گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیون دلاری در بخش معدن
گزارشي از تولید پودر آلومینا در معدن سراب با طراحی یک شرکت آلمانی
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - طرح تولید پودر آلومینا از نفلین سینیت در شهرستان سراب نزدیک به ۱۸ سال است که در حالت رکود به‌سر می‌برد تا اینکه در دولت یازدهم با رایزنی‌های صورت گرفته توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت به همراه سازمان ایمیدرو با یک شرکت آلمانی در نهایت با امضای تفاهمنامه‌ای مقرر شد در ۴ سال آینده این پروژه اجرایی شود به طوری که سالانه ۲۰۰ هزارتن از پودر آلومینای مورد نیاز ایران تامین می شود.
به گزارش ماين نيوز، در نشستی که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت، رییس هیات عامل ایمیدرو، معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، استاندار آذربایجان شرقی، نماینده مردم سراب در مجلس و جمعی دیگر از مسئولان با حضور شرکت اتو تک آلمان صورت گرفت، در قراردادی ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار یورویی طراحی این پروژه به یک شرکت آلمانی داده شد تا مطالعات پایه‌ای روی آن صورت گیرد و براساس این اطلاعات سازمان ایمیدرو جزئیات اجرایی طرح را تدوین و به مرحله اجرا درآورد. پیش‌بینی می‌شود این طرح در مدت کمتر از ۴ سال با بودجه‌ای نزدیک به ۴۰۰ میلیون دلار بخشی از نیاز ایران در دستیابی به چشم‌انداز یک میلیون تنی آلومینیوم در سال تامین شود.

با توجه به اینکه بهره‌گیری از معادن فلز از اولویت‌های دولت یازدهم بود و همواره این محصولات به دلیل کاربرد بالایی که دارند در بازارهای جهانی نقش استراتژیکی داشته‌اند، حرکت سازمان صنعت، معدن و تجارت برای اکتشاف و بهره‌برداری از عناصر پایه که دانش مورد نیاز آن بیشتر وارداتی است زمینه را برای توسعه این بخش فراهم کرده است.

انتقال دانش فنی تولید پودر آلومینا از نفلین سینیت

رییس هیات عامل ایمیدرو در رابطه با چگونگی اجرای این پروژه در جمع خبرنگاران اعلام کرد: این پروژه با بودجه‌ای ۴۰۰ میلیون دلاری در مدت ۴ سال به اجرا در خواهد آمد که با تلاش‌های صورت گرفته به‌دنبال راه‌اندازی زودتر از زمان مقرر هستیم. شرکت اتوتک آلمان با قراردادی ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار یورویی مامور اجرای این طرح است و دانش فنی مورد نیاز برای طراحی این پروژه را پس از مطالعات در ۹ ماه آینده ارائه خواهد کرد. سازمان ایمیدرو به موازات شرکت آلمانی زیرساخت‌های مورد نیاز این طرح را ایجاد خواهد کرد که نزدیک به ۶۰ میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد.

مهدی کرباسیان با بیان اینکه در ایران تنها معدن پودر آلومینا در جاجرم با ظرفیتی نزدیک به ۲۱۰ هزارتن فعالیت می‌کند، افزود: بوکسیت که نفلین سینیت از آن تهیه می‌شود در ایران خیلی کم یافت می‌شود و استان آذربایجان از ذخایر این ماده کمیاب برخوردار است که با بهره‌گیری از آن می‌توان بخشی از نیاز تولید داخل را تامین کرد. با این حال با توسعه اکتشاف در ۲ هزار کیلومترمربعی که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان ایمیدور آغاز شده، امید است که تعداد معادن این ماده افزایش یابد با این حال پودر آلومینا تنها با ظرفیتی ۲۱۰ هزارتنی تولید می‌شود که اجرای این پروژه به تامین نیازهای داخلی کشور کمک می‌کند. درحال‌حاضر نزدیک به ۸۰۰ هزارتن پودر آلومینا در کشور نیاز است که تنها راه تحقق برنامه‌های پنجم توسعه، تامین این میزان پودر آلومینا در داخل کشور است.

وی با نگاهی به سابقه این پروژه اضافه کرد: این پروژه که از سال ۱۳۶۹ طرح آن ریخته شده به دلیل مشکلات و تحریم‌ها به حالت راکد باقیمانده بود که با راه‌اندازی آن ۲۵ درصد پودر آلومینا، ۱۰ درصد پتاس و کربنات به مجموعه تولیدات کشور افزوده خواهد شد.

چشم‌انداز تولید یک میلیون تن آلومینیوم در ایران

معاون معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت در رابطه با اهمیت اجرای این پروژه گفت: این پروژه که قرار است در مدت ۸ ماه طرح پایه آن توسط شرکت‌های آلمانی طرح‌ریزی شود منجر به انتقال دانش فنی به مهندسان ایرانی خواهد شد، زیرا قرار است گروهی از مهندسان ایرانی در کنار آنها از این دانش بهره بگیرند. همچنین شرکت آلمانی از روش جدیدی برای اجرای این طرح استفاده خواهد کرد که هم از نظر اجرایی با سرعت بیشتری به انجام خواهد رسید و هم از نظر اقتصادی به صرفه‌تر خواهد بود.

جعفر سرقینی با بیان اینکه در تدوین جزئیات پروژه از مشاوران آلمانی نیز بهره خواهیم گرفت، ادامه داد: پس از آنکه اطلاعات پایه توسط شرکت آلمانی طراحی شود سازمان ایمیدرو جزئیات را بر مبنای آن تدوین خواهد کرد تا در مسیر راه‌اندازی هرچه سریع‌تر آن گام برداریم. حال با توجه به اینکه چشم‌انداز تولید یک میلیون تن آلومینیوم مدنظر است و هم‌اکنون ۴۵۰ هزار تن ظرفیت تولید آلومینیوم در کشور وجود دارد که به دلیل کمبود مواد اولیه (پودر آلومینا) مورد نیاز تنها ۳۵۰ هزار تن از این ظرفیت محقق شده است زیرا در شرایط کنونی نزدیک به ۴۵۰ هزار تن پودر آلومینا به کشور وارد می‌شود که با راه‌اندازی این پروژه این میزان به ۲۵۰ هزارتن کاهش خواهد یافت، با استفاده از دانش فنی و انجام فعالیت‌های اکتشافی می‌توان در زمینه استخراج بیشتر این ماده معدنی در راستای تامین کامل نیاز داخلی گام برداشت.

ایجاد ۱۰ هزار شغل غیرمستقیم در طرح آلومینا

نماینده مردم سراب در مجلس با اشاره به اهمیت راه‌اندازی این پروژه در سطح منطقه اظهار کرد: طرح تولید آلومینا از ماده نفلین سینیت به صورت ای.پی.سی (EPC) توسط سازمان ایمیدرو در زمینی به وسعت ۵۶۰ هکتار و با هدف تامین ۲۰۰ هزار تن از پودر آلومینای مورد نیاز کارخانه‌های آلومینیوم‌سازی داخل کشور، ۱۱۶ هزار و ۶۰۰ تن کربنات سدیم، ۳۵ هزار و ۸۰۰ تن سولفات در مجاورت روستای بهرمان در ۲۰ کیلومتری شهرستان سراب در آذربایجان شرقی به‌اجرا درخواهدآمد که به‌طور مستقیم نزدیک به ۳هزارنفر و غیرمستقیم برای ۱۰ هزار نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد.

راه‌اندازی طرح سراب برای کاهش سوآپ

رییس سابق سندیکای آلومینیوم ایران در رابطه با اهمیت اجرای این طرح در تولیدات داخلی گفت: بخشی از آلومینای مورد نیاز شرکت‌های تولیدکننده آلومینیوم در خارج تامین می‌شود و همین منجر شده برخی شرکت‌ها نتوانند از حاشیه سود مناسبی برخوردار شوند و فعالیت آنها با کمترین ظرفیت ممکن انجام شود از سوی دیگر برخی کارخانه‌ها برای تامین نیاز خود اقدام به سوآپ می‌کنند که با تامین آلومینای مورد نیاز از خارج از کشور ۲۵ درصد از تولیدات خود را به کشور تامین‌کننده مواد اولیه ارسال می‌کنند و ۷۵ درصد در داخل مصرف می‌شود که با راه‌اندازی این کارخانه مشکل مواد اولیه برطرف خواهد شد. علی صباغ ثانی با نگاهی به اثرات اجرای این پروژه، ادامه داد: با تامین نیاز کارخانه‌های تولیدکننده آلومینیوم قیمت از حالت انحصاری خارج می‌شود و این منجر به تعدیل قیمت و به نوعی رقابت‌پذیر شدن محصولات داخلی می‌شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۲۱
کد مطلب: 16754
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت