گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
ماین نیوز گزارش می‌دهد:
قاچاق سنگ گارنت ایران به آمریکا
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - در بخش معدن اخبار زیادی مبنی بر قاچاق مواد معدنی به گوش می‌رسد که بیشتر آنها مربوط به کشورهای آفریقایی و معادن با ارزشی همچون الماس، طلا و ... است.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، البته باید در ابتدا دو موضوع قاچاق و دزدی را از یکدیگر تفکیک کنیم. دزدی از معادن در بیشتر کشورها از جمله ایران بارها و بارها به دلایل مختلف رخ می‌دهد. به عنوان مثال سال گذشته یکی از معادن طلا در کشور مورد حمله سارقان قرار گرفت اما با تلاش نیروهای حفاظتی معدن هیچ ذخیره معدنی از آن خارج نشد.

اما بحث قاچاق بیشتر به استخراج غیرقانونی از معادن و فروش مواد معدنی در بازارهای محلی مربوط می‌شود. البته به گفته برخی فعالان بخش معدن قاچاقچیان از راکد ماندن برخی معادن سوءاستفاده کرده و در یک زمان مناسب ماده معدنی را استخراج و آن‌را می‌فروشند، پس به نوعی معادن راکد بیشتر در خطر هستند.

از آنجایی هم که مواد معدنی استخراج شده شناسه‌ای ندارند، خریداران نمی‌توانند جنس قاچاق را تشخیص دهند، در نتیجه افراد می‌توانند به راحتی مواد معدنی را استخراج و با فروش آن کسب درآمد کنند.

البته نباید بحث قاچاق مواد معدنی را کاری آسان فرض کرد زیرا در بسیاری از مواقع نیز قاچاقچیان توسط نیروی انتظامی دستگیر می‌شوند.

در بحث قاچاق مواد معدنی محصولات با ارزش مانند طلا، مس، سنگهای تزئینی از اهمیت بیشتری برخودار بوده و قاچاقچیان بیشتر به سراغ چنین معدنی می‌روند.

از آنجایی که قاچاق در معادن در حوزه سنگهای گران قیمت بیش از مواد دیگر دیده می‌شود، به سراغ دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع دستی رفتیم تا این موضوع را از دیدگاه وی بررسی کنیم.

مسعود عطاریان در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز با اشاره به بحث قاچاق مواد معدنی اظهار کرد: ما معادن زیادی از سنگها یا معادن گوهر بسیار زیادی در کشور در اختیار داریم اما متاسفانه پژوهش و کارشناسی مشخصی برای استخراج توسط سازمانهای متولی دیده نشده و اگر هم اقدامی صورت گرفته تنها در حد برگزاری همایشها و نشستها بوده که دید اقتصادی در آن وجود نداشته است.

وی ادامه داد: باید برای سنگهای قیمتی بررسی‌های کارشناسی به منظور تعیین ارزش، میزان ذخایر و همچنین ارزش افزوده ناشی از فراوری آنها انجام شود. متاسفانه تا به امروز این کار انجام نگرفته است، در نتیجه تعدادی افراد سودجو که بیشتر از بومیان مناطق هستند معادن را شناسایی کرده و محصولات آن را به صورت قاچاق در بازار سیاه فروخته و یا از کشور خارج می‌کنند.

به گفته دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنایع دستی این افراد محصول قاچاق را تنها با 10 درصد قیمت واقعی می‌فروشند زیرا در بازار سیاه مدیریت فروش معنی ندارد.

عطاریان افزود: گارنت سبز مثال خوبی برای این موضوع است. این سنگ که در مناطقی از کرمان قرار دارد سالهاست به صورت خام از کشور خارج می‌شود، در صورتی که اگر همین معدن توسط مسئولان شناسایی و برای استخراج و تراش محصول آن برنامه‌ریزی صورت پذیرد علاوه بر ارزش افزوده بالا تعداد زیادی از جوانان مشغول به کار خواهند شد.

وی در پاسخ به این سوال که سنگهای قیمتی بیشتر به چه کشورهایی قاچاق می‌شوند؟ اظهار کرد: این سنگها توسط قاچاقچیان به کشورهای مختلفی از جمله آمریکا برده می‌شوند. در آمریکا سنگهای قیمتی طرفداران زیادی دارند.

عطاریان تاکید کرد: اگر دولت و سازمانهای مربوطه توجه بیشتری به معادن داشته باشند می‌توانند از ارزآوری قابل توجه آن برای پیش‌برد اهداف صادراتی استفاده کنند.
تاریخ انتشار : جمعه ۲۴ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۲۰
کد مطلب: 12340