گروه معادن زغال‌سنگ
 
گزارشی از حال و روز معادن زغال‌سنگ استان کرمان
گروه معادن >زغال‌سنگ - استان کرمان با داشتن معادن بسیار و انواع مواد معدنی بارها از سوی مسئولان به‌عنوان بهشت معادن کشور نام برده شده است اما به نظر می‌رسد حال و روز معادن زغال سنگ استان کرمان خیلی خوب نیست.
به گزارش ماین نیوز، این پرسش مطرح است که مردم استان چقدر از این سرمایه عظیم بهره‌مند شده و یا شرکت‌های بزرگ و بهره‌برداران معادن استان بنا به گفته‌ی استاندار دولت یازدهم در کرمان، چه میزان به مسئولیت اجتماعی خود در قبال این بهره‌برداری‌ها عمل کرده‌اند؟

چندین سال است که مسئولان ارشد استان کرمان تاکید می‌کنند که باید گردش مالی حساب شرکت‌های بزرگ معدنی استان به کرمان بیاید تا لااقل بانک‌های استان بتوانند به مردم تسهیلات پرداخت کنند، اما هنوز اقدام جدی در این‌باره نشده است.

با این وجود افراد زیادی در استان کرمان هستند که با کار کردن در معادن که از مشاغل سخت دنیا محسوب می‌شود، روزی خود را کسب می‌کنند و البته با مشکلات زیادی نیز رو به رو هستند.

بخشی از معادن استان کرمان را زغال سنگ تشکیل می‌دهد که بیشتر در حوزه‌ی شهرستان‌های زرند، راور و کوهبنان قرار داشته و در سال‌های اخیر با مشکلاتی مواجه شده‌اند.

در این گزارش مشکلات معادن فعال و غیرفعال زغال سنگ استان هم‌چنین نیاز به تولید این ماده معدنی بررسی شده است.

کرمان هنوز به بهشت معادن تبدیل نشده است

مهدی حسینی‌نژاد، معاون امور معدن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان در این زمینه گفت: کرمان بهشت زمین‌شناسی ایران، اما هنوز به بهشت معادن تبدیل نشده است.

وی افزود: در استان کرمان 21 پروانه‌ی بهره‌برداری زغال سنگ صادر شده که هم‌اکنون 500 هزار تن بهره‌برداری می‌شود اما استان به تولید 4.5 میلیون تن زغال نیاز دارد.

حسینی‌نژاد با اشاره به اینکه 45 درصد معادن زغال استان خصوصی و 55 درصد دولتی هستند، تصریح کرد: پتانسیل‌های خوبی در معادن زغال سنگ وجود دارد.

وی اظهار کرد: شرکت میدکو برنده مزایده معدن خمرود شده و در حال عقد قرارداد با ایمیدرو بوده و به‌زودی کار زیرساختی برای بهره‌برداری از این معدن زغال آغاز می‌شود.

معدن خمرود 38 میلیون تن ذخیره زغال دارد

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان اظهار کرد: ذخیره‌ی زغال معدن خمرود 38 میلیون تن است و برندگان مزایده قول داده‌اند فاز اجرایی از جمله حفر دساندری‌ها، تا پایان امسال در این معدن انجام شود.

وی افزود: میزان بهره‌برداری معادن زغال استان سالانه 750 هزار تن است که اگر به این عدد برسیم بسیاری از مشکلات برطرف می‌شود.

حسینی‌نژاد در ادامه تصریح کرد: پهنه‌ی زغال سنگ در ایران مرکزی واقع شده که کار اکتشاف انجان نشده و سیاست دیگر ما این است که کار اکتشافی در ایران مرکزی به‌ویژه در بحث زغال انجام شود و در این راستا سه پهنه تعریف کرده و به‌زودی به مزایده می‌گذاریم.

وی خاطرنشان کرد: از شرکت‌های توانمند دعوت می‌کنیم برای کار اکتشاف داوطلب شوند و در این صورت پیگیری خواهیم کرد که از طریق شورا، پهنه‌ها را بدون مزایده در اختیارشان قرار دهیم.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان گفت: با وجود فعال بودن کارخانه‌های کک‌سازی در استان، به 4.5 میلیون تن زغال نیاز داریم اما متأسفانه 500 هزار تن تولید می‌شود و هم‌اکنون معادن خمرود، هجدک و باب نیزو غیرفعال هستند.

وی ادامه داد: در سال 88 حادثه‌ای در معدن باب نیزو رخ داد و پروسه‌ی قضایی برای تعیین تکلیف وضعیت معدن تشکیل شده و دنبال می‌کنیم که این وضعیت زودتر مشخص و بتوانیم کار زیرساختی را جلو برده و معدن را دوباره فعال کنیم.

افزایش قیمت سالانه زغال سنگ عملی نشده است

حسینی‌نژاد با اشاره به پیگیری مشکلات دیگر معادن زغال استان در وزارتخانه افزود: یکی از مشکلات بحث افزایش قیمت زغال است و قرار بود سالانه 20 درصد افزایش داشته باشد اما این امر تاکنون عملی نشده و یکی از موانع این امر تک خریدار بودن زغال است.

وی تصریح کرد: متأسفانه افت قیمت مواد معدنی را در سطح جهانی داشتیم و نگاه دوستان این است که واردات زغال ارزان‌تر تمام می‌شود.

حسینی‌نژاد گفت: با توجه به اشتغالزایی بالای معادن زغال سنگ و نیازی که به تولید زغال داریم، تعطیلی معادن تبعات اجتماعی زیادی به‌دنبال دارد.

وی با اشاره به اینکه پیشنهاد داده‌ایم برای واردات زغال تعرفه گذاشته شود تا معادن داخل دچار مشکل نشوند، افزود: خوشبختانه صنایع پایین‌دستی زغال از جمله کک‌سازی‌ها در استان فعال شده و بحث تک خریدار بودن زغال نیز کمرنگ‌تر می‌شود.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت استان کرمان اظهار کرد: پیشنهاد داده‌ایم حقوق دولتی معادن زغال سنگ براساس استخراج واقعی آنها دریافت شود و درصدی از درآمد زغال برای ایمنی معادن اختصاص یابد.

8000 نفر در استان کرمان درگیر بحث زغال سنگ هستند

وی تصریح کرد: قریب به 8000 نفر در استان کرمان به‌طور مستقیم درگیر بحث زغال سنگ بوده و از این طریق کسب روزی می‌کنند و مواجه شدن این معادن با مشکل، مسائل حادی در استان ایجاد می‌کند، از این‌رو باید مسئولان به‌صورت ویژه به این حوزه توجه کنند.

حسینی‌نژاد اظهار امیدواری کرد با معافیت مالیاتی معادن تا 5 سال، افزایش قیمت زغال، افزایش اکتشافات، واگذاری معادن غیرفعال و ... در سال آینده بخش اعظم مشکلات حوزه‌ی زغال سنگ استان برطرف شود و امسال، 30 درصد این موارد محقق شده است.

بیشتر مسئولان و کارشناسان اعلام می‌کنند با توجه به خشکسالی‌های پی در پی و بحران آب در استان، مسیر توسعه‌ی کرمان از صنعت و معدن می‌گذرد، اما چه گام‌هایی برای برطرف کردن مشکلات صنعت و معدن برداشته شده و یا می‌شود؟

حسین امیری خامکانی، نماینده‌ی مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: بنده طی دو سال گذشته هشدارهای زیادی در خصوص کاهش تولید زغال داده و حتی مسأله را کتباً به وزیر صنعت و معدن ارائه کردم که اگر کل تولید زغال سنگ کشور نیز به استان کرمان بیاید، کفاف نمی‌دهد.

با توجه به نیاز کک‌سازی ها، تولید زغال پایین است

وی افزود: دو کارخانه کک‌سازی با ظرفیت یک میلیون و 200 هزار تن در شهرستان زرند فعال است و این کارخانه‌ها، به 2 میلیون تن کنسانتره و بیش از 4 میلیون تن سنگ معدن نیاز دارند و متأسفانه هم‌اکنون تولید پائین است.

امیری تصریح کرد: معادن خصوص و دولتی باید علاوه‌بر برداشت کنونی، لایه‌ها و کارگاه‌های جدید را برای آینده آماده کنند که برخی از معادن این اقدام را انجام نداده و نگران هستیم که در آینده زغال کمتری تولید شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: یکی از بحث‌ها برای برطرف کردن مشکلات معادن زغال سنگ، واگذاری شرکت زغال سنگ به صندوق بازنشستگی فولاد و وزارت کار و تعاون بود که مخالف این امر هستیم، چون با توجه به وضعیت، صندوق فولاد نیز گرفتار می‌شود و در حال حاضر این مجموعه معوقات زیادی در پرداخت حقوق دارد.

