گروه معادن سنگ آهن
 
سازمان محیط زیست فعالیت مجدد معدن آذرافشار را بررسی می کند
گروه معادن >سنگ آهن - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: برای فعالیت مجدد معدن سنگ آهن آذرافشار در روستای گوله گوله از توابع تکاب آذربایجان غربی منتظر نظر دفتر حقوقی این سازمان هستیم.
 
به گزارش ماین نیوز، احمد علی کیخا افزود:اظهار نظر در مورد فعالیت معدن گوله گوله با دفتر حقوقی سازمان محیط زیست است اما از منظر فنی اظهار نظر در حوزه معاونت طبیعی و تنوع زیستی سازمان است.

حدود 40 نفر از اهالی روستای گوله گوله صبح امروز سه شنبه به منظور متوقف ماندن فعالیت معدن سنگ آهن آذر افشار در منطقه حفاظت شده پناهنگاه حیات وحش انگوران و بلقیس در استان آذربایجان غربی در مقابل سازمان حفاظت محیط زیست تجمع کردند.

در زمان مخابره خبر افراد محوطه سازمان حفاظت محیط زیست را ترک کرده اند.

کیخا افزود: چند سال گذشته سازمان حفاظت محیط زیست در اعتراض به فعالیت این معدن، مجوز توقف فعالیت آنرا صادر کرد.

وی اظهار کرد: اما اکنون که بحث مشاغل جایگزین برای حفاظت از دریاچه ارومیه مطرح است ، یکی از زمینه های فعالیت، معدن است که بر این اساس مراتب را به اداره کل محیط زیست استان آذربایجان غربی اعلام کردیم.

کیخا ادامه داد: از اداره کل خواستیم تا ظرفیت فعالیت های معادن در استان های آذربایجان غربی و شرقی را جمع آوری کنند و نسبت به فعالیت آنها بررسی ها لازم را انجام دهد و مراتب را به سازمان محیط زیست اعلام کند البته در این زمینه با استانداری استان ها نیز هماهنگ باشند.

وی افزود: مقرر شد بر این اساس تفاهمی بین سازمان محیط زیست و استانداری آذربایجان غربی ایجاد شود مبنی بر اینکه اگر قرار است فعالیت ها در حوزه معدن انجام شود با این هدف که شغل جدیدی برای عده ای فراهم شود و به عنوان مثال اثر آن بر روی آب ورودی به دریاچه و کاهش در بخش کشاورزی مشاهده شود، توافقی صورت گیرد و به سازمان محیط زیست ارسال شود.

کیخا گفت: اما در مورد معدن مذکور در منطقه حفاظت شده انگوران، دفتر حقوقی سازمان محیط زیست به معاونت طبیعی و تنوع زیستی سازمان نامه ای داد مبنی بر اینکه فرد معدن دار در محدوده ای که مجوز گرفته تخلف کرده است که بر این اساس فرد متخلف جریمه و آنرا پرداخت کرده است.

وی افزود:از نظر قانونی نمی توانیم مانع فعالیت آن در محدوده ای که مجوز دارد، شویم، اما در نهایت طبق نظر دفتر حقوقی سازمان عمل خواهیم کرد.

روستای گوله گوله در شهر تکاب از توابع استان آذربایجان غربی واقع شده است که پناهگاه حیات وحش انگوران و بلقیس را در اطراف خود دارد که فعالیت معدن سنگ آهن موجود در این منطقه موجب تخریب محیط زیست و آلوده شدن آب شرب اهالی روستا می شود که حدود 40 نفر از اهالی این روستا برای توقف فعالیت معدن در مقابل سازمان محیط زیست جمع شدند.

یاور قلمی عضو شورای روستای گوله گوله نیز به خبرنگار علمی ایرنا گفت: این معدن در منطقه حفاظت شده انگوران و بلقیس قرار دارد که بر اساس قانون فعالیت معادن در مناطق حفاظت شده ممنوع است و نباید هیچ گونه مجوزی برای این گونه فعالیت ها صادر شود.

وی افزود: سال 85 عملیات راهسازی این معدن در منطقه آغاز شد که از میان زمین های زراعی اهالی روستای گوله گوله عبور کرد و بعد از آن فعالیت معدن از سال 92 آغاز شد و به مدت یکسال فعالیت کرد اما بعد از آن متوقف شد.

قلمی ادامه داد: در اعتراض اهالی روستای گوله گوله به فعالیت این معدن ، سازمان حفاظت محیط زیست بازرسان خود را به محل اعزام کرد که بعد از بررسی، حکم بر متوقف شدن فعالیت معدن دادند که بر این اساس فعالیت معدن بعد از یکسال متوقف شد.

وی گفت: در همان سال صاحبان معدن موظف شدند دستگاه ها و ماشین آلات خود را در مدت دو تا سه ماه از محل خارج کنند که نه تنها این کار را انجام ندادند بلکه موفق به دریافت مجوز برای فعالیت مجدد این معدن در محدوده دو هکتار شدند.

به گفته وی این مجوز را اداره کل محیط زیست استان آذربایجان غربی صادر کرده است.

قلمی ادامه داد: بعد از این مساله به دادگستری شهرستان آذربایجان غربی مراجعه کردیم که این نهاد به آنان اعلام کرد تا یک هفته اجازه فعالیت ندارند که ما در این فاصله در تلاشیم تا مجوز دوباره توقف فعالیت این معدن را از سازمان محیط زیست دریافت کنیم.

عضو شورای اسلامی روستای گوله گوله افزود: در تماسی که با مسوولان سازمان محیط زیست گرفتیم بخش بازرسی سازمان محیط زیست اعلام کرد این معدن اجازه فعالیت ندارد.

وی تاکید کرد: از آنجا که این معدن در جوار زمین های کشاورزی و چشمه های تامین کننده آب شرب روستا واقع شده است، آلودگی زمین و آب شرب را به همراه دارد.

وی گفت: بر این اساس معاونت بازرسی سازمان محیط زیست اعلام کرد تا یک هفته آینده نتیجه نهایی را اعلام خواهد کرد و در این مدت معدن اجازه فعالیت ندارد.

همچنین ایرج قربانی یکی دیگر از اهالی روستای گوله گوله گفت: فعالیت این معدن نه تنها موجب تخریب محیط زیست، تخریب زیستگاه ها و از بین رفتن منابع آب منطقه می شود بلکه سلامت آب شرب اهالی روستا را نیز تهدید می کند.

وی افزود: صاحب این معدن مجوز فعالیت در نیم هکتار را داشت این در حالی است که حدود 30 هکتار از مراتع را تخریب کرده است.

روستای \' گوله گوله\' در 35 کیلومتری شهرستان تکاب در جنوب استان آذربایجان غربی واقع شده است که منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش منطقه انگوران زنجان و نیز پوشش گیاهی کوه بلقیس تکاب در نزدیکی محوطه باستانی تخت سلیمان در اطراف آن قراردارد.

پناهگاه حیات وحش انگوران یکی از قدیمی ترین مناطق حفاظت شده ایران است که در مرز ۳ استان زنجان، آذربایجان غربی و کردستان قرار گرفته است. منطقه انگوران حدود ۱۲۵ هزار هکتار وسعت دارد که نزدیک به ۳۰ هزار هکتار آن پناهگاه حیات وحش و بقیه به عنوان منطقه حفاظت شده تعیین شده است.

حفاظت از این منطقه از سال ۱۳۴۹ آغاز شده است. انگوران، منطقه ای کوهستانی است و زمستان هایی سرد و تابستان هایی خنک دارد و از نظر تقسیمات کشوری در شهرستان ماه نشان در بخش غربی استان زنجان قرار دارد.

رودخانه های قزل اوزن و انگوران چای از منطقه انگوران می گذرند. قزل اوزن از رودهای پرآب کشور است که پس از اتحاد با شاه رود، سفید رود را تشکیل می دهد. این رودخانه زیستگاهی برای دهها گونه پرنده آبزی، ۷ گونه دوزیست به همراه لاک پشت، مار آبی و سمور آبی و ۸ گونه ماهی است. ۸ گونه ماهی این رودخانه کپور، سس، سیاه کولی، زردِپر (سرخ پر)، سیم، اشپله و ماشگ ماهی نام دارند.

بسیاری از پستانداران گوشتخوار بومی ایران همچون خرس قهوه ای، پلنگ ایرانی، گرگ خاکستری، کفتار راه راه، گربه جنگلی، شغال، گورکن و روباه قرمز و سمور جنگلی که از حیوانات بسیار کمیاب ایران هستند، در این منطقه دیده شده اند. قوچ و میش یا همان گوسفند وحشی، کل و بز یا همان بز کوهی، آهوی گواتردار ایرانی و گراز نیز از مهمترین علفخواران بومی انگوران هستند.

در انگوران حدود ۲۰۰ گونه گیاهی مشاهده شده است. درختان و درختچه های گردو، بادام وحشی، زرشک، تمشک، پسته وحشی و سنجد و گیاهانی چون بومادران، چوبک، باریجه، گون، کلاه میر حسن، آویشن، کاسنی، فرفیون، شقایق، خلر وحشی، مرغ، تاتوره، پونه، درمنه، جو وحشی، علف پشمکی، کاکوتی، شیر خشت، مرزه وحشی، کنگر، شکر تیغال، گل گاو زبان، شنگ، سریش و گل حسرت منطقه انکگوران را رویشگاه خود ساخته اند.
 
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۴۴
کد مطلب: 16185
 
مرجع : ایرنا