گروه معادن فلزات گرانبها
 
چشم‌انداز تولید شمش طلا در زره‌شوران
گروه معادن >فلزات گرانبها - طرح بزرگ صنعتی – معدنی که از آن به عنوان «نگین صنایع معدنی ایران» نام برده می شود نه تنها میزان تولید طلا در کشور را تا بیش از دو برابر افزایش داد بلکه نام شهرستان تکاب در جنوب استان آذربایجان غربی را در صدر تولیدکنندگان طلا در منطقه خاورمیانه قرار داده است.
به گزارش ماین نیوز، ماه گذشته تولید رسمی نخستین شمش طلا از معدن طلای زره شوران تکاب آغاز شد و پس از این شمش طلای زره شوران با نشان و پلاک ثبت شده روانه بازار می شود.

این کارخانه که بزرگترین طرح تولید طلای خاورمیانه شهرت یافته، با ظرقیت تولید سالانه 3 تن طلای خالص 24 عیار، یک تن و250 کیلوگرم نقره و 500 کیلوگرم جیوه راه اندازی شده است که برای بهره برداری ار آن بیش از 1700 میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.

مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیئت عامل سازمان ایمیدرو درباره این طرح بزرگ صنعتی و معدنی گفت: دانش بکار رفته در استخراج و تولید طلا از معدن طلای زره شوران کاملاً بومی و منحصربفرد بوده و توسط طراحان و متخصصان ایرانی ابداع، طراحی ونصب شده است.

وی افزود: این کارخانه فرآوری و تولید شمش طلا بزرگترین کارخانه طلا در منطقه خاورمیانه است که با تولید سالانه 3 تن طلا در این مجتمع، ایران اسلامی نیز در محدوده طلای جهان قرار گرفت.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: طرح استخراج طلا از کانسنگ سولفوری برای نخستین بار در کارخانه طلا زرشوران بکار گرفته شده و توسط مهندسان ایرانی طراحی شده است.

کرباسیان تصریح کرد: 70 درصد بخش های مختلف کارخانه طلا ی زره شوران ایرانی بوده و تنها 17.5 میلیون یورو تجهیزات از خارج از کشور خریداری شده است.

رئیس سازمان توسعه ونوسازی معاون وصنایع معدنی ایران با بیان اینکه پیش بینی اولیه ذخیره طلای معدن زرشوران 55 تن بود، اظهار کرد: با عملیات اکتشاف و بررسی های زمین شناسی انجام شده در بزرگترین معدن طلای کشور میزان ذخایر کشف شده در معدن طلای زر شوران به 110 تن طلای باعیار 5.5 گرم در تن رسیده است.

کرباسیان گفت: با انجام حفاری در سطح 10 هزار مترمربع از محدوده معدن طلای زرشوران در دو سال آینده ذخایر معدن طلای زره شوران تا 200 تن نیز قابل افزایش است و از این حیث بزرگترین معدن طلای خاورمیانه به شمار می رود.

رئیس هیئت عامل سازمان ایمیدرو یادآور شد: با تولید سالانه 3 تن طلا در مجتمع طلای زره شوران میزان تولید طلا درکشور به 5.5 تن در سال می رسد و هم اکنون در سطح کشور تنها 2.5 تن طلا تولید می شود.

کرباسیان خاطرنشان کرد: طرح توسعه فاز دوم کارخانه طلای زره شوران تا دو ماه آینده آغاز می شود که با راه اندازی آن تا یک سال آینده میزان تولید طلا در این کارخانه تا دو برابر افزایش و به 6 تن در سال می رسد.

وی ادامه داد: کارخانه ی تولید طلای زره شوران تکاب هیچگونه ضایعه ی زیست محیطی برای منطقه ندارد و از این لحاظ دارای استانداردهای لازم و تأئیدیه های سازمان محیط زیست است. در کارخانه زره شوران استانداردهای زیست محیطی رعایت شده است.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیئت عامل ایمیدرو گفت : در کارخانه ی تولید طلای زره شوران کلیه استانداردهای بهداشتی وزیست محیطی به صورت دقیق رعایت شده است.

کرباسیان با تأکید بر اینکه این کارخانه هیچگونه مشکل زیست محیطی برای منطقه ایجاد نمی کند، افزود: از نظر استانداردهای زیست محیطی، این کارخانه در وضعیت بسیار مطلوب و استاندارد قرار داشته و حتی در دوران ساخت و احداث و تجهیز نیز دارای مشکل زیست محیطی نبود.

وی با بیان اینکه اهالی منطقه و ساکنان روستاهای اطراف کارخانه نگرانی در خصوص وضعیت بهداشتی این کارخانه نداشته باشند، تصریح کرد: تکنولوژی بکار رفته در احداث و تجهیز کارخانه تولید طلای زره شوران به همت طراحان و متخصصان ایرانی ساخته شده وهم به لحاظ تولید وهم به لحاظ زیست محیطی منحصر به فرد است.

رئیس هیئت عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن وصنایع معدنی ایران(ایمیدرو) با اشاره به اینکه با بررسی های زمین شناسی، میزان ذخیره ی طلای معدن زره شوران تاکنون 110تن طلای خالص برآورد شده است، یادآور شد: با 10 هزار حفاری که در آینده در این معدن انجام می شود این میزان به 150تن می رسد.

وی با بیان اینکه با بهره برداری از کارخانه طلای زره شوران ظرفیت تولید طلای کشور به 5.5 تن در سال رسیده است، خاطرنشان کرد: برای افزایش ظرفیت تولید و استخراج طلا از سایر معادن طلای کشور فعالیت و حضور بخش خصوصی بسیار ضروری است.

کارخانه زرشوران و توسعه تکاب

رئیس هیئت عامل ایمیدرو در خصوص تأثیر راه اندازی این کارخانه در توسعه منطقه و برطرف کردن محرومیت از شهرستان تکاب برای بهره مندی منطقه از عایدات معدن و کارخانه طلای زره شوران باید طرح طلای زره شوران به یک شرکت تبدیل شده تا منطقه ومردم شهرستان تکاب بتوانند از محل مالیات بر ارزش افزوده جهت توسعه وآبادانی منطقه بهره مند شوند.

وی ادامه داد: معدن طلای زره شوران به تنهایی نمی تواند زمینه ساز اشتغال در منطقه شود بلکه باید با راه اندازی و توسعه ی صنایع پائین دست در کارخانه ی طلای زره شوران زمینه ی اشتغال جوانان و تحصیل کردگان بخش صنعت ومعدن را فراهم کرد.

در همین حال مسئولان معتقدند: راه اندازی کارخانه طلای زره شوران موجب توسعه تکاب و شکوفایی اقتصادی منطقه می شود فرماندار تکاب در این زمینه گفت: راه اندازی و آغاز به کار رسمی بزرگترین کارخانه تولید طلای کشور در منطقه زره شوران موجب عمران و آبادانی شهرستان تکاب شده و نیز رونق اقتصادی منطقه را نیز به دنبال دارد.

مهدی قهرمانی با اشاره به افتتاح رسمی بزرگترین کارخانه طلای خاورمیانه در زره شوران تکاب به دست معاون اول رئیس جمهور اظهار کرد: این طرح بزرگ تولید طلا، نه تنها به برطرف کردن معضل بیکاری در منطقه و ایجاد اشتغال برای جویندگان کار کمک شایانی می کند بلکه زمینه ساز آبادانی تکاب نیز می شود.

وی افزود: آغاز به کار طرح طلای زره شوران، توسعه تکاب را شدت بخشیده و در توسعه و رونق اقتصادی این شهرستان و حتی شهرهای هم جوار نیز اثرگذار است.

قهرمانی تصریح کرد: با توجه به سیاست های دولت و مصوبه ی مجلس شورای اسلامی بر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده سالانه درصدی از درآمدهای معادن طلا و سنگ برای شدت بخشیدن به توسعه تکاب اختصاص می یابد که با تولید طلا در کارخانه زره شوران این مسأله روند روبه رشدی دارد.

وی خاطرنشان کرد: با توجه به حجم سرمایه گذاری انجام شده در این کارخانه، میزان اشتغال افراد جویای کار در کارخانه ی طلای زره شوران قابل توجه بوده و این طرح صنعتی سهم عمده ای در ایجاد اشتغال در تکاب دارد.

وی یادآور شد: هم اکنون با فعالیت کارخانه طلای زره شوران بیش از 300 نفر در این کارخانه مشغول به کار شده اند که با راه اندازی فازهای دوم و سوم این طرح، میزان اشتغالزایی آن تا 3 برابر افزایش می یابد.

براساس این گزارش، داشتن دو معدن بزرگ طلا و نیز احداث دو کارخانه طلا در مناطق زره شوران و آقدره تکاب، این شهر طلاخیز کشور را به بزرگترین تولیدکننده این فلز گرانبها و ارزشمند در خاورمیانه تبدیل کرده است. علاوه بر تولید سالانه سه تن طلا در کارخانه طلای زره شوران، سالانه 2 تن طلا نیز در کارخانه طلای آق دره تکاب تولید و فرآوری می شود که از این لحاظ در سطح کشور رتبه ی نخست کارخانجات تولید و فرآوری طلا را به خود اختصاص داده است.

مجتمع بزرگ تولید طلای زره شوران قابلیت تولید سالانه 3 تن طلای خالص 24 عیار یعنی 99/99 در طلا ونیز یک تن و 250 کیلوگرم نقره و نیز 500 کیلوگرم جیوه را دارد که با راه اندازی فاز دوم آن در طرح توسعه این میزان به دو برابر یعنی 6 تن طلا ، 2.5 تن نقره و یک تن جیوه می رسد.

بنا بر اظهارات مسئولان طرح طلای زره شوران ذخیره شناسایی شده طلا در این معدن بیش 110 تن طلای خالص است که همین مسأله موجب ترغیب سرمایه گذاری دولتی برای استخراج طلا در این منطقه شده است.

ذخایر کانسنگ طلای معدن زره شوران به عنوان بزرگترین معدن طلای کشور 11میلیون تن با عیار میانگین 5.5 گرم در تن است که ذخایر کشف شده فعلی برای تولید شش تن طلا تا ۱۹ سال قابل تأمین است.

عملیات احداث کارخانه طلای زره شوران از سال 1389 آغاز شده و برای تکمیل و تجهیز آن 834 میلیارد ریال اعتبار ریالی و نیز 15 میلیون یورو سرمایه گذاری ریالی هزینه شده است که راه اندازی آن موجب اشتغال 300 نفر شده است.

معدن طلای زره شوران به عنوان بزرگترین معدن طلای ایران در ۳۵ کیلومتری شهرستان تکاب و ۱۵ کیلومتری مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان واقع شده است. عملیات اکتشاف در این معدن از سال 1368 توسط کارشناسان خارجی آغاز شده است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۷
کد مطلب: 19116
 
مرجع : خبرگزاری ايسنا