وی اظهار کرد: با این شرایط، تمام هم و غم صندوق پرداخت حقوق و معوقات می‌شود و وقتی برای برنامه‌ریزی بمنظور تولید زغال ندارد و وزارت کار نیز به‌عنوان پیمانکار در این زمینه است و با داشتن عنوان وزارتی، مسئول کارگاه‌های ایمنی معادن و حفظ حقوق کارگران و امنیت شغلی آنان، نمی‌تواند هم تولیدکننده و هم ناظر باشد و متأسفانه این ایراد از دولت پیشین وجود دارد و باید برطرف شود.

امیری تصریح کرد: وزارت کار باید از ایمنی معادن و امنیت شغلی کارگران دفاع کند و وزارتخانه‌های صنعت و معدن و کار باید مشکلات معادن زغال سنگ را برطرف کنند، مدیریت زغال سنگ باید تقویت شده و صندوق بازنشستگی فولاد برای افزایش تولید زغال برنامه‌ریزی کند.

نماینده‌ی زرند و کوهبنان در مجلس تصریح کرد: در صورت فعال شدن معدن خمرود، اشتغال خوبی ایجاد و تولید زغال افزایش می‌یابد و معادنی که در دست شرکت زغال سنگ و بخش خصوصی است باید جبهه کاری جدید آماده کرده و ایمنی معادن را ارتقاء دهند.

هم‌چنین علیرضا رزم‌حسینی، استاندار کرمان در این باره گفت: با پیگیری‌های دولت یازدهم مناقصه معدن خمرود برگزار شده و به‌زودی پس از 40 سال، بهره‌برداری از این معدن آغاز می‌شود.

وی افزود: برندگان این مناقصه در صنعت زغال فعال هستند و این توانمندی را دارند که به سرعت کار را انجام دهند.

برای فعال شدن معادن زغال با مدیرعامل ایمیدرو مذاکره کرده‌ایم

رزم‌حسینی درباره‌ معادن زغال غیرفعال استان تصریح کرد: با مدیرعامل ایمیدرو مذاکرده کرده‌ایم که معادن زغال استان را خودشان یا توسط بخش غیردولتی فعال کنند و منتظر هستیم مدیرعامل ایمیدرو چه تصمیم می‌گیرند و هر تصمیم اتخاذ شود، آماده‌ی همکاری هستیم.

استاندار کرمان درباره‌ی تعطیلی معدن باب نیزو از سال 88 گفت: معدن باب نیز به‌علت رعایت نکردن مسائل ایمنی دچار حادثه شده و پیگیر هستیم که زودتر درباره این معدن تصمیم‌گیری شده و بتواند دوباره کار را با وسایل ایمنی جدید آغاز کند.

محمدرضا پورابراهیمی، نماینده‌ مردم کرمان و راور در مجلس نیز اظهار کرد: باید ظرفیت‌های معدنی استان برای تولید و اشتغال فعال شود و فرصت‌های بسیار خوبی برای سرمایه‌گذاری در صنعت و معدن وجود دارد اما حوزه‌ی معدن عقب‌تر حرکت می‌کند و این یک چالش است.

وی افزود: هم‌اکنون شرایطی در استان به وجود آمده که باید از ظرفیت معادن زغال استفاده کنیم و احداث کارخانه کک‌سازی 400 هزار تنی در راور مصوب شده و دولت مکلف است که خوراک این کارخانه را تأمین کند.

معادن استان پاسخگوی سه برابر ظرفیت ککسازی‌هاست

پورابراهیمی تصریح کرد: معادن زغال بسیاری در شهرستان‌های زرند، کوهبنان و راور وجود دارد که استفاده نمی‌شود و می‌گوئیم باید این معادن فعال شده و ظرفیت معادن استان پاسخگوی دو تا سه برابر سرمایه‌گذاری کک سازی‌هاست.

نائب رئیس کمیسیون ویژه اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: هدف ما ایجاد مجموعه سرمایه‌گذاری زنجیره تولید پس از کک‌سازی است و با توجه به این رویکرد کار را دنبال می‌کنیم و باید ظرفیت جدید کک در استان ایجاد شود.

وی گفت: بهره‌برداری کنونی از معادن زغال استان کرمان تنها 10 درصد ظرفیت است و 20 سال است که بهره‌برداری از معدن خمرود معطل مانده است.

پورابراهیمی اظهار امیدواری کرد بهره‌برداری از این معدن به‌زودی آغاز شده و یک سمت کار پیش برود و پهنه‌های دیگر این معدن نیز باید فعال شود و این مطالبه مردم منطقه است.
تاریخ انتشار : شنبه ۲۰ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۱۰
کد مطلب: 19270
 
مرجع : خبرگزاری ايسنا