گروه معادن
 
فاطمه دانشور مطرح کرد:
بايد‌ها و نبايدهاي جذب سرمايه خارجي در صنعت‌ و معدن
حفظ منافع ملی در اولویت باشد
گروه معادن - هيات تجاري آلمان كه اين روزها در حال مذاكره با بخش‌هاي مختلف براي بررسي امكان سرمايه‌گذاري‌هاي مشترك است، روز گذشته نشستي با مديرعامل شركت ملي صنايع مس ايران داشت تا درخصوص امكان همكاري دوجانبه در صنعت مس ايران به بحث و مذاكره بپردازند.
 
به گزارش ماین نیوز، اين هيات دو روز پيش نيز ميهمان رييس هيات عامل ايميدرو بود. در آن ديدار مهدي كرباسيان اعلام كرده بود امكان سرمايه‌گذاري آلمان با همكاري ايميدرو در معادن ايران فراهم است. وي همچنين با بيان اينكه دير يا زود تحريم‌ها برچيده خواهد شد، به زمينه‌هايي براي همكاري مشترك شركت‌هاي آلماني با بخش خصوصي معدني ايران اشاره كرده و حفظ و حمايت از سرمايه‌هاي خارجي را مهم‌ترين سياست دولت دانسته بود.

حضور هيات 30نفره تجاري آلماني در ايران متشكل از چندين شركت كه بخش عمده فعاليت‌هاي آنها صنعتي و معدني است، نشان مي‌دهد مي‌توان به ازسرگيري مناسبات صنعتي و معدني با كشورهاي اروپايي با بهبود روابط بين‌المللي اميد بست.

هرچند با تمديد مذاكرات ايران و 1+5، هنوز وضعيت تحريم‌هاي بين‌المللي عليه ايران مشخص نيست اما با تلاش دولت يازدهم براي به‌ثمر رساندن مذاكرات در چارچوب خط‌ قرمز‌ها، در حال حاضر فضاي مثبت و خوشبينانه‌يي براي از سرگيري مناسبات تجاري و صنعتي با ساير كشورها ايجاد شده است. حضور هيات آلماني در ايران پس از فرانسه براي بررسي امكان و شرايط سرمايه‌گذاري در صنعت‌ومعدن ايران مي‌تواند باب جديدي در روابط تجاري و صنعتي و معدني روي كشور بگشايد.

منتظر نتيجه مذاكرات نيستيم

در همين ارتباط داريوش اسماعيلي، رييس كميته معدن كميسيون صنايع و معادن مجلس معتقد است، ارتباطات صنعتي و معدني بايد روزبه‌روز تقويت شود و براي ايجاد مناسبات تجاري با اروپا نبايد منتظر نتيجه مذاكرات باشيم.

اسماعيلي با بيان اينكه ارتباط با مجموعه متخصصان و سرمايه‌گذاران خارجي پيامدهاي مثبتي براي صنعت‌ومعدن كشور به‌همراه خواهد داشت، تصريح كرد: ارتقاي سطح سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي، ارتباطات علمي، پژوهشي و فني به تقويت روابط بستگي دارد و در هر صورت بايد بكوشيم تا روابط صنعتي و معدني را با ساير كشورها بهبود بخشيم ازاين‌رو، در مسير بهبود روابط نبايد منتظر نتايج مذاكرات باشيم.

وي با بيان اينكه بهبود روابط صنعتي و معدني به ميزان علاقه و جديت طرف مقابل بستگي دارد، تصريح كرد: حتي بر فرض اينكه مذاكرات هم به نتيجه نرسد، بايد كوشيد تا فضايي براي همكاري مشترك ايجاد كنيم. به‌طور قطع طرف خارجي نيز به‌دنبال منافع خود است و هر كجا منافعي وجود داشته باشد، به همكاري دوجانبه روي خوش نشان خواهد داد.

اسماعيلي با بيان اينكه كشورهاي اروپايي و امريكايي به‌دنبال روزنه‌يي براي ازسرگيري مناسبات صنعتي و معدني هستند، تاكيد كرد: اين كشورها نيز از تحريم‌ها عليه ايران متضرر شدند چراكه بسياري از منافع اقتصادي و فرصت‌هاي ناب سرمايه‌گذاري را ازدست دادند.

رييس كميته معدن كميسيون صنايع و معادن مجلس افزود: غرب مي‌كوشد مذاكرات هسته‌يي به نتيجه برسد تا باب مناسبات تجاري با ايران نيز گشوده شود. در چنين فضايي ما نيز موظف هستيم در چارچوب خط‌قرمزها براي بهبود روابط تلاش كنيم.

وي با بيان اينكه باور كميته معدن كميسيون صنايع و معادن مجلس تقويت كارخانه‌هاي زيرمجموعه بخش معدن است، تصريح كرد: ازاين‌رو، در سياست‌گذاري‌ها و استراتژي كلي نيز رويكرد مجلس بهره‌برداري از طرح‌هاي مرتبط در حوزه‌هاي مس، فولاد، آلومينيوم، سرب و روي و... است تا از خام‌فروشي مواد معدني جلوگيري به‌عمل‌ آيد.

شتابزده عمل نكنيم

خوشبيني براي ازسرگيري مناسبات تجاري و صنعتي با اروپا و غرب درحالي است كه نبايد منافع ملي را نيز فراموش كنيم و در مسير مذاكرات تجاري، در درجه نخست ارتقاي سطح توليدات ملي و صيانت از منافع ملي را مدنظر قرار دهيم.

