گروه معادن زغال‌سنگ
 
دولت برای معادن طبس چه می‌خواهد کند؟
گروه معادن >زغال‌سنگ - در حالی که طبس دارای بیشترین ذخایر زغال‌سنگ کک‌شو است اما برخی معادن بخش خصوصی این منطقه با مشکلات زیربنایی روبه‌‌رو هستند.
به گزارش ماين نيوز، یکی از محورهای مهم صحبت‌های اخیر رئیس‌جمهوری در خراسان جنوبی به توسعه معادن در این استان برمی‌گردد که بنا بر سخنان حسن روحانی اجرای طرح توسعه زغال سنگ طبس در دستور کار دولت قرار گرفته است.

اما مشکل عمده معادن زغال‌سنگ طبس به گفته فعالان این حوزه، به امکانات زیربنایی مربوط می‌شود که اگر این مشکلات برطرف شوند، می‌توان به سرعت تولید زغالسنگ را با هماهنگی دولت و بخش خصوصی توسعه داد. در ناحیه طبس که جزو عمده‌ترین ذخایر زغال‌سنگ کک‌شو کشور را دارد بخشی از این ذخایر را دولت استخراج می‌کند و تعدادی از معادن هم توسط بخش خصوصی اداره می‌شود، اما بررسی‌ها نشان داده امکانات زیربنایی این معادن مانند برق شبکه سراسری و خط انتقال آب برای معادن دولتی تامین شده اما معادن خصوصی از این امکانات زیربنایی بی‌بهره مانده‌اند.

این در حالی است که رئیس‌جمهور در سفر اخیر خود به خراسان جنوبی وعده داده که طرح توسعه زغال‌سنگ طبس از برنامه‌های در دستور کار دولت است و اجرای این طرح موجب توسعه و اشتغال در استان خراسان جنوبی می‌شود. او همچنین از این موضوع خبر داده که برای سال جاری و سال آینده مجموعا ۲۷۰ میلیارد تومان برای خراسان جنوبی اعتبار پیش‌بینی شده که می تواند وضعیت این استان را متحول کند. اما به گفته او برای اینکه این منطقه به توسعه دست یابد همه مسوولان باید تلاش کنند تا زمینه جذب سرمایه‌گذار در استان خراسان جنوبی فراهم شود.

به گفته برخی کارشناسان، معادن طبس پتانسیل‌های بالایی در ذخیره زغالسنگ دارد که به همین منظور در بخش اکتشافات هم در این منطقه اقداماتی در حال انجام است تا با اکتشافات تکمیلی ذخایر بیشتری شناسایی شوند.

از منظری دیگر قرار شده تا پایان سال جاری دو میلیون تن زغال‌سنگ برداشت شود. به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه توسعه و سرمایه‌گذاری خراسان جنوبی قرار است برداشت سالانه زغال‌سنگ در این منطقه به چهار تا پنج میلیون تن در سال برسد که از هدف برداشت سالانه پنج میلیون تن زغال‌سنگ این است که در این زمینه بخش دولتی با مشارکت بخش خصوصی فعالیت‌های خود را گسترده کند.

اما بررسی‌‌ها نشان داده با توجه به اینکه این استان دارای ذخایر پنج فلز مهم مانند طلا، آهن، سرب، روی و مس است و کارشناسان تنها راه توسعه صنعتی این استان را معادن منطقه دانسته‌اند، با وجود این، تمایل به سرمایه‌گذاری در خراسان جنوبی زیاد بالا نیست. به همین دلیل نعمت‌زاده طرح اکتشاف در خراسان جنوبی را برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی موقعیتی مناسب عنوان کرده است.

طرح مطالعاتی اکتشافی که وزیر صنعت بر آن تاکید دارد از اواخر سال گذشته شروع شده و در شعاع 20 کیلومتر مناطق مرزی این استان پیش رفته است. بنا بر گفته نعمت‌زاده قرار است کار مطالعاتی اکتشاف در مرزهای استان خراسان جنوبی تا پایان سال جاری به اتمام برسد.

وزیر صنعت، معدن و تجارت در خصوص پتانسیل‌های معدنی این استان همچنین پیش‌بینی کرد: این منطقه دارای ذخایر مناسبی است و این‌گونه طرح‌ها می‌تواند با سرمایه‌گذاری مشترک در کشورهای همسایه انجام گیرد تا زمینه توسعه روابط اقتصادی با همسایگان فراهم شود.

نعمت‌زاده همچنین با اشاره به نیازهای کشور افغانستان در زمینه‌های مختلف، گفته است: خراسان جنوبی به همراه سایر استان‌های شرقی می‌توانند نیازهای آن کشور را با سرمایه‌گذاری مشترک مرتفع کند.

توسعه معادن زغال‌سنگ طبس از آنجایی دارای اهمیت است که در یک سال اخیر تلاش‌های بسیاری برای ارتقای حوزه زغال‌سنگ انجام شده اما کار‌شناسان معدنی همواره هشدار می‌دهند اگر روال به همین صورت فعلی ادامه یابد و قیمت خرید مناسبی برای زغال‌سنگ تعیین نشود و از سویی معادن موجود تجهیزات لازم را در اختیار نداشته باشند، در سال ۹۴ حجم واردات زغال‌سنگ در ایران از تولید داخلی سبقت می‌گیرد و بسیاری از معادن تعطیل خواهند شد.
تاریخ انتشار : جمعه ۵ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۶:۴۷
کد مطلب: 18450
 
مرجع : اقتصاد نيوز