گروه معادن
 
مناقشه تمام‌نشدنی معادن شن و ماسه با کشاورزان
گروه معادن - مناقشه بین معدن‌داران شن و ماسه، کشاورزان و فعالان بازار مسکن به اوج خود رسیده است به گونه‌ای که هم‌اکنون هر یک از این صنوف و مشاغل، دیگری را خطری برای حذف و به تعطیلی کشاندن خود می‌دانند.
به گزارش ماين نيوز،‌ بررسی‌ها نشان می‌دهد افزایش قیمت سرسام آور زمین و مسکن در استان تهران باعث شده بسیاری از سرمایه‌گذاران و سازندگان مسکن ساخت وسازخود را به سمت زمین‌های حاشیه پایتخت بکشانند که در نتیجه افزایش روند ساخت‌وساز و شهرک‌سازی در بسیاری از مناطق معادن بکر و دست نخورده شن و ماسه را به نابودی کشانده است.

در این زمینه شعیب احمدی که مدیریت یکی از معادن شن و ماسه منطقه شهریار را به‌عهده دارد، می‌گوید: به جرات می‌توان گفت تمامی شهرک‌سازی‌ها و ساخت‌وسازی‌هایی که در شهر جدید اندیشه به‌ویژه فازهای ۳، ۴و ۵، شهرک صدف، مارلیک و حتی شهر قلعه حسن‌خان (شهر قدس) واقع شده‌اند، معادن شن و ماسه باکیفیتی بوده‌اند که هم‌اکنون در زیر این آپارتمان‌ها مدفون شده‌اند. وی افزود: بررسی‌های صورت گرفته از سوی انجمن تولیدکنندگان شن و ماسه نشان می‌دهد به دلیل واقع شدن این معادن در مجاورت بستر رودخانه‌های اطراف کرج، قابلیت استخراج تا عمق بیش از ۲۰۰ متری را دارد و محصولات تولیدی آنها از لحاظ کیفیت گوی سبقت را از محصولات دیگر مناطق کشور ربوده‌اند. احمدی در پاسخ به اینکه آیا در این خصوص از سوی فعالان بخش معدن به مسئولان و متولیان اطلاع‌رسانی شده، می‌گوید: بارها از سوی رؤسای انجمن و فعالان این بخش این موضوع اعلام شده اما از آنجایی که زمین‌های این مناطق در حوزه مالکیت زمین شهری است و سیاست‌های دولت گذشته بر گسترش ساخت‌وسازگذاشته شده بود، بنابراین طبیعی است که ترتیب اثری داده نشود. این فعال بخش معدن درباره موضوع تخریب زمین‌های کشاورزی و جنگل‌ها از سوی برخی بهره‌برداران معادن شن و ماسه گفت: ممکن است در بعضی موارد شاهد تخلف تعدادی از معادن در نحوه استخراج باشیم اما باید توجه داشت در جایی که معادن شن و ماسه وجود دارند قابلیت کشاورزی وجود ندارد و در صورت کشاورزی نیز از وضعیت مطلوبی برخوردار نخواهند بود.

برداشت غیراصولی

صدور غیرکارشناسی مجوزهای فعالیت برای معادن و کارگاه‌های شن و ماسه در حاشیه روستاها، موجب از بین رفتن مزارع کشاورزی و تخریب سیستم اکولوژیک منطقه شده است. این سخنان عباس پاپی‌زاده بالنگان، نماینده مجلس و عضو کمیسیون کشاورزی است که درباره مشکلاتی که استخراج برخی معادن شن و ماسه در حاشیه روستاها ایجاد می‌کنند، می‌گوید: بررسی‌های صورت گرفته نشان می‌دهد مجوزهایی که گاه به صورت غیرکارشناسانه در برخی معادن مستقر در حاشیه روستاها ارائه می‌شود باعث شده تا ضمن تخریب مزارع کشاورزی، شاهد تخریب اکوسیستم منطقه و تغییرات در سفره‌های آب زیر زمینی باشیم.

وی ادامه داد: از سوی دیگر وجود معادن در حاشیه روستاها تغییرات اجتماعی گسترده‌ای را در روند کار کشاورزان ایجاد کرده و بیشتر ساکنان روستاها را به سمت کار در این معادن سوق داده است، ضمن آنکه باید توجه داشت حمل‌ونقل این مصالح که به‌طور عمده با وسایل نقلیه سنگین صورت می‌گیرد تخریب جاده‌ها و راه‌های روستایی را نیز در پی داشته است. عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه گفت: برای صدرو مجوز فعالیت معادن ۳ وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت، وزارتخانه جهاد کشاورزی، وزارت نیرو و سازمان منابع طبیعی دخالت دارند که به نظر می‌رسد در حال حاضر نبود هماهنگی بین این سازمان‌ها باعث شده تا شاهد صدور مجوزهای غیر کارشناسانه باشیم.

وی تاکید کرد: در همین رابطه و برای جلوگیری از تکرار این معضلات بیش از ۲ سال کار کارشناسی، قوانین خوبی تدوین و به صحن علنی مجلس ارائه شده است.وی همچنین عنوان کرد: در بحث منابع طبیعی نیز قوانین سازمان منابع طبیعی در حال بازنگری است که امیدواریم با تصویب این قوانین از این پس شاهد بروز این‌گونه مشکلات نباشیم.

جاده سرعین در احاطه معادن شن و ماسه

جاده سرعین به سردابه از اماکنی است که از نظر موقعیت، مطلوب سرمایه‌گذاران برای بهره‌برداری معادن شن و ماسه است. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان منطقه معتقدند حضور بیش از اندازه این معادن موجب تخریب مراتع و مزارع کشاورزی منطقه شده است. البته هر چند خود معدنکاران معتقدند در محل معادن قابلیت کشت هیچ گیاهی وجود ندارد اما کارشناسان کشاورزی نظر دیگری دارند. در این زمینه، صحرایی کارشناس کشاورزی استان اردبیل عنوان می‌کند: برداشت غیراصولی منابع و معادن و شن و ماسه از بستر رودخانه‌ها منجر به تخریب محیط‌زیست و خسارت‌های جبران‌ناپذیر به بخش کشاورزی شده است.

وی می‌افزاید: از سوی دیگر افزایش عرض رودخانه‌ها یکی از مهم‌ترین اثرات برداشت بی‌رویه شن و ماسه است که باعث ریزش سطح دیواره رودخانه‌ها و به خطر افتادن اراضی کشاورزی اطراف رودخانه‌ها می‌شود.

این کارشناس اضافه می‌کند: شن و ماسه رودخانه‌ها به‌علت اینکه در معرض جریان ممتد آب بوده‌اند منابع مطلوبی از مصالح هستند زیرا مواد ضعیف و سست آنها به وسیله سایش حذف می‌شود و شن و ماسه بادوام و مناسب به‌جا می‌ماند. این امـر موجب شده که منابـع شن و ماسه نیاز بـه فرآوری کمتــری نیاز داشته باشد و از طرفــی سهل‌الوصول بودن آن و نزدیکی به جاده‌های حمل‌ونقل و محل مصرف در نهایت بالا بردن ارزش اقتصادی آن را رقم می‌زند.

وی با بیان اینکه نقش سازمان حفاظت از محیط‌زیست در نظارت از برداشت بی‌رویه شن و ماسه مغفول مانده است، تاکید می‌کند: این سازمان باید برای صیانت از رودخانه‌ها اقدام مناسبی انجام دهد.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۱
کد مطلب: 13848
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت