گروه معادن زغال‌سنگ
 
برسی مسئولان در پاسخ به خواست کارگران برای لغو انحلال زغال سنگ سنگرود
کارگران بازنشسته می‌شوند
گروه معادن >زغال‌سنگ - معادن زغال سنگ ایران به دلیل مشکلات ایمنی و بروز حوادث احتمالی همواره در معرض تعطیلی قرار دارند، البته در چند سال اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت با انعقاد تفاهمنامه‌ای با سازمان نظام مهندسی معدن اقداماتی در زمینه رفع این مشکلات و کاهش حوادث معدنی انجام داده که هنوز به نتیجه دلخواه نرسیده.
 
به گزارش ماین نیوز، در واقع این موضوع زمانی اهمیت پیدا می‌کند که آمار حوادث معدنی و مشکلاتی که در نتیجه نبود استاندارد جامع ایمنی یا همان HSE بروز پیدا می‌کند در معادن زغال‌سنگ ایران بیش از سایر بخش‌های معدنی است که دلیل آن را باید در قرار گرفتن زغال‌سنگ ایرانی در اعماق زمین و همچنین کیفیت پایین‌تر آن نسبت به معادن سایر کشورها جست‌وجو کرد.

موضوعی که هم‌اکنون به دلیل آنچه اقتصادی نبودن معدن و پایین بودن استاندارد ایمنی گفته می‌شود تعطیلی معدن زغال‌سنگ سنگرود را به همراه داشته اگرچه کارگران این معدن معتقدند از نظر برداشت و کیفیت مشابه سایر معادن زغال ایران است و هم‌اکنون ۲۸۰۰ تن از ذخیره آن باقی مانده است. در این رابطه جمعی از کارگران این معدن که با حضور  در بیستمین نمایشگاه مطبوعات سعی داشتند تا خواسته‌های خود را به گوش مسئولان برسانند معتقدند هم‌اکنون در حدود ۲۸۰۰ تن از ذخیره زغال‌سنگ این معدن باقی مانده و نهایتا تا ۲ سال آینده امکان برداشت از آن وجود خواهد داشت. از سوی دیگر در حالی ذخیره این معدن کفاف برداشت تا ۲ سال آینده را می‌دهد که تاز مان بازنشستگی کارگران این معدن نیز تنها ۲ سال باقی مانده بنابراین بهتر است تا این مدت انحلال معدن به تعویق افتد.

بهره‌وری معدن سنگرود مشابه سایر معادن زغال‌سنگ
رییس شورای کارگری معدن سنگرود در رابطه با این معدن اظهار کرد: درحال‌حاضر ۳۲۲ نفر مشغول کار هستند، این در حالی است که در سال ۱۳۶۹ نزدیک به ۴۸۰۰ کارگر در معدن سنگرود مشغول فعالیت بودند که پس از زلزله در آن منطقه، تعدادی از نیروهای کارگری این معدن بازنشسته شدند و یا فوت کرده بودند. این معدن از سال ۷۱ برابر اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش پیمانکاری واگذار شد. به طوری که از سال ۱۳۷۲ نزدیک به ۱۲۵۰ کارگر تا به امروز مشغول کار بودند و با تعدیل نیرو به ۳۲۲ نفر کاهش یافته‌اند.

معدنکاری براساس فعالیت زمین‌شناسی و نقشه‌برداری بر تعیین میزان ذخایر انجام می‌شود. حال بر پایه اطلاعات سال ۱۳۴۳ که توسط شرکت‌های روسی و ترک صورت گرفته بود، نزدیک به ۳۲ چاه زغال کشف شده بود که تاکنون ۱۹ معدن هنوز استخراج نشده و از ۱۳ چاه مورد استفاده ۲۳۰۰ میلیون تن زغال برداشت شده و ۲۸۰۰ میلیون تن ذخیره باقی مانده است. در شرایط کنونی طبق قرارداد پیمانکاری ماهیانه ۲۵۰۰ تن زغال از این معادن برداشت می‌شود که کاهش میزان برداشت مواد معدنی به این دلیل است که آنها اعلام کردند براساس مطالعات انجام شده دیگر معدن سنگرود صرفه اقتصادی ندارد.

او با اشاره به اینکه هنوز ذخایر معدنی سنگرود پایان نیافته، افزود: برداشت زغال‌سنگ از طریق نوارنقاله انجام می‌شود با این حال آنها مسیر نقاله را بسته‌اند و با استفاده از جرثقیل مواد استخراجی را بیرون می‌آورند. گرچه بهره‌وری این معدن با سایر معادن زغال سنگ ایران تفاوت ندارد. از سوی دیگر سالیانه حدود ۵ هزار تن استخراج صورت می‌گیرد و این در حالی است که قبلا با همین کارگران ۵ هزار تن را در مدت یک ماه برداشت می‌کردند. حال بر اساس این کاهش برداشت می‌گویند معدن سنگرود صرفه اقتصادی ندارد.

نیک پور با بیان اینکه قرار بوده مشکلات کارگران برطرف شود، ادامه داد: در جلسه‌ای که با مسئولان ایمیدرو داشتیم مقرر شد به مشکلات کارگران رسیدگی شود و تا سال ۱۳۹۵ تعطیلی این معدن به تعویق بیفتد. همه ما معتقدیم باید به این مسئله رسیدگی شود زیرا در زمانی که ما در این معدن کار خود را شروع کردیم پس از آزمایش‌های پزشکی و احراز سلامت کامل فعالیت خود را شروع کردیم اما هم‌اکنون پس از ۱۸ سال سابقه در این معدن با مشکلات جسمی روبه‌رو شده‌ایم ماه گذشته از طریق مجلس وضعیت کارگران را پیگیری کردیم اما وزارت کار اعلام کرد که باید تا پایان ۱۳۹۵ کارگران فعالیت خود را ادامه دهند تا مشمول بیمه شوند. به همین دلیل اگر فعالیت معدن سنگرود پس از ۲ سال منحل شود مشکلی نخواهیم داشت.

انحلال در اختیار ما نیست
در همین خصوص مدیر امور مجامع ایمیدرو با اشاره به اینکه موانع و مشکلات کارگران زغال‌سنگ سنگرود در شرف حل شدن است، گفت: لغو انحلال از اختیارات ما نیست با این حال سعی ما در این است که از طریق بازنشستگی مشکل کارگران را حل کنیم. بهزاد باب‌الله‌زاده با بیان اینکه انحلال این شرکت در مرحله ثبت است، افزود: در این باره که کارگران ادعا کردند این معدن هنوز دارای ذخایر بهره‌برداری نشده است، باید گفت طبق اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گیلان، ذخایر این معدن تمام شده است و ذخایر احتمالی در عمق ۳۰۰ تا ۴۰۰متری قرار دارند که بهره‌برداری از آن به‌صرفه نیست.

وی ادامه داد: مشکل بازنشستگی کارگران از طرق دیگری درحال حل‌شدن است ولی جزئیات این طرح را از مدیرعامل این معدن باید بگیرید.

کارگران زغال‌سنگ، بازنشسته می‌شوند
مسعود غضنفری مدیرعامل زغال‌سنگ البرز غربی  گفت: هیات واگذاری، در آبان ماه سال گذشته، انحلال معدن زغال‌سنگ سنگرود را اعلام کرد و به طریق اولی لغو این مصوبه در اختیار خود هیات واگذاری است.

این امر از اختیارات شرکت خارج است و ما تنها اجراکننده مصوبات دولت هستیم. وی اضافه کرد: با این حال برای اینکه کارگران این معدن پس از انحلال، با مشکلات کمتری مواجه شوند، سعی کردیم از طریق دیگری مشکل بازنشستگی کارگران این معدن را حل کنیم. وی با اشاره به اینکه کارگران به سه گروه تقسیم شدند افزود: ۹۰ نفر از کارگران امسال بازنشسته می‌شوند، برای۱۰۰ نفر دیگر از کارگران با اخذ مصوبه‌ای از هیات دولت سعی داریم از طریق بیمه بیکاری در شرایط سخت و زیان‌آور آنها را در سال ۹۴ و ۹۵ به بازنشستگی برسانیم و ۹۳ نفر دیگر نیز چون دارای سوابق کمی بودند به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی معرفی شدند تا در شرکت‌های تابعه مشغول به کار شوند تازمان بازنشستگی‌شان برسد.
 
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۳
کد مطلب: 16406
 
مرجع : صمت