گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
معاون سازمان زمین‌شناسی درباره رتبه ایران در رتبه‌بندی جهانی معادن مطرح کرد
اکتشاف ایران در پله نهم جهان
گروه اكتشاف و زمين شناسي - رتبه معادن ایران در میان سایر کشورهای معدن‌خیز جهان، موضوعی است که در چند ماه اخیر اظهارنظرهای مختلفی را از سوی کارشناسان و مسئولان شاهد هستیم؛
 
به گزارش ماین نیوز، اظهارنظرهایی که گاه با اعداد و ارقام متفاوت ارائه شده و اطلاعات درستی را در خصوص رتبه بخش معدن کشورمان در رتبه‌بندی جهانی معادن ارائه نمی‌کند.

در این رابطه چند روز پیش محمدتقی کره‌ای، رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی گفته بود: درحال‌حاضر ایران از نظر رتبه بندی جهانی معادن در بین ۱۰ کشور برتر دنیا قرار دارد؛ این موضوع در حالی از سوی رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی اعلام می‌شود که بارها در طول چند ماه گذشته از سوی کارشناسان و متولیان بخش معدن عنوان شده که با وجود گستردگی ذخایر بالای معدنی در کشور، تنها ۷ درصد از خاک کشور مورد اکتشاف قرار گرفته است، از سوی دیگر در چند هفته گذشته بازهم در مقایسه معادن ایران با مقیاس جهانی جعفر سرقینی، معاون معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفته بود: تنها ۲۰ معدن کشور هستند که با رعایت استانداردهای لازم در ردیف معادن بزرگ و استاندارد جهانی قرار می‌گیرند. حال با توجه به گفته‌های مطرح‌شده از سوی کارشناسان این سوال پیش می‌آید که اصولا لازمه قرار گرفتن بخش معدن در مقیاس و استاندارد جهانی چیست و با توجه به ضعف‌هایی که در بخش اکتشاف و رعایت استانداردهای معدنی با آن مواجه هستیم، رتبه واقعی کشور در کلاس جهانی معادن چیست؟

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی با تاکید بر اینکه ۱۲ ذخیره معدنی کشور در رتبه‌بندی جهانی معادن قرار می‌گیرندگفت: باید توجه داشت قرار گرفتن معادن کشور در رتبه‌بندی جهانی به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد که هم‌اکنون ۱۲ ذخیره معدنی کشور همچون طلا، آهن، سرب، روی، خاک سرخ، مس و... در این ردیف قرار دارند.

بهروز برنا افزود: به عنوان مثال در تعریف جهانی معادن طلا آمده معادنی که ذخیره آن کمتر از ۱۰۰ تن باشد اقتصادی نبوده و در رتبه‌بندی جهانی قرار نمی‌گیرد ضمن آنکه این میزان برای معادن سنگ‌آهن و مس به بیش از ۱۰۰ میلیون تن افزایش می‌یابد.

وی با اشاره به سهم ۳ درصدی ایران از ذخایر معدنی جهان گفت: کشور ما با در اختیار داشتن یک درصد از خاک جهان در مجموع ۳ درصد از ذخایر معدنی جهان را به خود اختصاص داده و این درحالی است که تنوع مواد معدنی و ذخایر موجود، ایران را در رتبه دهم کشورهای معدن‌خیز جهان، مقام سوم آسیا و رتبه اول خاورمیانه قرار داده است. ب

رنا در خصوص چین به عنوان رتبه اول در رتبه معدنی جهان گفت: چین با در اختیار داشتن ۱۸/۲ درصد از ذخایر معدنی در مقام اول جهان قرار گرفته و پس از آن کشورهای روسیه، امریکا، کانادا، استرالیا و برزیل قرار دارند.

ارتقای رتبه با افزایش اکتشاف

برنا در پاسخ به اینکه آیا امکان بالا بردن رتبه کشور وجود دارد؟ گفت: به طور مسلم با انجام کار اکتشافی قادر خواهیم بود رتبه کشور را ارتقا بخشیم.

وی با عنوان اینکه ظرفیت اکتشاف کشور بسیار بالاست افزود: همان‌گونه که گفته شد، ایران یک درصد از خاک جهان را در اختیار داشته و از ظرفیت لازم برای مصرف سالانه هزار میلیارد تومان بودجه در بخش اکتشاف برخوردار است. این در حالی است که بودجه اکتشافی کشور بسیار اندک بوده به‌گونه‌ای که آخرین آمارها نشان از جذب ۳۷ درصدی از بودجه اکتشاف دارد.

معاون اکتشاف سازمان زمین‌شناسی با اشاره به اینکه ما ظرفیت سالانه یک میلیون متر حفاری را داریم، گفت: در کشوری مانند کانادا به ازای هر کیلومترمربع ۶ متر حفاری می‌شود و این در حالی است که در کشور ما این میزان به کمی بیشتر از یک متر می‌رسد. بنابراین در حالی که ظرفیت حفاری یک میلیون متر را در سال داریم حفاری ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار متری نشانه نیاز کشور به کار بیشتر است.

درحال‌حاضر ایران از نظر رتبه جهانی معادن در بین ۱۰ کشور برتر دنیاست ولی معایبی هم در قسمت‌هایی از پروژه‌ها وجود دارد که ازجمله آنها می‌توان به عمق حفاری‌ها اشاره کرد که در کشورهای توسعه‌یافته این حفاری‌ها چندین برابر است.

سایه سنگین نفت همچنان بر بخش معدن

برنا در ادامه با بیان اینکه سایه سنگین نفت بر بخش معدن باعث شده از ظرفیت‌های سازمان زمین‌شناسی به درستی استفاده نشود، گفت: از یک سو توجه به اقتصاد نفتی باعث شده در بخش اکتشافی آن‌گونه که باید، نتوانیم عمل کنیم و از سوی دیگر قوانین و مقررات دست و پاگیر باعث می‌شود تا نتوانیم در جذب سرمایه‌گذار برای بخش اکتشاف موفق عمل کنیم.

وی ادامه داد: زمانی‌که سرمایه‌گذار خارجی و داخلی برای سرمایه‌گذاری با قوانین و مقررات دست و پاگیر اداری مواجه است، نمی‌توان توقع داشت که سرمایه‌گذاران تمایلی برای حضور در این بخش داشته باشند.

رقم ۷ درصدی اکتشاف صحیح نیست

برنا در پاسخ به اینکه کارشناسان به‌طور مکرر سهم اکتشاف را ۷ درصد از کل مساحت کشور عنوان می‌کنند بنابراین با توجه به این میزان چگونه می‌توان ادعا کرد در کلاس جهانی معادن رتبه دهم را خواهیم داشت؟ گفت: اینکه میزان اکتشاف کشور را ۷ درصد عنوان می‌کنند، موضوع درستی نیست و نمی‌توان رقم دقیقی ارائه کرد چراکه اکتشاف، بخش‌های مختلفی را شامل می‌شود که ممکن است برخی از این بخش‌ها در آمار و اطلاعات اعلامی محاسبه نشده باشد.

وی افزود: به عنوان مثال در گذشته ذخایر مس با عیار ۰/۲ درصد ذخیره قابل برداشت محسوب نمی‌شد حال آنکه با توسعه فناوری این میزان عیار مس نیز اقتصادی محسوب شده و مورد برداشت قرار می‌گیرد.معاون سازمان زمین‌شناسی خاطرنشان کرد: نمی‌توان به اطلاعات و آمار قدیمی تکیه کرد همان‌گونه که سهم ۷ درصدی اکتشاف اعلامی نیز براساس پروانه‌های اکتشافی و مجوزهای بهره‌برداری صادره محاسبه شده است که مبنای صحیحی ندارد.

نهمین سازمان برتر جهانی
معاون سازمان زمین‌شناسی با عنوان اینکه بر اساس اعلام انجمن جهانی زمین‌شناسی، سازمان زمین‌شناسی ایران جزو برترین سازمان‌های جهانی شناخته می‌شود، گفت: بر اساس اعلام انجمن جهانی زمین‌شناسی و از بین ۱۸۰ سازمانی که در کشورها وجود دارد با وجودی‌که سازمان زمین‌شناسی ایران جزو مجموعه‌های جوان محسوب می‌شود، توانسته رتبه نهم را به خود اختصاص دهد به طوری‌که انجمن جهانی برای یکپارچه‌سازی نقشه‌های زمین‌شناسی در خاورمیانه به ما ماموریت داده است که این موضوع نشان از ظرفیت و دانش بالای کارشناسان و متخصصان زمین‌شناسی کشور به‌خصوص در بخش اکتشاف دارد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۴ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۴۸
کد مطلب: 16891
 
مرجع : صمت