گروه صنایع معدنی سایر حوزه ها
 
حرکت منیزیم به سمت خودکفایی
گروه صنایع معدنی >سایر حوزه ها - هفته گذشته بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت با حضور در استان خراسان جنوبی نخستین کارخانه تولید شمش منیزیم در ایران و خاورمیانه را افتتاح کرد.
 
به گزارش ماین نیوز، راه‌اندازی این کارخانه از نظر مهندس محمدرضا نعمت‌زاده از آن نظر حائز اهمیت بود که به‌جز کمک به رفع نیاز داخلی با مدیریت و دانش فنی داخلی ساخته شده بود.

از سوی دیگر سالانه برای واردات شمش منیزیم که در بسیاری از صنایع کاربرد بالایی دارد نزدیک به ۱۸میلیون دلار هزینه می‌شود و این درحالیست که مواد اولیه مورد نیاز برای تولید شمش منیزیم که همان سنگ دولومیت است به وفور در معادن کشور وجود دارد، حال با تکیه بر این مزیت استفاده از دانش فنی مهندسان ایرانی زمینه برای تولید شمش منیزیم فراهم شده است. به همین دلیل باید زمینه صادرات شمش منیزیم به کشورهای همسایه فراهم شود.

درحال‌حاضر در کارخانه شمش منیزیم خراسان جنوبی از ۷ کوره موجود تنها ۲ کوره مورد استفاده قرار گرفته و انتظار می‌رود تا پایان سال با رسیدن به ظرفیت نهایی زمینه برای راه‌اندازی تمامی کوره‌ها و تولید فراهم شود. حال با توجه به کاربردهای فراوان آن در ساخت خودرو و هواپیما، راه‌اندازی کارخانه شمش منیزیم فردوس به عنوان نخستین کارخانه تولید این محصول در ایران و خاورمیانه است. درواقع با راه‌اندازی این کارخانه و بهره‌برداری از آن ضمن تامین نیاز داخلی برای صنایع مختلف از ساخت بدنه هواپیما تا صنایع آلیاژی می‌توان زمینه صادرات این محصول را فراهم کرد. درحال‌حاضر چین با تولید ۸۰ درصد از منیزیم دنیا به عنوان بزرگترین تولیدکننده این فلز به‌شمار آمده و بیشترین نیاز کشور از این کشور و اوکراین تامین می‌شود.

اشتغال بومی و صرفه اقتصادی

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی درباره راه‌اندازی کارخانه شمش منیزیم فردوس  می‌گوید: با توجه به اینکه صنعت تولید شمش منیزیم از صنایع مادر به شمار می‌آید از این‌رو راه‌اندازی این کارخانه باعث ایجاد اشتغال مولد برای بومی‌های استان خواهد شد. همچنین از طرفی با وجود در اختیار داشتن مواد معدنی موردنیاز برای تولید این محصول از خام‌فروشی محصولات جلوگیری کرده و نیاز صنایع داخلی کشور را فراهم خواهد کرد.

نعمت‌الله حقیقی در ادامه با بیان اینکه تولید شمش منیزیم با صرفه اقتصادی همراه خواهد بود، افزود: یکی از مزایای مهم راه‌اندازی این کارخانه جلوگیری از خروج ارز است، چراکه درحال‌حاضر برای تامین نیاز صنایع داخلی کشور سالانه مبلغ قابل توجهی ارز از کشور خارج می‌شود از این رو می‌توان با استفاده از این موقعیت ضمن تامین نیاز داخل در آینده نسبت به صادرات این محصول هم امیدوار بود.

وی افزود: در دنیا امروزه رقمی افزون‌بر یک‌میلیون و ۶۰۰ هزار تن شمش منیزیم تولید می‌شود و چین به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی و عمده این محصول نسبت به نیاز سایر کشورها به این محصول اقدام می‌کند. حال با راه‌اندازی کارخانه شمش منیزیم با ظرفیت اسمی ۶هزار تن، ایران نیز می‌تواند به جرگه تولیدکنندگان این محصول پیوسته و نسبت به صادرات آن به کشورهای همسایه اقدام کند. اما برای رسیدن به این امر باید شرایط موردنیاز را مهیا ساخت.

بومی‌سازی کردن تمامی مراحل تولید از تامین مواد اولیه تا ساخت ماشین‌آلات و تجهیزات موردنیاز برای تولید، ازجمله مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد، چراکه درحال‌حاضر خدمات فنی و مهندسی در این بخش توسط متخصصان ایرانی انجام شده و بخشی از تجهیزات موردنیاز برای تولید شمش منیزیم در داخل کشور ساخته شده است.

