گروه معادن
 
دستاوردهای معدنی پس از توافقات هسته‌ای
ارزش‌افزوده بیشتر، با کاهش هزینه تولید
گروه معادن - ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری ایران به‌ویژه در بخش معدن منجربه ورود سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بزرگ دنیا در آستانه توافقات هسته‌ای ایران با ۱+۵ به کشورمان شده است تا همسو با ایجاد توافقات زمینه ورود به بخش‌های سرمایه‌گذاری ایران را فراهم کنند.
به گزارش ماین نیوز، این روزها در بخش معدن و صنایع وابسته شرکت‌هایی از کشورهای ایتالیا، روسیه، آذربایجان، قزاقستان و... با برگزاری جلساتی با مسئولان و بخش‌های مختلف معدنی ایران بسترها و توانمندی‌های خود را با ظرفیت‌های ایران سنجیده‌اند تا با یک تعامل دوطرفه از منافع مشترکی بهره‌مند شوند.

کارشناسان معتقدند در شرایطی که بخش معدن ایران با مشکلاتی همچون کمبود نقدینگی و نبود بازار رنج می‌برد، روند مثبت مذاکرات هسته‌ای و حصول توافق نهایی منجربه افزایش سرمایه در گردش و رونق پروژه‌های در دست اجرا خواهد شد تا در کنار افزایش تقاضا تولید نیز روند افزایشی به خود گیرد. از طرف دیگر ورود فناوری‌های روز منجربه بهره‌وری بیشتر بخش معدن خواهد شد تا با کاهش هزینه‌های تولید، رقابت‌پذیری محصولات معدنی و صنایع وابسته در بازارهای خارجی افزایش یابد.

بخش معدن و صنایع وابسته که حلقه تامین‌کننده صنعت است با نرخ بهره‌وری بالایی که دارد، نشان داده است که از ظرفیت بالایی برای افزایش درآمدهای کشور و ایجاد اشتغال برخوردار است.

سهم بیشتری از بازار جهانی با افزایش رقابت‌پذیری
رییس هیات‌عامل ایمیدرو  ضمن اشاره به چشم‌انداز مثبت معدن با ایجاد توافقات هسته‌ای ۱+۵ با ایران، اظهار کرد: بدیهی است که تعاملات با دنیا دوطرفه است و تنها به بخش معدن برنمی‌گردد و در این روابط دوجانبه کالاها از سوی کشورها مبادله می‌شود. حال مهم‌ترین نکته‌ای که در بخش معدن رخ خواهد داد، دستیابی به فناوری روز دنیا برای فرآوری و پرعیارسازی محصولات معدنی است. این مسئله در توجه به عناصر نادر خاکی، دسترسی به فناوری‌های پیشرفته را تسهیل خواهد کرد که منجربه افزایش ارزش افزوده در مواد معدنی خواهد شد.

مهدی کرباسیان، با بیان اینکه بهره‌مندی از تجهیزات روز قیمت نهایی محصولات معدنی را کاهش خواهد داد، ادامه داد: در حوزه اکتشاف، فرآوری و... ما می‌توانیم پروژه‌ها را انجام دهیم اما آنچه که مهم است بهره‌گیری از فناوری‌های روز در جهت کاهش قیمت تمام شده محصولات استخراجی و فرآوری شده است به گونه‌ای که در تجارت محصولات معدنی بخشی از هزینه تمام شده آنها به هزینه جابه‌جایی پول و محدود بودن بازارها برای صادرکنندگان ایرانی برمی‌گردد. از این رو در جهانی که رقابت‌پذیری سهم بازار محصولات هر کشور را تعیین می‌کند، حرکت به سمت افزایش این مزیت به‌طور قطع بازتاب مثبتی در بخش سرمایه‌گذاری‌های معدنی و صنایع وابسته خواهد داشت که درنهایت درآمدهای ارزی بیشتری برای کشور رقم خواهد خورد.

انتقال فناوری در ارتقای کیفیت؛ جبران‌کننده کاهش ارزش دلار
رییس اتحادیه صادرات سرب و روی ایران در رابطه با نقش مثبت توافقات هسته‌ای در توسعه محصولات سرب و روی در کشور گفت: در شرایط کنونی که تحریم‌های اقتصادی بازار این محصولات را برای صادرکنندگان ایرانی محدود کرده است، توافقات هسته‌ای می‌تواند روند مثبتی در شکل‌گیری بازارهای جدید به وجود آورد، چراکه بازار چین به سختی برای صادرات سرب و روی ایران به‌دست آمد زیرا ایران روی با ۹۹/۹۵ درصد تولید می‌کند و کشورهای اروپایی این محصول را با ۹۹/۹۹ درصد تولید می‌کنند که رقابت تولیدات ایرانی با آنها سخت خواهد بود. باوجود اینکه با رفع تحریم‌ها ارزش دلار کاهش می‌یابد و برای ما که صادرکننده هستیم خیلی خوب نیست اما به دلیل فراهم شدن بستر انتقال فناوری برای تولیدات محصولات باکیفیت‌تر این مسئله با افزایش تولید و بهره‌وری جبران خواهد شد.

حسن حسینقلی با بیان اینکه قیمت تمام شده محصولات با رفع تحریم‌ها کاهش می‌یابد، ادامه داد: با توجه به اینکه برای جابه‌جایی پول ناشی از صادرات باید از روش‌های غیرمعمول استفاده کنیم، این مسئله با هزینه‌هایی همراه خواهد بود، به طوری که ۱۵ درصد از ارزش محصولات صادراتی صرف مبادلات مالی خواهد شد که با رفع تحریم‌ها این نقیصه برطرف می‌شود و همین منجر به افزایش رقابت‌پذیری محصولات تولید ایران خواهد شد تا بتوان به بازارهای جدید ورود کرد. از این رو بازگشت ایران به جامعه جهانی بازتابی مثبت خواهد داشت که بهبود سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف صنایع و معادن که دارای بهره‌وری بالایی هستند را به همراه خواهد داشت.

تامین مالی در ایجاد واحدهای فرآوری با بهبود روابط

رییس هیات‌مدیره شبکه انجمن‌های صنعتی و معدنی در رابطه با دورنمای معدنی توافقات هسته‌ای ایران با کشورهای ۱+۵  گفت: یکی از مشکلات کنونی معدنکاری ایران کمبود نقدینگی برای ایجاد واحدهای فرآوری است که منجر شده برخی پروژه‌ها به دلیل نبود تامین مالی با تاخیر مواجه شوند. حال در شرایطی که توافقات هسته‌ای صورت گیرد، علاوه‌بر ورود سرمایه‌های جدید به کشور مشکل نقدینگی با افزایش سرمایه در گردش نیز بهبود خواهد یافت. از سوی دیگر ورود سرمایه‌گذاران خارجی ظرفیت‌های بیشتری از بخش معدن و صنایع وابسته را مورد بهره‌برداری قرار خواهد داد. منافع مشترکی که بین ایران و کشورهای دیگر در بخش معدن به وجود می‌آید، منجر به روابط پایدار بین ایران و سایر کشورها خواهد شد.

بیژن پناهی‌زاده با نگاهی به تسهیل روند خرید و فروش محصولات معدنی ایران با متقاضی‌های بین‌المللی، افزود: با رفع تحریم‌ها مبادلات محصولات معدنی رونق بیشتری خواهند گرفت و به طور قطع ارزش بیشتری از درآمدهای صادراتی ایران به محصولات معدنی و صنایع وابسته به آن برخواهدگشت که این مسئله درنهایت منجربه تقویت بخش معدن در تولید ناخالص داخلی خواهد شد. چراکه در شرایط کنونی تأمین بخشی از ماشین‌آلات معدنی مورد نیاز ایران توسط شرکت‌های ترکیه‌ای انجام می‌شود که منجربه افزایش ۱۵ درصدی قیمت این ماشین‌آلات شده است. ازسوی دیگر برخی از ماشین‌آلات و تجهیزات بخش معدن چینی هستند که تنها در دو سال اول فعالیت هزینه کمی دارند و پس از آن معدنکاران را با هزینه سرسام‌آوری روبه‌رو خواهند کرد که به شدت صرفه اقتصادی بهره‌برداری بخش معدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

ارتقای ارزش سهام شرکت‌های معدنی با افزایش صادرات
عضو هیات مدیره شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات با اشاره به بازتاب مثبت توافقات هسته‌ای در شرکت معدنی و صنایع حاضر در بورس، اظهار کرد: اگر پرده تحریم‌ها از روابط ایران با کشورهای دیگر برداشته شود، شاهد رونق بیشتری در بورس معادن و صنایع خواهیم بود زیرا در پس این بهبود اقتصادی، تولید، صادرات و... افزایش خواهد یافت که در کنار ایجاد فضای کسب‌وکار مناسب‌تر گردش مالی بیشتری را در ایران شاهد خواهیم بود.

افزایش فاینانس‌های مالی که یکی از نیازهای توسعه صنعتی و معدنی کشور است، در سایه توافقات هسته‌ای محقق خواهد شد تا در چنین شرایطی با افزایش راه‌اندازی پروژه‌های صنایع مس، فولاد، آلومینیوم و... سهم بیشتری از صادرات به این محصولات اختصاص یابد.

مرتضی علی‌اکبری با تاکید بر اینکه سیر صعودی ارزش شرکت‌های معدنی و صنایع در سایه توافقات ایجاد خواهد شد، اضافه کرد: بورس کالا و فلزات با تسهیل مبادلات بانکی بین شرکت‌ها افزایش خواهد یافت بنابراین با چرخش بیشتر سرمایه‌های مالی ارزش بیشتر شرکت‌های معدنی را شاهد خواهیم بود و این امر سرمایه‌گذاری مجدد و افزایش تولیدات آنها را به همراه خواهد داشت تا درپی آن اقتصادی پربارتر در سطح منطقه داشته باشیم.

رونق سرمایه‌گذاری با افزایش ارزش ریال

عضو هیات‌مدیره انجمن فولاد ایران در رابطه با اثرات مثبت توافقات هسته‌ای در صنعت فولاد کشور  گفت: اینکه توافقات چگونه بر اقتصاد کشور در سطح کلان و صنعت فولاد در بخش کوچک‌تر اثر می‌گذارد به نوع توافقات بستگی دارد به‌طوری که اگر تحریم‌ها به یکباره برداشته شوند تاثیرات چشمگیرتری را شاهد خواهیم بود اما اگر در مدت زمان طولانی‌تری این تحریم‌ها برطرف شود، با شیب ملایم‌تری رشد اقتصادی و صنعتی را به ارمغان خواهد آورد زیرا با نگاهی به مشکلاتی که تحریم‌ها به وجود آورد و صادرات نفت ایران را تا ۵۰ درصد کاهش داد، روشن می‌شود که تاخیر دولت در اجرای پروژه‌های عمرانی به کمبود منابع درآمدی این بخش برمی‌گردد. عرضه و تقاضای صنایع معدنی همچون فولاد و سیمان ارتباط مستقیمی با پروژه‌های عمرانی دارد که به شدت با افت درآمدهای دولت، کاهش یافت و همین منجر به رکود این محصولات در ایران شد.

رضا شهرستانی با بیان اینکه توافقات منجربه رونق اقتصادی و در پی آن افزایش سرمایه‌گذاری خواهد شد، ادامه داد: درحال‌حاضر دولت برای جلوگیری از افزایش تورم، پول در گردش را با افزایش سود بانکی کم کرده است. حال اگر رونق اقتصادی ایجاد شود و نرخ بازدهی سرمایه‌گذاری افزایش یابد، میزان سود بانکی کاهش می‌یابد و اثرات آن را در افزایش سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف صنعتی و معدنی شاهد خواهیم بود.

کاهش ارزش ریال در مقابل دلار از دیگر عواملی است که به رکود اقتصادی کشور دامن زده است که با رفع تحریم‌ها به حال عادی خود برخواهدگشت. برای نمونه قبل از تحریم‌ها میزان بودجه عمرانی کشور ۳۰ هزار میلیارد تومان بوده است که در زمان دلار هزار تومان برابر با ۳۰ میلیارد دلار بود. در شرایط کنونی با دلار ۳ هزار تومان بودجه عمرانی ۱۰ هزار میلیارد تومان اعلام شده که برابر با ۳ میلیارد دلار است و این نشان‌دهنده کاهش بودجه عمرانی تا یک‌دهم است. بنابراین با افزایش ارزش پول رونق سرمایه‌گذاری در بخش صنایع نیز ایجاد خواهد شد.
تاریخ انتشار : شنبه ۱ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۳۹
کد مطلب: 16688
 
مرجع : صمت