در اين ارتباط، فاطمه دانشور عضو هيات نمايندگان اتاق تهران معتقد است هرچند آغاز مذاكرات تجاري و صنعتي آن هم پس از ساليان متمادي، نويد خوبي براي اهالي صنعت است اما در عين حال بايد در مسيري گام ‌برداريم كه بيشترين منافع را براي ما به‌همراه دارد.

دانشور با بيان اينكه فرصت‌هاي سرمايه‌گذاري خوبي در حوزه معدن براي علاقه‌مندان به سرمايه‌گذاري وجود دارد، اظهار كرد: بخش معدن از مزيت‌هاي نسبي متعددي برخوردار است كه نخستين و مهم‌ترين آنها در اختيار داشتن ماده اوليه است. ازاين‌رو، امكان احداث كارخانه‌هاي صنايع معدني فراهم است و اين حوزه يكي از مهم‌ترين بخش‌هايي است كه در اولويت سرمايه‌‌گذاري‌هاي دولت نيز قرار دارد.

وي با اشاره به رويكرد دولت در رونق صنايع معدني و به‌ويژه صنايع فلزي، تصريح كرد: صنايع معدني زيربنا و مادر ساير صنايع به‌شمار مي‌رود ازاين‌رو، دولت يازدهم نيز راه‌اندازي هرچه سريع‌تر پروژه‌هاي نيمه تمام موجود در حوزه صنايع معدني را در اولويت قرار داده است. صنايع معدني در حال حاضر نيازمند جذب سرمايه است، به همين دليل بايد از هر فرصتي براي جذب سرمايه‌هاي خارجي به اين بخش بهره‌گيري كنيم.

دانشور با بيان اينكه طرف خارجي مذاكره‌كننده به‌دنبال كسب منافع خود در حوزه‌هاي ارزشمند صنعت‌ومعدن ايران است، تصريح كرد: ازاين‌رو، بايد بكوشيم تا روابط و مناسبات را به‌سمتي سوق دهيم كه از منافع ملي حداكثر بهره‌برداري صورت گيرد. برقراري مناسبات صنعتي نبايد به قيمت تضعيف فعالان داخلي و هدررفت سرمايه‌هاي ملي تمام شود بلكه بايد بكوشيم تا با تقويت بنيان فعاليت‌هاي بخش خصوصي زمينه همكاري مشترك بخش خصوصي داخلي با شركت‌هاي صاحب‌نظر بين‌المللي را فراهم كنيم تا در سايه اين همكاري‌ها، بخش خصوصي نيز خود را ارتقا دهد.

وي بخش معدن را حوزه‌يي ناب براي جذب سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي خواند و اظهار كرد: هنوز حجم عظيمي از مواد معدني كشور ناشناخته است. پتانسيل‌هاي فراواني براي احداث كارخانه‌هاي صنايع معدني در نقاط مختلف كشور وجود دارد كه اين امر نيازمند شناسايي ذخاير و ترسيم نقشه راه براي بهره‌برداري حداكثري از اين ذخاير است.

دانشور ايجاد فضاي مثبت براي آغاز مذاكرات صنعتي و معدني را مثبت قلمداد كرد و گفت: هرچند امروز جو مثبتي براي تقويت روابط وجود دارد، اما در اين فضا نبايد هيجان‌زده عمل كنيم بلكه بايد با بررسي پتانسيل‌ها و نقاط قوت و ضعف، از موقعيت ايجاد شده در ارتقاي صنايع داخلي بكوشيم. هرگونه اقدام شتاب‌زده و بدون برنامه دراين‌خصوص نه‌تنها صنعت‌ومعدن را ارتقا نخواهد داد، بلكه باعث خروج ارز از كشور و تضعيف فعالان داخلي مي‌شود.

وي اعتمادسازي و فراهم‌آوري زمينه‌هاي همكاري مشترك را ضروري خواند و تصريح كرد: اكنون پس از سال‌ها فضايي براي گفت‌وگو ايجاد شده است ازاين‌رو، بازگرداندن فضاي اعتماد و اطمينان براي ازسرگيري همكاري‌هاي صنعتي و معدني گام نخست است.

با اقبال شركت‌هاي مطرح اروپايي براي حضور در صنايع ايران و مشاركت و سرمايه‌گذاري، اينك نوبت به تصميم‌سازان اين حوزه رسيده تا از فضاي ايجاد شده به‌نحو موثري براي ارتقاي صنايع داخلي بهره ببرد. سوالي كه اين روزها ذهن اهالي صنعت‌ومعدن را درگير خود كرده، اين است كه آيا چنين مراودات صنعتي و معدني ادامه خواهد داشت يا پس از مدتي به‌دست فراموشي سپرده خواهد شد؟ به‌طور قطع ادامه مذاكرات و به‌ثمر رساندن آنها در گرو در اختيار داشتن استراتژي در اين حوزه است. عملكرد وزير صنعت، معدن و تجارت دولت يازدهم نشان مي‌دهد اين وزارتخانه برقراري و حفظ روابط بين‌المللي را با جديت دنبال مي‌كند. حال بايد ديد بازديدهاي هيات‌هاي تجاري مختلف از حوزه‌هاي مختلف صنعت‌ومعدن چه قراردادها و پروژه‌هايي را براي اين حوزه به‌ثمر خواهد رساند.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۳
کد مطلب: 17591
 
مرجع : روزنامه تعادل