گروه معادن
 
گزارشی از روش‌های اقتصادی کردن فعالیت معادن کوچک‌مقیاس
فرآوری، راهکار افزایش درآمد معادن کوچک
گروه معادن - توسعه فعالیت‌های معدنکاری در کشور زمانی به‌خوبی امکان‌پذیر است که بهره‌برداری از تمام معادن محقق شود. در برخی محدوده‌های معدنی کوچک میزان ذخیره شناسایی‌شده بسیار کم است و در صورتی که عیار ماده معدنی نیز پایین باشد ادامه معدنکاری صرفه اقتصادی نخواهد داشت.
به گزارش ماین نیوز، با این حال کارشناسان معتقدند در معادن کوچک با استفاده از تجهیزات روز که امکان استخراج مواد معدنی کم‌عیار را محقق می‌کند و همچنین ایجاد یک مجتمع فرآوری در بین چند معدن کوچک می‌توان راهکاری برای اقتصادی‌کردن فعالیت معادن کوچک یافت. گرچه در برخی موارد کشورهای پیشرفته در حمل مواد معدنی از ماشین‌های باربری استفاده می‌کنند که در هنگام انتقال ماده معدنی، فرآوری آن را نیز انجام می‌دهد و این مسئله هزینه تولید و صادرات محصول را کاهش می‌دهد و ادامه فعالیت معادن کوچک با رونق بیشتری انجام خواهد شد.

در صورتی که در یک محدوده تنها در منطقه کوچکی ماده معدنی یافت شود و انگیزه ادامه فعالیت سرمایه‌گذار را کاهش دهد، بکارگیری روش‌های درست استخراج ماده معدنی و استفاده از فناوری روز می‌تواند درآمد بیشتری را از همان معدن کوچک نصیب معدنکار کند.

صرفه اقتصادی با بکارگیری روش‌های جدید

یک عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی ایران در رابطه با چگونگی اقتصادی‌کردن معادن کوچک گفت: در گام نخست اگر یک معدن کوچک صرفه اقتصادی نداشته باشد شروع به کار نخواهد کرد، گرچه در برخی موارد با استفاده از روش‌های جدید و تجهیزات پیشرفته می‌توان تولید ماده معدنی را با صرفه اقتصادی بیشتر انجام داد. برای نمونه در گذشته سنگ‌های تزئینی با انفجار استخراج می‌شد که به دلیل خرد شدن بخشی از سنگ، میزان تولید کاهش می‌یافت اما با استفاده از تجهیزات جدید همچون سیم برش میزان تولید مواد معدنی افزایش یافته و در پی آن معادن سنگ صرفه اقتصادی بیشتری پیدا کرده‌اند. همچنین در معادن روی ابتدا ماده معدنی را تبدیل به کنسانتره و پس از آن تبدیل به شمش روی می‌کنند که این موضوع باعث می‌شود روی با خلوص پایین‌تر از ۸ درصد در زمان استخراج در داخل باطله‌ها قرار گیرد این درحالی است که در کشورهای پیشرفته خاک‌هایی که ۴ درصد روی دارند با روش مستقیم تبدیل به شمش روی می‌شوند و این باعث افزایش تولید و درآمدهای معدن روی می‌شود.

هوشنگ ادهمی با بیان اینکه پیشرفت فرآوری صرفه اقتصادی معادن کوچک را بالا می‌برد، ادامه داد: درحال‌حاضر در معادن سنگ‌آهن دو شکل مگنتیت و هماتیت وجود دارد که در ایران به دلیل اینکه کارخانه‌های ذوب‌آهن از فرآوری مگنتیت استفاده می‌کنند ماده معدنی هماتیت به عنوان افزودنی در کارخانه‌های سیمان استفاده می‌شود، این در حالی است که در کشورهای خارجی از هماتیت برای تولید آهن استفاده می‌شود. این مسئله اگر در معادن کوچک سنگ‌آهن ایران با ورود فناوری و ایجاد واحدهای جدید فرآوری به وجود آید، به طور قطع صرفه اقتصادی این معادن بالا می‌رود.

این عضو کمیسیون معادن اتاق بازرگانی با نگاهی به دیگر عوامل تاثیرگذار در اقتصادی‌کردن معادن کوچک ادامه داد: از آنجایی که معادن در محدوده‌هایی بیرون از شهر قرار دارند هزینه حمل‌ونقل، قیمت تمام‌شده محصولات را افزایش می‌دهد، از این‌رو مهیاشدن زیرساخت‌های حمل‌ونقل و انرژی منطقه به کاهش هزینه تولید آنها کمک خواهد کرد.

صرفه اقتصادی با مجتمع‌سازی

یک استاد اقتصاد معدن در رابطه با روش‌های اقتصادی‌کردن معدنکاری در واحدهای کوچک‌مقیاس گفت: اگر چند معدن در یک محدوده‌ای با فاصله کم قرار داشته باشند ایجاد یک مجتمع واحد فراوری در نزدیکی آنها فعالیت‌شان را اقتصادی‌تر می‌کند، زیرا بخشی از هزینه‌های حمل‌ونقل کاهش می‌یابد. از طرف دیگر استفاده از ماشین‌آلات بزرگی که همزمان با انتقال ماده معدنی فرآیند فرآوری را در داخل خود انجام می‌دهد هزینه حمل و فرآوری را در مجموع کاهش می‌دهد.

پیمان افضل با اشاره به اینکه خیلی از معادن کوچک برای کاهش هزینه‌های خود به سمت مکانیزه‌شدن رفته‌اند ادامه داد: هزینه ناشی از بکارگیری نیروی انسانی، معادنی را که روزانه برداشت بالایی ندارند به سمت مکانیزه‌شدن حرکت داده است تا علاوه بر کاهش نیروی انسانی بتوانند به واسطه تجهیزات پیشرفته‌ای که به‌کار می‌برند برداشت ماده معدنی را در اعماق بالاتر انجام دهند. از طرف دیگر به دلیل فضای کمتری که این دستگاه اشغال می‌کند می‌تواند همزمان اکتشاف ماده معدنی در عمق‌های بالاتر را دنبال کند. این مسئله منجر می‌شود برداشت آنها با کمترین آسیب به ماده معدنی انجام شود که امتیازی برای معادن کوچک محسوب می‌شود.

ورود سرمایه‌گذاران به محدوده‌های معدنی کوچک در شرایطی اتفاق می‌افتد که علاوه بر اینکه زیرساخت‌های حمل‌ونقل و انرژی آن منطقه موجود باشد عیار ماده معدنی نیز از ارزش بالایی برخوردار باشد که بتواند ارزش افزوده بالایی را در قبال میزان سرمایه‌گذاری انجام‌شده به ارمغان آورد. از این رو حمایت تسهیلاتی دولت از معادن کوچک می‌تواند زمینه افزایش برداشت مواد معدنی و اشتغال بومیان منطقه را به همراه داشته باشد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۱۲
کد مطلب: 19031
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت