گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
تمایل بخش خصوصی برای ورود به اکتشاف عمومی
گروه اكتشاف و زمين شناسي - در همین هفته بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت از آزادسازی ۲۰۰ هزار کیلومتر پهنه معدنی برای ورود بخش خصوصی خبر داد.
 
به گزارش ماين نيوز، از این‌رو سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ايران (ايميدرو) ماموریت یافته تا با اکتشاف و شناسایی مواد معدنی این محدوده‌ها زمینه حضور هرچه بیشتر سرمایه‌گذاران را فراهم و به عنوان عاملی در توسعه صادرات معدنی و پویایی اقتصاد کشور عمل کند. آنچه که به نظر کارشناسان می‌تواند این اقدام وزارت صنعت، معدن و تجارت را به بار بنشاند، توجه به ظرفیت معدنی مناطق و پیش‌بینی شهرک‌های صنعتی فرآوری معدنی است. در واقع براساس ذخایر شناسایی شده در مرحله اکتشاف تفصیلی محدوده‌ای باز برای ایجاد تاسیسات واحدهای فرآوری که دارای گنجایش دپوی مواد معدنی هستند پیش‌بینی می‌شود تا علاوه بر تجمیع صنایع معدنی در فضای مشخص دسترسی به انرژی تسهیل و میزان هزینه حمل و نقل و حامل‌های انرژی کاهش یابد، اما باید توجه داشت که شهرک‌های فرآوری در نزدیک‌ترین محل به معادن استقرار یابد. بنابراین هرچقدر در توسعه معادن جذابیت سرمایه‌گذاری ایجاد شود به همان اندازه درآمدهای این بخش افزایش خواهد یافت.

معادن ایران به واسطه ظرفیت بالای ذخایری که دارند جایگزین مناسبی برای درآمدهای نفتی کشور است موضوعی که باعث شده دولت یازدهم به طور جدی برنامه‌های توسعه معادن را برای استفاده از قابلیت‌های آن در افزایش اشتغال و صادرات پیگیری کند. از این‌رو وزیر صنعت، معدن و تجارت برای حمایت از بخش خصوصی و استفاده از دانش فنی آنها در بهبود بهره‌برداری از معادن، دستور آزادسازی و اکتشاف محدوده وسیعی از معادن را اعلام کرده‌اند.

اکتشاف بر مبنای اولویت‌های سرمایه‌گذاری

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان یزد با اشاره به اهمیت بخش خصوصی برای ورود به اکتشاف معدنی اظهار کرد: از آنجایی که شناخت ذخایر بر مبنای شناسایی ژئوفیزیک هوایی و اکتشاف صورت می‌گیرد و با ورود، به این حیطه ذخایر قطعی بالایی در ایران شناخته خواهد شد.

محمدمهدی زارع با تاکید بر سرمایه‌گذاری مبتنی بر مطالعات اکتشافی و اولویت‌ها افزود: محدوده‌های اکتشافی که از طریق مزایده به بخش خصوصی واگذار می‌شود باید براساس اولویت‌های از پیش تعیین شده اجرا شود. برای نمونه در استان یزد معادن فلزی جزو اولویت‌های سرمایه‌گذاری هستند، به همین دلیل زیرساخت‌های مورد نیاز این معادن ایجاد و شرایطی فراهم شود تا بانک‌ها برای ارائه تسهیلات ارزان‌قیمت با بخش خصوصی همراه شوند.

او با تائيد این موضوع که در زمینه تجهیزات و ماشین‌آلات مشکل خاصی وجود ندارد، ادامه داد: بخش خصوصی قابلیت بالایی برای ورود تجهیزات و ماشین‌آلات مورد نیاز دارد از این‌رو تنها با تامین تسهیلات می‌توان فناوری مورد نیاز را به معادن جدید هدیه داد.

تعیین هزینه سرمایه‌گذاری در مرحله اکتشاف تفصیلی

سرمد روزبه مدیر اکتشاف سازمان زمین‌شناسی با نگاهی به مراحل شناسایی مواد معدنی تا ورود بخش خصوصی می‌گوید: اکتشاف محدوده‌های معدنی مراحل مختلفی تا دستیابی به اطلاعات و ذخیره قطعی طی می‌کند، به طوری‌که در بخش ابتدایی در مقیاس‌های کوچک ۲۵۰۰ شناسایی محدوده‌ها صورت می‌گیرد، در مرحله بعد پی‌جویی محدوده‌ها در مقیاس ۱۰۰ هزار انجام می‌شود. پس از آن وارد مرحله عمومی اکتشاف انجام می‌شود که با توجه به حفاری‌هایی که در این مرحله رخ می‌دهد میزان ذخایر تعیین و در مرحله نهایی که اکتشاف تفصیلی و ارزیابی فنی و اقتصادی انجام می‌شود، عیار محصولات معدنی که اطلاعات مورد نیاز برای سرمایه‌گذاری و تعیین‌کننده هزینه مورد نیاز است، مشخص می‌شود. او با بیان اینکه پس از مرحله اکتشاف تفصیلی پروانه اکتشاف صادر خواهد شد، می‌افزاید: در واقع تا مرحله اکتشاف عمومی سازمان زمین‌شناسی حضور دارند پس از آنکه نیاز به صدور پروانه بهره‌برداری و واگذاری بخش خصوصی است معاونت معادن و اکتشاف وزارت صنعت، معدن و تجارت به این مبحث ورود پیدا می‌کند.

تمایل بخش خصوصی برای ورود به اکتشاف عمومی

رئیس کمیته اکتشاف خانه معدن با تایید مراحل موردنیاز اکتشاف و ورود بخش خصوصی به این فعالیت‌ها می‌گوید: در واقع بخش خصوصی بیشتر برای ورود به مرحله عمومی اکتشاف راغب است، زیرا قبل از این مرحله ریسک بالایی وجود دارد. وحید صائبی‌فر ضمن بیان این مطلب که برای رونق معادن توسعه زیرساخت نیز باید انجام شود، ادامه داد: اینکه گفته شود هم راستا با توسعه اکتشاف زیرساخت نیز ایجاد شود، اشتباه است، چراکه ممکن است در مراحل نهایی مشخص شود که محدوده ذخیره پیش‌بینی شده لازم را ندارد، به همین دلیل باید در زمانی که ذخیره قطعی محدوده کشف شد زیرساخت نیز فراهم شود. البته اگر ذخیره شناسایی شده قابل توجه و با ارزش باشد بخش خصوصی انگیزه لازم برای ایجاد جاده خاکی و حتی انتقال انرژی مورد نیاز را خواهد داشت. او با تاکید بر اهمیت پیش‌بینی فرآوری در کنار اکتشاف می‌افزاید: پس از اینکه ذخایر و محدوده‌ها مشخص شد، دولت می‌تواند فضای باز را برای ساخت شهرک‌های صنعتی فرآوری پیش‌بینی کند تا در آنجا صنایع فرآوری استقرار یابد، در این حالت علاوه بر تجمیع صنایع وابسته به معادن در محدوده‌ای مشخص، هزینه حمل و نقل و انتقال انرژی مورد نیاز کاهش می‌یابد اما آنچه که باید بدان توجه داشت فضای باز مورد نیاز برای دپوی مواد اولیه فرآوری و صنایع وابسته است. صائبی‌فر با اشاره به اولویت‌های سرمایه‌گذاری بخش خصوصی معتقد است، آنها بیشتر تمایل دارند در معادن غیرفلزی چون سنگ‌های تزئینی، خاک‌های کمیاب، آهک، کرومیت و... سرمایه‌گذاری کنند، چراکه بهره‌برداری از معادن غیرفلزی نسبت به فلزی‌ها هزینه کمتری نیاز دارد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۵ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۳
کد مطلب: 12935