گروه صنایع معدنی فولاد
 
فولاد مبارکه جزو صنایع پاک است
گروه صنایع معدنی >فولاد - با وجود اقدامات مثبت و دوستدار محیط زیست، فولاد مبارکه به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد خاورمیانه مطرح است اما هم‌اکنون فولاد مبارکه به همراه سیمان اصفهان به عنوان صنایع آلاینده این شهر معرفی شدند.
به گزارش ماین نیوز، چندی پیش بود که کارخانه فولاد مبارکه به دلیل استفاده از سیستم چرخشی آب و کاهش بالای ۷۰ درصد مصرف آب توانست بابت اقدامات زیست محیطی خود تشویق شود با این حال اعلام یکباره این صنعت در ردیف صنایع آلاینده، نگاه‌ها را متوجه این موضوع کرد که این آلاینده‌ها در کدام بخش این صنایع توانسته‌اند کارنامه صنایع اصفهان را منفی کنند و اینکه چگونه این صنعت پس از ۷ سال دوباره در ردیف صنایع آلوده‌کننده محیط زیست قرار گرفت.

ماجرا چیست؟

ماجرا از چند روز پیش آغاز شد که اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان، واحدهای صنعتی سیمان اصفهان و فولاد مبارکه را بار دیگر در فهرست صنایع آلاینده محیط زیست این استان قرار داد. بر اساس این گزارش اعلام شد صنایع یاد شده پس از بازدید گروه ویژه پایش زیست محیطی متشکل از کارشناسان ارشد اداره کل حفاظت محیط زیست استان و برخی دانشگاهیان، بالغ بر ۳۰ مرکز بزرگ صنعتی استان را بازدید و ارزیابی کرده و به علت رعایت نکردن استانداردهای زیست محیطی، این دو صنعت را در فهرست صنایع آلاینده محیط زیست قرار داده‌اند.

در پیگیری انجام شده با کارشناسان اداره سازمان صنعت، معدن و تجارت، مظلومی با بیان اینکه این اداره تجهیزات پایش آلودگی‌های محیط زیست را ندارد، اظهار می‌کند: به‌طور معمول هنگام وارونگی دما که در ماه‌های سرد سال رخ می‌دهد در صورتی که این آلودگی هوا در مرحله بحران باشد به صنایع بزرگ استان تذکر می‌دهیم با ۵۰ درصد ظرفیت کار کنند و در صورتی که آلودگی به مرحله بحران برسد، دستور توقف فعالیت این صنایع را می‌دهیم.

وی می‌افزاید: با این حال هیچ اعلام رسمی از محیط زیست استان مبنی بر آلودگی این صنایع به‌دست ما نرسیده و ما معمولا بعد از اعلام این اداره به صنایع آلاینده در سطوح مختلف تذکر می‌دهیم.

وی اضافه می‌کند: اگر نامه‌ای از این اداره به‌دست ما نرسیده، به این معناست که میزان آلاینده‌ها در حد طبیعی و استاندارد بوده و لزومی به اعلام آن ندیده‌اند. با این حال وی، ما را به دریافت پاسخ کامل‌تری از سوی کارشناسان اداره حفاظت محیط زیست استان ارجاع داد.
پالایش صنایع بزرگ از سوی مرکز انجام می‌شود

قادریان، مدیر روابط عمومی این اداره کل در ابتدای امر ابراز بی‌اطلاعی می‌کند و ما را به دریافت پاسخ از معاون و قائم‌مقام ابتکار، رییس سازمان حفاظت از محیط زیست کشور ارجاع می‌دهد ولی درنهایت به این نکات اشاره می‌کند که سازمان حفاظت محیط زیست استان صنایع بزرگی مانند فولاد مبارکه را مورد پایش قرار نمی‌دهد بلکه از دفتر مرکزی گروهی به استان می‌آیند و این صنایع را از نظر میزان آلایندگی مورد پایش قرار می‌دهند و ما خبر آن را اعلام می‌کنیم.

وی ادامه می‌دهد: در صورت آلاینده بودن، این صنایع باید یک در هزار رقم فروش خود را تا زمان برطرف شدن آلایندگی، به عنوان جریمه پرداخت کنند. از آنجا که میزان فروش این کارخانجات بسیار بالاست، پرداخت جریمه مذکور بسیار سنگین تمام می‌شود و آنها به‌سرعت به‌دنبال رفع عوامل آلایندگی خواهند بود. ضمن اینکه قرار گرفتن نام این صنایع در فهرست صنایع آلاینده، به وجهه و برند این کارخانجات لطمه وارد می‌کند و درحقیقت نمره منفی برای آنها محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه هر ۳ ماه یک‌بار این صنایع مورد بازرسی و پایش قرار می‌گیرند ولی قبلا بازرسی اداره حفاظت محیط زیست سالانه بود، ادامه می‌دهد: درحال‌حاضر کارخانه فولاد مبارکه به دلیل آلایندگی کوره‌های قوس الکتریکی و میزان ذرات آهن در هوا به عنوان صنعت آلاینده اعلام شده و سیمان اصفهان نیز به دلیل ذرات معلق ایجاد شده جریمه خواهد شد؛ تحلیل آخرین داده‌های دریافتی از ایستگاه‌های سنجش کیفیت هوا در شهر اصفهان نشانگر کاهش شرایط ناسالم هوا در طبقات بالای جو است.

وی ادامه می‌دهد: قطع کامل مصرف مازوت در دو نیروگاه همجوار اصفهان با حمایت‌های قضایی و پایش گسترده و مستمر واحدهای صنعتی بزرگ و متوسط که از تابستان گذشته آغاز شده، همچنین توزیع سوخت با استاندارد اروپایی از جمله اقدامات برای جلوگیری از بحرانی شدن آلودگی هوا و کنترل و کاهش آلاینده‌ها بیان شده است. لازم به ذکر است که تلاش ما برای ارتباط با کارخانه سیمان اصفهان و شنیدن اظهارات مسئولان این واحد صنعتی نتیجه‌ای در پی نداشت و در تماس‌های مکرر زمان مصاحبه را به تعویق انداخته است که درنهایت نتیجه‌ای در پی نداشت.

ریزگردها مربوط به صنایع نیست

در همین رابطه رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان با عنوان اینکه تاکنون خبری مبنی بر آلایندگی این صنایع به این سازمان ارسال نشده می‌گوید: فولاد مبارکه جزو صنایع بسیار پاک کشور است و بحث آلودگی هوا در کار نیست.

اسرافیل احمدیه اضافه می‌کند: فولاد مبارکه تا شهر اصفهان فاصله زیادی دارد و تاثیر آنچنانی در آلودگی هوای این شهر ندارد.

وی با اشاره به اینکه فعالیت‌های نوین در کنترل آلودگی هوای اصفهان نقش‌آفرین بوده، می‌گوید: در خصوص کارخانه سیمان اصفهان نیز که ذرات معلق، دلیل آلایندگی‌اش اعلام شده مسئله ریزگردها به صنایع داخلی ارتباطی ندارد و از خارج استان وارد می‌شود.

وی اضافه می‌کند: با این حال هر صنعتی بعد از گذشت مدتی در برخی قطعات دچار استهلاک و فرسودگی می‌شود که ناچار به بازسازی آن می‌شود و قطعا پایش اینکه قطعات و ماشین‌آلات صنایع در چه وضعیت آلایندگی قرار دارند بر عهده سازمان‌های نظارتی است که اطلاع بدهند و صنایع نیز درصدد برطرف کردن این نواقص برمی‌آیند و این یک روال عادی کار تاکنون بوده است.

پایش وضعیت آلایندگی صنایع اصفهان هر ۳ ماه یکبار

قرار گرفتن فولاد مبارکه در فهرست صنایع آلاینده موضوعی است که از سوی نماینده شهر مبارکه در مجلس نهم نیز تایید می‌شود.

وی می‌گوید: کار گروهی در کمیسیون کشاورزی به ریاست رییس کمیسیون و حضور ابتکار، دو تن از معاونان مهدی کرباسیان رییس هیأت عامل ایمیدرو، معاون امور مجلس وزارت صنعت، معدن و تجارت، مدیرعامل فولاد مبارکه و معاون امور عمرانی استانداری اصفهان تشکیل شد و بعد از بررسی مشاهدات و گزارش‌های گروه پایش که از سوی سازمان حفاظت محیط زیست مرکزی از این صنایع بازدید سرزده به عمل آوردند، در نهایت این صنایع به عنوان صنایع آلاینده اعلام شدند.

علی ایرانپور اضافه می‌کند: در این جلسه با عنوان توافق سازمان حفاظت محیط‌زیست و کمیسیون کشاورزی مجلس قرار شد کارگروهی در این کمیسیون زیر نظر آنها تشکیل شود تا وضعیت آلایندگی صنایع آلاینده اصفهان را هر سه ماه یکبار مورد بررسی و پایش سرزده قرار دهد.

نماینده مردم شهرستان مبارکه در مجلس با اشاره به آلاینده اعلام شدن شرکت فولاد مبارکه اصفهان بعد از ۷ سال از سوی سازمان محیط زیست اضافه می‌کند: شهرستان مبارکه وضعیت خاصی دارد و من به عنوان نماینده با درخواست‌های فراوانی برای رسیدگی به وضعیت آلودگی آب و هوای منطقه روبه‌رو شده‌ام که با توجه به برگزاری این نشست کمیسیون احساس می‌شود اقدامات لازم برای کاهش آلودگی آب و هوا به عمل آمده و در آینده نزدیک مشکل آلایندگی این کارخانه نیز رفع خواهد شد.

این عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس یادآور شد: گندله‌سازی فولاد مبارکه، مصرف روزانه ۹ میلیون متر مکعب گاز و پسماند خروجی این شرکت از عواملی هستند که می‌توانند در آلایندگی کارخانه فولاد مبارکه موثر باشند.

آلایندگی؛ حرکت روی خط استاندارد

حمیدرضا طاهری‌زاده، نایب‌رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز در این خصوص می‌گوید: ذات صنایع فولاد، آلاینده است ولی برای این آلایندگی‌ها در تمام دنیا، استانداردهایی تعریف شده که فولادسازهای دنیا سعی می‌کنند خود را در محدوده این استاندارد نگاه دارند.

وی اضافه می‌کند: فولاد مبارکه نیز به همین شکل است، نمی‌تواند آلایندگی را به صفر برساند ولی بسیار نزدیک به محدوده استاندارد حرکت می‌کند و حتی می‌تواند کمتر از معیارهای مشخص شده آلاینده باشند.

وی ادامه می‌دهد: بحث دیگری هم که هست استفاده از تجهیزات و ماشین‌آلات با فناوری‌های جدیدی است که با استانداردهای جهانی تولید می‌کنند و ۸ طرح فولادی از این فناوری استفاده می‌کنند. برای سایر فولادسازی‌ها نیز به‌طور جدی بحثی در سطح وزارت صنعت، معدن و تجارت و ادارات استان‌ها مطرح است که با تشکیل صندوق توسعه ملی، وام‌های ارزان‌قیمت‌تری در اختیار فولادسازی‌ها قرار بگیرد تا تجهیزات فیلترینگ آلاینده‌ها را ارتقا ببخشند و میزان آلاینده‌ها را زیر حد استاندارد بیاورند.
تاریخ انتشار : پنجشنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۲۰:۰۵
کد مطلب: 16670
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت