گروه معادن
 
غفلت طولانی از قابلیت‌های معدنی اردبیل
گروه معادن - در حالی که ظرفیت معدنی استان اردبیل، سالیان طولانی است که مغفول مانده و تاثیرچندانی در مسیر رشد و توسعه استان نداشته، دولت تدبیر و امید اقدام به سرمایه گذاری بزرگ دراین زمینه و رفع این بی توجهی تاریخی دارد.
به گزارش ماين نيوز، در دهه های گذشته که در دیگر مناطق کشور با شناسایی و کشف رگه های معدنی غنی زمینه های رشد و توسعه صنعتی این مناطق فراهم می شد، فعالیت های معدنی در استان غنی اردبیل تنها محدود به برداشت شن و ماسه و دیگر مصالح ساختمانی بود.

به گفته کارشناسان ، عمده فعالیت های معدنی استان اردبیل بیشتر در زمینه تولید و استخراج مصالح ساختمانی بوده و معادن فلزی آن بسیار محدود می باشد.

گرچه تخمین زده می شود که در استان اردبیل معادن متعددی همچون مواد معدنی فلزی از جمله آهن، مس، سرب، روی، منگنز، آنتیموان، مولیبدن و طلا وجود داشته باشد اما تنها معدن فلزی قابل بهره برداری در استان، معدن آهن موئیل مشگین شهر است.

در بخش غیرفلزی نیز وجود معادن غنی سیلیس، سنگ های زینتی، فلدسپات، کائولن، بنتونیت، پرلیت، نفلین سینیت، کربنات سدیم، گوگرد، دیاتومیت در استان شناسایی شده اما از این میان تنها معدن های عقیق پیرجواد، سیلیس سردابه و پرلیت عرصه دوگاه در حال بهره برداری هستند.

بیشترین مواد معدنی و نیز فعالیت در این بخش در استان در زمینه مصالح ساختمانی از جمله مواد پوزولانی و پوکه معدنی، سنگ لاشه و مالون، مارن، شیل، آهک، دولومیت، سنگ های تراورتن و مرمریت، گچ، شن و ماسه کوهی و رس می باشد.

اگرچه فعالیت های معدنی در استان اردبیل مربوط به مواد غیراستراتژیک و کم تاثیر می باشد اما از همین معادن نیز تعداد زیادی غیرفعال می باشند.

رییس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل می گوید: تاکنون در استان 170 مجوز معدن صادر شده است که از این تعداد تنها 70 مورد فعال می باشد.

سیدحامد عاملی افزود: در حالی که معادن غیر فعال در کشور 25 درصد از کل معادن را شامل می شود این میزان در استان اردبیل 65 درصد می باشد.

مجید خدابخش استاندار اردبیل نیز معتقد است که با وجود منابع معدنی غنی در استان هنوز مطالعه جامعی در باره داشته ها و منابع زیرزمینی استان انجام نگرفته و همچنان این استان در واگذاری و بهره برداری از این منابع تاثیرگذار در پیشرفت اقتصادی بی بهره مانده است.

به گفته وی ، معدن جایگاه مهمی در تولید، سرمایه گذاری و اشتغال دارد و افزایش فعالیت های معدنی در استان امری ضروری است.

او تاکید کرد که فعالیت معدنی در استان مکمل کشاورزی و گردشگری بوده و به توسعه اقتصادی سرعت می بخشد و در این راستا باید از تمامی ظرفیت ها و پتانسیل موجود استفاده کرد.

یک کارشناس صنعت و معدن معتقد است که بخش معدن در استان اردبیل می تواند بعنوان ابزار جهش اقتصادی عمل کرده و سرعت توسعه ای استان را افزایش دهد.

به گفته وی، زمان و وقت زیادی در استان در زمینه معدن از دست رفته است و باید گام های بزرگی در این زمینه برداشته شود .

در این حال رییس سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل می گوید : از 20 زون معدنی در کشور سه زون مهم آن در استان اردبیل واقع است.

سید حامد عاملی افزود: اگر این زون ها فعال شود می تواند تحول شگرفی در اقتصاد استان اردبیل ایجاد کند و در ان صورت بخش معدن بعنوان موتور محرکه توسعه استان عمل خواهد کرد.

وی با بیان اینکه تاکنون اقدامات موثری در زمینه شناسایی و اکتشاف معدنی از این زون ها صورت نگرفته است، بیان کرد: دولت تدبیر و امید به این مهم توجه اساسی داشته و گام های اساسی در این زمینه در حال برداشته شدن است.

به گفته وی ، وجود زون 'قزل اوزن ' در حنوب استان ، زون 'سبلان' در شمال غرب و زون 'باغرو' در شرق استان امیدها را برای تبدیل استان اردبیل به یکی از قطب های معدنی منطقه و کشور فراهم کرده است.

او با بیان اینکه انجام مطالعات دقیق علمی در این زون ها نیازمند سرمایه گذاری بزرگ می باشد، اظهار کرد: به همین دلیل مقام های استان مذاکرات خود را معطوف شرکت های بزرگ اقتصادی در کشور کرده اند.

مجید خدابخش استاندار اردبیل نیز در این زمینه می گوید: اقدامات اساسی در زمینه مطالعه و شناسایی این سه پهنه در حال انجام است.

او اضافه کرد: مطالعات اکتشافی در زون سبلان (پهنه ارسباران) در مشگین شهر با توافق انجام شده بین وزارت صنایع و معادن وبانک پاسارگارد در حال انجام است.

به گفته وی ، مطالعه پهنه قزل اوزن نیز توسط شرکت توسعه صنایع و معادن ایران ایمیدرو در جنوب استان درحدود یک هزار و 400 کیلومتر درحال شناسایی و مطالعه است.

به گفته او ، شرکت سرمایه گذاری کوثر نیز در قالب 5 محدوده مطالعه واکتشافات زون باغرو در شرق استان را متقبل شده است.

او گفت : این شرکت های بزرگ اقتصادی تا 50 میلیارد ریال صرف مطالعه و تحقیق در باره منابع معدنی استان اردبیل کرده و اطلاعات دقیقی در باره نوع ، میزان و اقتصادی بودن استخراج معادن خواهند کرد.

کارشناسان اقتصادی می گویند که استان اردبیل از لحاظ تولید ناخالص و درآمد سرانه درحد نصف درآمد سرانه کشور است و معادن مهمترین پتانسیلی است که می تواند در توسعه اقتصادی استان نقش اساسی ایفا کند.

به گفته آنها، هماهنگی و همفکری نهادهای مختلف اجرایی در استان برای صدور مجوزهای فعالیت های معدنی ، حمایت بانک ها از سرمایه گذاران ، حذف بروکراسی ، ارایه مشوق به سرمایه گذارن، ایجاد و گسترش زنجیره های معدنی و صنعتی ، تشویق برای فعالیت های تعاونی در بخش معدن و فراهم کردن زمینه ایجاد صنایع تبدیلی از جمله ابزارها و اقداماتی است که برای ایحاد تحول در این بخش باید مورد عمل و اقدام مسوولان قرار گیرد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۴ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۱۴
کد مطلب: 19565
 
مرجع : خبرگزاری ايرنا