گروه معادن
 
دليل اصلي پيشرفت آفريقاي جنوبي در صنايع معدني چيست؟
گروه معادن - آفریقای جنوبی کشوری غنی از لحاظ ذخایر مواد معدنی بوده و در فرآوری و مواد معدنی جزو کشورهای پیشگام در این عرصه قرار دارد.
به گزارش ماين نيوز، تنوع مواد معدنی در این کشور همچون سنگ‌ آهن، پلاتین، فلدسپات، عناصر نادر خاکی، کروم و سنگ‌های قیمتی همچون یاقوت و الماس وجود داشته و ثروت فراوانی را برای این قاره سبز به ارمغان آورده است. نکته حائز اهمیت در خصوص معادن آفریقا، ذخیره فراوان فلز پر ارزش طلا است که سالانه حدود ۱۱درصد از تولید طلای جهان را به خود اختصاص داده است. از دیگر مواد معدنی این کشور می‌توان به مس اشاره کرد که از عیار و کیفیت بالایی برخوردار است.

در مقابل ایران نیز از ذخایر معدنی فراوان همچون سنگ‌آهن، مس، سرب و روی برخوردار بوده اما در تولید طلا و با وجود برخورداری از ذخایر نسبتا مناسب تنها ۱درصد از سهم جهانی را به خود اختصاص داده است. البته در چند سال گذشته شاهد سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی برای استخراج و بهره‌برداری از این ذخایر با ارزش در معادن کشور هستیم که وجود ذخایر ۳۰۰ تنی نشان از ظرفیت بالای کشور در زمینه اکتشافات طلا دارد.

همچنین آفریقای جنوبی به پیشرفت فراوانی در بخش فرآوری مواد معدنی و همچنین فناوری‌های روز دنیا دست یافته و این در حالی است که در چند ماه گذشته شاهد تمایل سرمایه‌گذاران این کشور برای حضور در معادن ایران هستیم که با توجه به در اختیار داشتن فناوری‌های روز دنیا می‌توان از آن در بخش‌های مختلف معدنی به خصوص در تولید و استخراج طلا استفاده کرد. از سوی دیگر دانش و خدمات فنی و مهندسی در حوزه‌های مختلف معدن و صنایع معدنی از جمله مزیت‌های کشور ما محسوب شده که معادن قاره سبز بهره کمی از آن برده‌اند، بنابراین می‌توان با صادرات خدمات فنی و مهندسی تعاملات خوبی را در زمینه معدن و صنایع معدنی بین ۲ کشور شاهد بود.

افشین اکبری، عضو هیات علمی دانشگاه معدن، در خصوص میزان ذخایر مواد معدنی در آفریقای جنوبی می‌گوید: این کشور از کانی‌های صنعتی فراوان برخوردار بوده و سالانه اقدام به صادرات میزان زیادی از تولیدات خود می‌کند.

وی در ادامه به کیفیت بالای مواد معدنی تولید شده در آفریقا اشاره کرد و افزود: مواد معدنی موجود در معادن آفریقا به دلیل شرایط جغرافیایی حاکم بر آن از کیفیت بالاتری نسبت به مواد معدنی ایران برخوردار است. از سوی دیگر به دلیل بهره‌گیری از دانش و فناوری‌های روز دنیا مواد معدنی فرآوری شده در این کشور نیز در مقایسه با ایران از عیار بالاتری برخوردار بوده و به همین دلیل بسیاری از شرکت‌های معدنی دنیا بیشترین نیاز خود را از این کشور تامین می‌کنند. البته باید توجه داشت که این کشور در زمینه تولید برخی از محصولات کانی نیز به خودکفایی نرسیده و نیاز به واردات دارد که می‌توان به اکسید مس اشاره کرد. بنابراین با توجه به این نکته که ایران از ظرفیت بالای سرب و روی و مس برخوردار است امکان صادرات این محصولات با کیفیت بالا فراهم است.

عضو هیات علمی دانشگاه معدن به ارتباطات بین ایران و آفریقای جنوبی در صنایع معدنی اشاره کرد و گفت: آفریقای جنوبی از منابع انرژی فراوانی برای تولید آلومینیوم برخوردار است، به همین دلیل ایران نیز قصد دارد تا با سرمایه‌گذاری در تولید آلومینیوم نسبت به تاسیس کارخانه تولید این فلز در آفریقا اقدام کرده و از این طریق خوراک موردنیاز آن را تامین کند. همچنین چندی پیش آفریقایی‌ها تمایل خود را برای ساخت کارخانه کنسانتره‌سازی در یکی از شهرهای صنعتی ایران اعلام کرده تا با تولید کنسانتره عیار بالا زمینه تولید فولاد را تسریع بخشند.

اکبری یکی از دلایل اصلی پیشرفت در صنایع معدنی آفریقای جنوبی را حضور شرکت‌های ثروتمند معدنی در صنعت این کشور دانسته و گفت: شرکت‌های ریوتینتو، آنگولا امریکن و تعداد زیادی از شرکت‌های بزرگ معدنی با سرمایه‌های هنگفت در صنایع معدنی این کشور حضور دارند. از سوی دیگر به کارگیری تجهیزات و فناوری‌های روز دنیا توسط سرمایه‌گذاران بزرگ خود یکی از دلایل پیشرفت آفریقایی‌ها در صنایع معدنی شده است. از سوی دیگر کشور چین که به عنوان نخستین تولیدکننده فولاد در دنیا شناخته شده برای تامین مواد اولیه خود به آفریقا وابسته بوده و نیاز خود را از این کشور تامین می‌کند.

وی به صادرات مواد معدنی ایران به آفریقا اشاره کرده و افزود: با توجه به شرایط بازار امکان صادرات مواد معدنی به این کشور وجود خواهد داشت، چراکه ایران نیز با توجه به ذخایر معدنی فراوان می‌تواند به‌عنوان تامین‌کننده مواد اولیه برخی از محصولات اقدام به صادر کردن این مواد به آفریقا کند. البته این در حالی است که این کشور صنعتی نبوده و تنها در زمینه تولید مواد معدنی فعالیت می‌کند.
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۰ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۰
کد مطلب: 13192
 
مرجع : روزنامه گسترش صمت