گروه معادن
 
ماین نیوز گزارش می‌دهد:
فقط یک درصد از شاغلان در معادن ایران زنان هستند!
گروه معادن - براساس تازه ترین گزارش مرکز آمار ایران تنها حدود 1.2 درصد از کل شاغلان در بخش معدن را زنان تشکیل می دهند. به طوری که از 84 هزار و 528 شاغل در بخش معدن در سال 1390 معادل 1079 نفر زن بودند.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، نتایج آمارگیری از معادن در حال بهره برداری کشور در سال ۱۳۹۰ حاکی از آن است که از مجموعه ۱۰۷۹ شاغل زن در معادن کشور بیشترین تعداد در معادن استخراج سنگ آهن به تعداد ۳۰۱ نفر، معادن شن و ماسه با ۱۴۶ نفر، سنگ مس با ۱۲۵ نفر، استخراج زغال سنگ با ۹۶ نفر و سنگ تزئینی با ۹۵ نفر مشغول به کار بوده اند.

در معادن سنگ طلا، کبالت، آنتیموان و تیتانیوم، سنگ بالاست، سولفات استرونسیم و بر و تاک نیز حتی یک شاغل زن در سال ۱۳۹۰ وجود نداشته است اما در سایر معادن دستکم یک شاغل زن حضور داشته است.

از سوی دیگر از مجموع ۱۰۷۹ شاغل زن در بخش معدن در سال ۱۳۹۰ معادل ۹۱۱ نفر جزو شاغلان با مزد و حقوق، ۴۵ نفر شاغلان بدون مزد و حقوق و ۱۲۳ نفر نیز شاغلان پیمانکاری بودند.

ضمن اینکه از مجموع زنان شاغل در بخش معدن معادل ۳۲۱ نفر در بخش تولیدی و ۷۵۸ نفر نیز در بخش غیر تولیدی مشغول به کار بوده اند.

در بخش تولید معدن زنان بیشتر در معادن سنگ مس به تعداد ۹۲ نفر، استخراج سنگ آهن به تعداد ۶۸ نفر، شن و ماسه به تعداد ۲۷ نفر، استخراج زغال سنگ به تعداد ۲۰ نفر و سنگ لاشه به تعداد ۱۹ نفر مشغول به کار بوده اند.

بیشترین تعداد زنان شاغل در معادن نیز مربوط به استانهای ۲۷۴ نفر کرمان، ۱۵۶ نفر یزد، ۷۴ نفر گلستان، ۶۶ نفر خراسان رضوی، ۶۱ نفر سمنان، ۵۵ نفر زنجان، ۵۳ نفر اصفهان، ۴۱ نفر خراسان جنوبی، ۲۹ نفر آذربایجان غربی و ۲۵ نفر آذربایجان شرقی می شوند.

کمترین زنان معدنکار نیز در سه استان کهگیلویه و بویراحمد با یک نفر، خوزستان با ۲ نفر و بوشهر با ۴ نفر مشغول به کار هستند. در مجموع ۱۱ استان کشور کمتر از ۱۰ نفر شاغل زن در بخش معدن دارند. اگرچه تعداد زنان شاغل در بخش معدن در هیچیک از استانهای کشور صفر نیست.

به گزارش ماین نیوز، براساس تعریف مرکز آمار ایران شاغلان تمام افرادی هستند که در داخل یا خارج معدن به صورت تمام وقت یا پاره وقت برای معدن کار می کنند، شاغلان از نظر وظیفه ای که به عهده دارند به دو گروه شاغلان خط تولید و شاغلان اداری، مالی و خدماتی تفکیک می شوند.

همچنین شاغلان تولیدی کسانی هستند که در عملیات اکتشاف، استخراج، کانه آرایی و ... معدن شرکت داشته و به طور مستقیم با استخراج و تولید سر و کار دارند. کارگران ساده و ماهر، تکنیسین ها، مهندسین و کارکنان امور حمل و نقل مشمول شاغلان تولیدی هستند.

ضمن اینکه شاغلان اداره، مالی و خدماتی شامل کارکنان دفتری، اداری، مالی و خدماتی معدن و یا دفتر مرکزی هستند که به طور مستقیم در امر استخراج و تولید دخالت ندارند.

اگرچه تعداد زنان شاغل در معادن کشور به نسبت مردان بسیار کمتر است اما باز هم زنانی هستند که در این حوزه دارای نام و نشان بوده و البته بیشتر نیز در حوزه های مدیریت معدن و تشکلها حضور دارند. از جمله در این زمینه می توان به (پروا سلطانی، نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران و مدیرعامل شرکت بازرگانی پرسال)، (شهناز نوایی، مشاور هیئت مدیره خانه معدن ایران)، (فرزانه معصومی، عضو علی البدل هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران و مدیرعامل شرکت امیرسنگان پارسیان) و (فاطمه دانشور، مدیرعامل شرکت سیاحان سپهر آسیا، معدن دار و صادرکننده سنگ آهن) اشاره کرد. سیده فاطمه مقیمی هم که در حوزه حمل و نقل نام آشنایی محسوب می شود در حال حاضر رئیس هیئت مدیره کمیته بانوان خانه معدن ایران است.

در دنیا نیز اگرچه بخش معدن جزو سخت ترین بخشهای کار برای زنان محسوب می شود اما نامهای بزرگی نیز در این حوزه خودنمایی می کنند که از جمله آنها می توان به جینا راینهارت استرالیایی، ثروتمندترین زن جهان اشاره کرد که در حوزه معدن فعالیت می کند. جالب اینجاست که شرکت تحت مدیریت وی نیز در حوزه سنگ آهن فعالیت می کند.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۹ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۰۲:۴۱
کد مطلب: 2789
 
۱ نظر
 


مهندس معدن بيكار
سلام و خسته نباشيد
چرا به مسائل اشتغال زنان احساسي نگاه ميكنيد
من چند سوال دارم .
آيا مهندسين معدن و زمين شناس از نوع مرد در معادن ما ارزش دارند ؟ يا در جامعه ما به مهندسين معدن و زمين شناس به مانند يك پزشك يا مهندس عمران مي نگرنند وارزش ميدهند؟ آيا به مردان مهندس ما كار در معادن وجود دارد بغير از معادن بزرگ مس و طلا كه اونم پارتي بايد داشته باشي يا اصلا استخدام ندارند؟ آيا در طول سال چند نفر از مهندسين معدن استخدام ميشنود؟چند درصد از معادن ما به نيروي تحصل كرده نياز دارند؟آيا حقوق مهندسين معدن رو ميدانيد چنده بغير از سازمان ايميدرو ومس ، برويد بررسي كنيد؟
اينها مشكلاتي است كه بايد در خانه معدن بررسي شوند . با تشكر مهندس بيكار (42)
۱۳۹۲-۱۱-۱۲ ۱۳:۴۴:۲۹