فعالیت آزمایشی کارخانه منیزیم فردوس

حقیقی در ادامه به بازار جهانی این محصول اشاره کرد و گفت: درحال‌حاضر محصولات فلزی در دنیا به دلیل کاربردهای فراوان از بازار مناسبی برخوردار بوده و به همین دلیل می‌توان در صورت افزایش تولید زمینه را برای صادرات آن به کشورهای مختلف فراهم کرد. وجود ذخیره قطعی ۲۲۰میلیون تنی به عنوان یک امتیاز برای تولید این محصول است، چراکه برای هر واحد ۶هزار تنی رقمی نزدیک به ۶۰ هزار تن مواد اولیه مورد نیاز خواهد بود.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان خراسان جنوبی گفت: کارخانه شمش منیزیم فرودس به عنوان نخستین کارخانه در ایران و خاورمیانه فعالیت خود را آغاز کرده و می‌توان از آن به عنوان یک صنعت نو یاد کرد. درحال‌حاضر فعالیت این کارخانه به صورت آزمایشی است و دستگاه‌های موردنیاز برای فرآوری مواد اولیه جهت تولید شمش منیزیم از کشور چین وارد شده است. حال با توجه به این موضوع برای اینکه زمینه برای ایجاد افزایش تولید و بالا بردن میزان بهره‌وری فراهم شود نیازمند زمان است به گونه‌ای که با استفاده از تجربه فعالان این صنعت زمینه برای تولید تمامی دستگاه‌ها و فناوری‌ها در داخل کشور فراهم می‌شود.

صادرات به کشورهای اروپایی
اما مدیرعامل کارخانه شمش منیزیم فردوس نیز در روز افتتاح این کارخانه با بیان اینکه درحال‌حاضر نیاز کشور برای این محصول از ۲ کشور اوکراین و چین تامین می‌شود، استراتژی مورد نظر در این کارخانه را علاوه بر تامین نیاز داخلی، از صادرات این محصول به سایر کشورها اعلام کرد.

به گفته فرامرز کافی این کارخانه در زمینی به مساحت ۷۰هزار مترمربع و زیربنای ۶هزار مترمربع احداث شده و ظرفیت تولید آن سالانه ۶هزارتن شمش منیزیم است که در صنایع مختلفی همچون هوافضا، خودروسازی، صنایع دفاعی و آلیاژهای آلومینیوم‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین سرمایه‌گذاری ثابت ارزی در این طرح ۱۶میلیون یورو تسهیلات ارزی و ۸۰میلیارد ریال نیز تسهیلات توسط بانک صنعت و معدن اعلام شده است. اما با توجه به دوره آزمایش فعالیت این کارخانه برای مدت ۳ماه رقمی بالغ بر ۱۰۰میلیارد ریال سرمایه در گردش مورد نیاز خواهد بود.

وی همچنین از انجام مذاکرات با اروپا، ترکیه و هند برای صادرات محصولات تولیدی خبر داد، به این ترتیب که بخشی از تولید کارخانه به مصرف داخلی رسیده و مابقی تولید را به این کشورها صادر کرده و با ایجاد ارزش افزوده و سودآوری زمینه برای توسعه و رشد اقتصادی فراهم می‌شود.

یکی دیگر از مزیت‌های راه‌اندازی این کارخانه این است که برای ۱۷۰ نفر به طور مستقیم و یک‌هزار و ۷۰۰ نفر به صورت غیرمستقیم فرصت شغلی ایجاد کرده است.

ضرورت جذب سرمایه‌گذار و فرآوری معادن خراسان جنوبی
سرزمین کویری خراسان جنوبی گرچه اکنون خشک و کم‌آب شده، اما این خطه دارای نعمت‌های عظیم و ذخایر معدنی فراوانی است که می‌تواند موجب توسعه همه‌جانبه این استان شود.

بهره‌گیری از ظرفیت‌ها و معادن غنی خراسان جنوبی در شرایطی که خشکسالی‌ها رمقی برای رونق کشاورزی و دامداری در خطه طلای سرخ برجا نگذاشته است، می‌تواند عاملی مهم در زمینه توسعه همه جانبه این استان و محرومیت‌زدایی در منطقه به شمار رود.

به گفته کارشناسان اقتصادی، هم‌اکنون میزان ذخیره قطعی معادن خراسان جنوبی شامل حدود یک‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون تن برآورد شده است.

در همین حال رییس‌جمهوری در چارچوب سفرهای استانی هیات دولت در جمع مردم خراسان جنوبی سخنان نوید بخشی را ارائه کرد و وعده داد که در طول سال‌های آتی چند پروژه مهم در زمینه توسعه و رشد اقتصادی این استان به‌ویژه در بخش صنایع معدنی اجرایی خواهد شد.

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه ایجاد صنایع معدنی بستر توسعه استان به شمار می‌رود، گفت: هم‌اکنون خراسان جنوبی ۳۹۵ پروانه اکتشاف، ۱۲۲ گواهی کشف و ۳۵۶ معدن با ذخیره بیش از ۱/۵میلیارد تن را داراست.

هادی اشراقی افزود: برخورداری از ۴۰ نوع ماده معدنی از دیگر قابلیت‌های ذخایر معدنی در خراسان جنوبی بوده و تاکنون ۶۰ نوع ماده معدنی در سطح کشور شناسایی شده است.

وی با بیان اینکه مواد معدنی این استان گاه به‌صورت خام فروخته می‌شود، گفت: برای جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی، استقرار واحدهای فرآوری مواد خام معدنی، واحدهای سنگ‌بری‌های پیشرفته، واحدهای پایین‌دستی صنایع فولاد و مس درخواست می‌شود.

به گفته وی، تاکنون در زمینه استقرار صنایع معدنی در استان کار خاصی انجام نشده و انتظارات در این زمینه به دلایل عدیده‌ای برآورده نشده است.

اشراقی تاکید کرد: تا زمانی که شرایط خراسان جنوبی در اعطای تسهیلات و خدمات با نقاط برخوردار یکسان باشد سرمایه‌گذاران مناطق توسعه‌یافته را انتخاب می‌کنند و تا وقتی همه شهرک‌های صنعتی کشور با شرایط یکسان دیده شود نمی‌توان از خراسان جنوبی انتظار خاصی داشت.

ذخایر معدنی با تنوعی بی‌نظیر
اشراقی افزود: این استان دارای ذخایر معادن طلا، آهن، سرب، روی و مس به‌عنوان ۵ فلز مهم است و تقویت و ارزیابی درست از ظرفیت بسیار بالای معادن استان خراسان جنوبی طبق نظر کارشناسان تنها راه توسعه صنعتی این استان به شمار می‌رود.

اشراقی خاطرنشان کرد: هم‌اکنون بیشترین مواد معدنی استان خراسان جنوبی به ترتیب حجم استحصال شامل بنتونیت با ۷۴ معدن، گرانیت با ۶۹ معدن، منیزیت با ۳۰ معدن، سنگ لاشه با ۲۴ معدن، خاک نسوز با ۲۱ معدن و زغال‌سنگ با ۲۰ معدن است.

اشراقی در عین حال تاکید کرد: استخراج معدن به تنهایی درخراسان جنوبی کفایت نمی‌کند بلکه اگر ما به دنبال شکوفایی اقتصادی و اشتغال هستیم باید زمینه فرآوری معادن خراسان جنوبی فراهم شود.
وی اضافه کرد: در این زمینه باید برای سرمایه‌گذاران دربخش معدن معافیت‌های مالیاتی در نظر گرفته شود.

تمایل به سرمایه‌گذاری در خراسان جنوبی پایین است

نماینده مردم شهرستان‌های بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: خراسان‌جنوبی در حوزه اقتصاد اکنون استانی بحران زده است و انتظار ما از دولت تدبیر و امید این است که توجه ویژه‌ای به خراسان جنوبی داشته باشد.

حجت‌الاسلام محمدباقر عبادی افزود: وجود ظرفیت‌های بسیار و دوری از مرکز و نبود زیرساخت‌های سرمایه‌گذاری موجب شده، سرمایه‌گذاران تمایلی به سرمایه‌گذاری در این استان محروم نداشته باشند.

وی تصریح کرد: به دلیل دور بودن خراسان جنوبی از مرکز تهیه مواد اولیه و فروش محصولات راهکار این است که برای جذب سرمایه‌گذار دراین استان دولت نرخ تسهیلات بانکی را با بهره پایین‌تری از دیگر استان‌ها به سرمایه‌گذاران پرداخت کند.
تاریخ انتشار : شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۷
کد مطلب: 18422
 
مرجع : صمت