات قطعی باشد.

علی‌اکبر نیکواقبال با اشاره به اینکه در حال‌ حاضر سرمایه ثابت شرکت‌های معدنی و صنعتی نسبت به سرمایه در گردش آنها بیشتر است، ادامه داد: در ایران به دلیل اینکه املاک سود بالایی دارد شرکت‌های سرمایه‌گذاری بیشتر راغب هستند سرمایه‌های ثابت خود را افزایش دهند. این در حالی است که با فروش بخشی از این دارایی‌ها می‌توانند علاوه بر اینکه کمبود نقدینگی خود را برطرف کنند، با ارتقای سرمایه در گردش درآمد بیشتری کسب کنند.

او با تاکید بر اینکه هر شرکتی می‌تواند براساس ابزارهایی که در اختیار دارد بخشی از نقدینگی شرکت را تامین کند، افزود: هر شرکت معدنی تجهیزات و منابع خاص خود را دارد و هزینه تمام شده محصولات تولیدی آن با معادن دیگر متفاوت است. از طرف دیگر برخی از صنایع و معادن می‌توانند با پیش فروش محصولات فرآوری شده منابع مالی موردنیاز طرح‌های توسعه‌ای را تامین کنند. گرچه با وجود اینکه مشکل فاینانس بین‌المللی با مشکل تحریم‌ها گره خورده اما حمایت‌های دولتی در مذاکرات با کشورهای همسایه این موضوع را تسهیل می‌کند. از طرف دیگر حمایت بورس و بانک مرکزی از شرکت‌های بزرگ می‌تواند مسیر تامین سرمایه از طریق توزیع اوراق را برای این شرکت‌ها تامین کند.

تسهیل ورود شرکا با مذاکرات وزارتخانه

یک عضو کمیسیون اتاق بازرگانی ایران با نگاهی به مزیت‌های بهره‌گیری از شرکای خارجی در توسعه اقتصادی کشور گفت: در تمام کشورها چه در حال توسعه و چه کشورهای پیشرفته بهرمندی از سرمایه‌های خارجی دو مزیت برای آنها دارد. نخست اینکه منابع مالی جدیدی به چرخه اقتصادی کشور وارد می‌شود که بستر رشد و توسعه را فراهم می‌کند. از طرف دیگر انتقال فناوری به ایران را به وجود می‌آورد. از این رو در بهبود سرمایه‌گذاری‌های بخش معدن و صنایع وابسته همواره باید به دنبال روش‌های جذب شرکای خارجی باشیم، زیرا از یک‌سو ایران ظرفیت بالایی در بخش معدن دارد و ارزش افزوده بالای این بخش انگیزه سرمایه‌گذاران خارجی را تحریک می‌کند چراکه بازگشت سرمایه در این بخش قطعی است و تهدیدهای کمتری متوجه آنها خواهد شد.

مهدی جاریانی با اشاره به راهکارهای تامین مالی در بخش معدن ادامه داد: در چند سال اخیر تحریم‌ها منجر به بالا رفتن احتیاط کشورهای دیگر در ورود به مشارکت و پروژه‌های ایران شده اما با این حال کشورهایی همچون چین و هند که به شکلی گسترده در طرح‌های منطقه‌ای حضور دارند می‌توانند همکاری‌های بیشتری با ایران داشته باشند. بنابراین نیاز است ایران از ظرفیت کشورهایی که در منطقه سرمایه‌گذاری کرده‌اند برای بالابردن شتاب اجرای طرح‌های معدنی و صنایع وابسته استفاده کند.

او با تاکید بر اینکه حمایت وزارت صنعت، معدن و تجارت با استفاده از برگزاری‌های جلسات دوجانبه و چند جانبه حضور سرمایه‌گذاران را افزایش می‌دهد تصریح کرد: از آنجایی که ایران ظرفیت‌های معدنی بالایی دارد وزارت صنعت، معدن و تجارت با برگزاری جلساتی با همتایان خارجی خود ضمن معرفی این ظرفیت‌ها به توانمندی‌های شرکت‌های ایرانی بپردازد تا با آشنایی آنها بستر همکاری بیشتر سرمایه‌گذاران خارجی با ایرانی‌ها در پروژه‌های معدنی فراهم شود. چراکه در شرایط کنونی شرکت‌های خارجی اعتماد خود را نسبت به سرمایه‌گذاری در ایران از دست داده‌اند بنابراین وزارت صنعت، معدن و تجارت می‌تواند با ترمیم این بی‌اعتمادی مسیر سرمایه‌های خارجی را به سمت بخش‌های مختلف معدن و صنایع معدنی هدایت کند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۵
کد مطلب: 19826
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت