گروه معادن
 
گزارش مکتوب ...
توانمندي آذربايجان غربي در حوزه معادن
گروه معادن - استان آذربایجان غربی با داشتن معادن گوناگون سنگ های گران قیمت مانند طلا، باریت ، میکا و تیتان جایگاه کم نظیری در بخش معدن دارد بطوریکه این استان طبق گفته مسئولان رتبه سـوم کشوری از لحاظ تنوع مواد معدنی را به خود اختصاص داده است.
 
به گزارش ماین نیوز، داشتن بیش از نیمی از ذخایر طلای کشور، واقع شدن دو معدن بزرگ مقیاس طلای زرشوران تکاب و تیتان قره آغاج ارومیه، معادن سنگ های تزئینی در انواع و کیفیت های عالی بالغ بر80 رنگ و نوع، استعدادهای معدنی آذربایجان غربی هستندکه تنها، حاصل عملیات اکتشافی حدود 7 درصد از مساحت استان است.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان ‌غربی می گوید:از مجموع 68 ماده‌ معدنی شناخته شده در کشور، 49 نوع آن در معادن استان کشف شده است.

طاهری می افزاید : هم‌اکنون 418 معدن پروانه بهره برداری و282 معدن در حال کشف در سراسر استان دارد که شامل31 تنوع معدنی بوده و مهم‌ترین آنها شامل تیتان، باریت، فلدسپات، میکا، کان سنگ نقره و انواع سنگ‌های تزئینی مثل گرانیتو دولومیت است.

وی می گوید:از16 معدن بزرگ در سطح کشور، یک معدن بزرگ در آذربایجان غربی با عنوان معدن تیتان قره آغاج ارومیه که 56 میلیون تن ذخیره دارد. در این میان صدور خام مواد و اکتشاف نکردن معادن، حضور دلالان و نبود واحدهای فرآوری ازجمله مسائل پیش روی معادن آذربایجان غربی محسوب می شوند.

محمد نژاد کارشناس اقتصادی در ارومیه اصلی ترین عامل توسعه نیافتن این حوزه در این استان را این امر می دانندکه، بیشتر ارزش افزوده حاصل از استخراج مواد معدنی مربوط به بخش فرآوری آن است.

وی می افزاید:حوزه صنعت سنگ آذربایجان غربی با کمبود کارخانه های فرآوری سنگ های معدنی مواجه است و به دلیل نبود زیر ساختهای کافی در استان، این سنگها بصورت لاشه و خام، خارج شده و ارزش افزوده کمتری عاید معدنکاران می شود؛در این آذربایجان‌غربی میان فقط نقش تهیه مواد اولیه برای کارخانه‌های فرآوری را داشته است.

وی می گوید:فروش خام مواد معدنی استراخ شده از معادن آذربایجان غربی وصادرات این محصولات به نام سایر استانها به خارج از کشور و در واقع از دست دادن ارزش افزوده ناشی از فـرآوری و گمنام مـانـدن نــام استان در عرصه صادرات مواد معدنی از جمله مشکلاتی است که طی سالهای اخیر با آن مواجه بودیم.

محمد نژاد می گوید : مشکلی که مقرر بود با راه اندازی شهرک صنعتی سنگ برای فــرآوری سنگهای گرانیتی بی نظیر معادن استان و کارخانه طلای زره شوران تکاب، واردات دستگاهها و تجهیزات لازم برای استخراج تیتان در ارومیه رفع شود، ولی تاکنون بجز کارخانه طلای زره شوران تکاب هیچ یک عملی نشد.

وی می گوید: محصولات استخراج شده از مـعادن فـعال استان هم بــه علت کمبود و نبود واحدهای فرآوری بویژه سنگهای تزئینی، به استانهایی از جمله اصفهان صادر و بعد ازفرآوری در واحدهای صنعتی،‌ به نام اصفهان به خارج از کشور صادر می شود،‌ که این امر لزوم اولویت قرار دادن ایجاد واحدهای فرآوری مواد معدنی در استان را دو چندان می کند.

کارخانه‌هایی در خارج استان و حتی کشور، مواد معدنی استخراج شده را به قیمت اندکی خرید می‌کنند و این مواد پس از فرآوری به قیمت‌های چندین برابر بیشتر به استان بازمی‌گردند.

یک معدن‌دار ارومیه ای هم می گوید: هزینه‌ی استخراج و اکتشاف مواد معدنی زیاد است و ریسک آن نیز به تبع افزایش می‌یابد.
مهندس علی نژاد می افزاید : یک معدن‌دار ابتدا نسبت به اکتشاف در یک محدوده اقدام می‌کند و همه‌ هزینه‌های اکتشاف که ممکن است در یک منطقه موفقیت‌آمیز و یا موفقیت‌آمیز نباشد برعهده شخص معدندار است ؛ هم‌چنین هزینه‌ی سوخت، هزینه کارگر نیز سبب افزایش هزینه‌ی استخراج پس از مرحله‌ی اکتشاف می‌شود.

ذخایر بالایی در معادن آذربایجان غربی وجود دارد اما به علت نداشتن صنایع معدنی و صادرات، ارزش افزوده برای مواد معدنی در استان پایین است.

نماینده مردم خوی و چایپاره در مجلس شورای اسلامی هم می گوید: سرمایه گذاری در بخش معدن با توجه به فرسودگی تکنولوژی و نبود سرمایه در گردش معادن فعال را کلید توسعه استان است.

حسینی صدر می افزاید: رعایت نکردن مزیت‌های نسبی بخش معدن و اجرای قوانین دست و پاگیر از سوی بانکها برای بازپرداخت وام های معدن کاران نیز موجب تحمیل هزینه‌های زیاد می‌شود به طوری که بازپرداخت این تسهیلات عملا برای معدن‌کاران امکان‌پذیر نیست.

در این میان خروج خام مواد معدنی، نابسامانی فعالیتهای معدن کاران، تخریب محیط زیست توسط برخی واحدهای فعال، دست در دست هم داده اند تا زنگ هشدار برای مسئولان مبنی بر لزوم برنامه ریزی و ساماندهی وضعیت موجود به صدا درآید.

معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صنعت ، مـعدن و تجارت آذربایجان غربی ‌گفت:‌ تولید سنگ تزیینی کشور در سال گذشته بیش از چهار ده میلیون تن، تعداد سنگ‌های تزیینی کشور یک هزار و450فقره و تعداد سنگ‌بریهای کشور شش هزار و 300 واحد بوده و سنگ‌بریهای استان نیز 49 واحد با ظرفیت اسمی یک میلیون و 350 مترمربع است.

طاهری با اشاره به اینکه این تعداد واحد سنگ بری جوابگوی نیازهای استان نیز و هنوز هم شاهد خروج خام مواد معدنی و سنگهای تزئینی در کشور هستیم می گوید : میزان ذخائر معدنی کشف شده در آذربایجان غربی بیش از یک و سه دهم میلیارد تن در پنجاه و یک گونه بوده که برای فرآوری این مواد و بهره مندی از ارزش افزوده آن، نیازمند افزایش تعداد واحدهای فرآوری در استان هستیم.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۲۶ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۲۹
کد مطلب: 16479