گروه معادن
 
ماین نیوز گزارش می‌دهد:
معادن متروکه تهران مراکز تجاری-گردشگری می‌شوند
گروه معادن - این موضوع که روزی ذخایر معادن به اتمام می رسد و معدنکاران باید به سراغ راه دیگری برای کسب درآمد بروند بر کسی پوشیده نیست، اما در این میان برخی مشکلات باعث می شود که معدنداران زودتر از اتمام ذخیره معدن آن را رها کنند.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، آلودگیهای زیست محیطی یکی از دلایلی است که می تواند معادن را به تعطیلی بکشاند.

آلودگی هوای شهر تهران این بار به دلیلی برای تعطیلی برخی معادن روباز در اطراف این شهر شده است، معادنی که بخش عمده آنها را شن و ماسه تشکیل می دهند.

این معادن در سالهای گذشته به دلیلی رونق بازار ساخت و ساز یکی از معادن پرسود در استان تهران به شمار می رفتند اما در دو سال اخیر رکود طرحهای عمرانی و ساخت و ساز باعث کاهش فعالیت چنین معادنی شد. با این وجود برخی مسئولان شهری معتقدند بخشی از آلودگی تهران مربوط به فعالیت این معادن است و باید آنها را تعطیل کنند.

رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران چندی پیش بهره‌برداری از معادن اطراف تهران را عامل مهمی در افزایش ریزگردهای کلانشهر تهران دانست که تاثیر قابل توجهی در افزایش ریزگردهای این کلانشهر دارد.

محمد حقانی اظهار کرد: در رابطه با منشا ریزگردهایی که مدت‌هاست هوای کلانشهرهای کشور از جمله تهران را تهدید می‌کند باید گفت منابع تولیدی ریزگردها بیشتر به دو صورت است. یکی ریزگردهایی که از اطراف شهر تهران تولید و وارد این شهر می‌شود و دیگری ریزگردهایی است که از مسافت‌های دورتر و کشورهای همسایه وارد کشور ما می‌شود.

اینکه آیا این معادن در آلودگی هوای شهر تهران ایفای نقش می کنند یا خیر موضوعی است که باید به صورت عملی و با سنجش غلظت آلودگی بررسی شود، اما بیکار شدن تعداد زیادی از فعالان در بخش معدن موضوع دیگری است که نمی توان از آن چشم پوشی کرد، به همین دلیل به سراغ کارشناس محیط زیست رفتیم تا جویای این موضوع شویم که آیا در کنار تعطیل کردن این معادن فکری برای آینده شغلی کارکنان آنها شده است یا خیر؟

کارشناس معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار ماین نیوز اظهار کرد: براساس ماده 21 قانون حفاظت محیط زیست در مواردی که سازمان محیط زیست تشخیص دهد که انتقال یا تعطیلی صنایع در کاهش آلودگی هوا موثرند می تواند در این باره اقدامات لازم را انجام دهد. در نتیجه اگر محیط زیست صلاح بداند که تعطیلی معدن یا مجموعهای در کاهش آلودگی موثر است می تواند طبق این قانون اقدام کند.

حمید هادی نیا افزود: البته در این میان ماهیت برخی کارخانه ها و صنایع مانند کارخانه سیمان با آلودگی همراه است، حتی این آلودگی ها با رعایت استانداردها نیز رفع نخواهد شد.

وی معتقد است: برخی از معادن استراتژیک بوده و نمی توان به راحتی برای تعطیل شدن آنها تصمیم گیری کرد اما معادنی مانند شن و ماسه که در طبقه 1 قانون معادن قرار دارند می توانند در خیلی از مناطق یافت شوند. پس بهتر است در مناطقی با آلودگی هوای کمتر به دنبال آنها بود.

این کارشناس محیط زیست در پاسخ به این سوال که آیا فعالان بخش معدن اعتراضی در برابر این مطلب داشته اند یا خیر؟ گفت: خوشبختانه معدنداران در این بخش همکاریهای خوبی در جهت کاهش آلودگی داشته اند. در حال حاضر طرح مشارکتی با حضور معدنداران این منطقه، شهرداری و سازمان نظام مهندسی معدن برای 5 گودال بزرگ در مراحل ابتدایی اجرا قرار دارد.

هادی نیا درباره نحوه اجرای این طرح اظهار کرد: جالب است بدانید در این طرح معدنداران خود خواهان تعطیل شدن معادن هستند و برای اجرای این طرح  همکاریهای لازم را دارند. براساس این طرح گودالهای بزرگ معدنی و معادن متروکه به مراکز تجاری و گردشگری تبدیل می شوند که از لحاظ اشتغال نیز می تواند تاثیر ویژه ای داشته باشد.

به گفته وی با اجرای این طرح اشتغال از دست رفته کارگران بخش معدن نیز جبران خواهد شد و شاید سود اقتصادی بیشتری نسبت به فعالیت در معدن برایشان داشته باشد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۰۲:۰۸
کد مطلب: 12004