گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
با وجود داشتن یک درصد خاک‌های زمین
ایران، نیم درصد هزینه اکتشافات معدنی دنیا را دارد
گروه اكتشاف و زمين شناسي - واگذاری معادن و محدوده‌های معدنی به متقاضیان در مرحله اکتشاف و استخراج در ایران معمولا از طریق مزایده انجام می‌شود. برگزاری مزایده‌ها نیز همواره یکی از چالش‌برانگیزترین مسائل در زمینه معدن به شمار می‌رود و همیشه حرف و حدیث‌های بسیاری را با خود به همراه می‌آورده است.
به گزارش ماین نیوز، از این دست اخبار، برخی واگذاری‌ها در معادن یا فروش محصولات معدنی است که هنوز درباره برخی از این مزایده‌ها بحث‌هایی مطرح می‌شود بدون اینکه به نتیجه خاصی برسیم. معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی کشور معتقد است باید برخی واگذاری‌ها را به دو روش انجام داد و روش مزایده، به تنهایی جوابگوی نیاز سرمایه‌گذاران معدنی کشور نیست.

بهروز برنا در این‌باره می‌گوید: در بسیاری از کشورها دو شیوه واگذاری معدن و محصولات معدنی وجود دارد: مزایده و گفت‌وگو. وی می‌افزاید: در روش مزایده به افرادی در شرایط یکسان، اکتشاف، استخراج یا خرید مواد معدنی واگذار می‌شود و شرکت‌هایی که دارای بیشترین امتیاز کسب شده باشند برنده مزایده می‌شوند اما در روش گفت‌وگو هویت و توان فنی و مالی برخی شرکت‌ها برای مدیران احراز شده و برای نمونه من به‌عنوان متولی اکتشاف سازمان زمین‌شناسی می‌دانم چه محدوده معدنی را به چه شرکتی بدهم که از توان مالی و فنی لازم برخوردار است.

برنا ادامه می‌دهد: با این حال، روش گفت‌وگو در ایران استفاده نمی‌شود و این در حالی است که بسیاری از شرکت‌های خارجی آمدند و با آمادگی کامل مالی و فنی، تمایل خود را برای حضور در پرو‌ژه‌های اکتشافی اعلام کردند اما به دلیل اینکه نمی‌توانستند تا زمان برگزاری مزایده منتظر بمانند پول‌شان را برداشتند و رفتند در کشورهای دیگر سرمایه‌گذاری کردند.

وی اضافه می‌کند: بسیاری از سرمایه‌گذاران با اقدامات و تلاش‌های مسئولان یا بخش خصوصی، مایل به سرمایه‌گذاری می‌شوند و می‌خواهند این کار به فوریت انجام شود اما فرآیند مزایده در کشور به قدری طولانی و وقتگیر است که حوصله‌شان سر می‌رود و از سرمایه‌گذاری در ایران پشیمان می‌شوند.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی تصریح می‌کند: مسئولان دستگاه‌ها باید این اختیار را داشته باشند که بعد از چندین سال کارکردن بتوانند مشتریان همیشگی و خوب خود را با روش گفت‌وگو جذب کرده و معادن یا محدوده‌های معدنی را واگذار کنند.

وی با بیان اینکه ایران صاحب معدن و فناوری‌های لازم برای اکتشاف است اما معطل قوانین بازدارنده مزایده‌ها شده و روند کار کند می‌شود، اظهار می‌کند: بهتر است مزایده‌ها برای گروه‌های تازه‌کار و جوانی انجام شود که هنوز رتبه و کارشان مشخص نیست و در مزایده با ایجاد فضای رقابتی می‌توانند بهتر رشد کنند و شرکت‌های باتجربه و کهنه ‌کار که توان جذب سرمایه‌گذاران خارجی را دارند و با آنها می‌توانند شریک شوند را با روش گفت‌وگو جذب کرد.

بهروز برنا می‌افزاید: اگر یک سرمایه‌گذار به بانک برود یا در بورس بخواهد سهام خریداری کند برایش شرایط را تسهیل می‌کنند یا شرایط سخت و زمانبر قائل می‌شوند؟ در بانک‌ها و بورس برای سرمایه‌گذاران فرش قرمز می‌اندازند و بر سر جذب آن رقابت می‌کنند و دست مدیران‌شان برای جذب آنها باز است. نیاز داریم در بخش معدن نیز چنین باشد.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی با اشاره به اینکه ایران با داشتن یک درصد خاک‌های دنیا، نیم درصد از هزینه اکتشافات معدنی دنیا را متحمل می‌شود، می‌گوید: اگر این نسبت را در نظر بگیریم باید یک درصد هزینه اکتشافات معدنی در ایران انجام شود اما درحال‌حاضر بالغ بر 10.5 میلیارد دلار در بخش اکتشاف هزینه می‌شود و کشورهایی مانند فیلیپین با یک‌پنجم مساحت ایران بیش از یک درصد اکتشاف دنیا را انجام می‌دهد یا عربستان 3.3 درصد از هزینه‌های اکتشاف را صرف می‌کند در حالی که به آن صورت معدنی ندارد.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۳ ساعت ۲۰:۰۸
کد مطلب: 18764
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت