گروه معادن
 
نقش معادن در اقتصاد مقاومتی
در سال‌های گذشته نظرات مختلفی از سوی سیاستمداران و دولتمردان برای رفع بحران اقتصادی مطرح شد اما به دلیل نداشتن برنامه‌ریزی و راهکارهای مناسب در این امر به نتیجه مطلوب و درخشانی در اقتصاد کشور منجر نشد. تا اینکه حدود 3 سال پیش بود که طرح اجرای اقتصاد مقاومتی از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان یک سیاست جدید برای مقابله با بحران‌های موجود در کشور مطرح شد. طرحی که براساس آن می‌توان با تکیه بر نیروهای جوان و کارآمد داخلی و همچنین نظارت بر سیاست‌های پولی و مالی اقتصاد کشور را سامان بخشید.

در واقع ایران با وجود در اختیار داشتن بیش از 37 میلیارد تن ذخایر معدنی غنی به‌ ارزش 770 میلیارد دلار و همچنین با داشتن 64 نوع ماده معدنی در رتبه 15 کشورهای معدندار دنیا قرار گرفته و این در حالی است که با وجود این حجم عظیم از ثروت معدنی نه تنها سهم چشمگیری را از اقتصاد جهانی به خود اختصاص نداده بلکه در داخل کشور نیز معادن تنها سهم 1 درصدی از تولید ناخالص ملی را در اختیار دارند. این در حالی‌ است که منابع معدنی ضمن ایجاد پشتوانه قوی برای سرمایه‌گذاری می‌تواند نقش بسزایی را نیز در پیشبرد اهداف اقتصاد مقاومتی ایفا کند.

براساس آمارهای جهانی به ازای هریک شغل مستقیم در بخش معدن 17 شغل وابسته و تکمیلی در این بخش ایجاد می‌شود که نشان می‌دهد، هدایت سرمایه‌ها به بخش معدن راهگشای کشور در زمینه اشتغال خواهد بود. البته از آنجاییکه 12 درصد از خاک کشور روی کمربند عناصر فلزی و بنیادی آهن، مس، سرب و روی قرار گرفته که سرمایه‌گذاری در این بخش‌ها علاوه بر سودآوری بالا موجبات اشتغال مستقیم و غیرمستقیم را فراهم می‌آورد. البته دراین راستا سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران همانگونه که از نام آن مشخص است، سازمان توسع های است که از سال 79 و به منظور بررسی، تهیه و اجرای طر حهای احداث، توسعه، تجهیز و نوسازی صنایع تولیدی متالورژی، استخراج و فرآوری مواد معدنی و اجرای طرح‌های اکتشافی تاسیس شده و توانسته با تکیه بر دانش بومی و به کارگیری فناوری‌های نوین و تکنولوژی‌های پیشرفته در راستای اهداف اقتصاد مقاومتی گام بردارد.

لازم به ذکر است که ایمیدرو یکی از استراتژی اصلی خود را نظارت بر شرکت‌های عملیاتی قرار داده و با توجه به وجود ظرفیت و قابلیت‌های متنوع جغرافیایی موجود در کشور قصد دارد با انجام برنامه‌ریزی‌های لازم و منطقی زمینه حضور و سرمایه‌گذاری بخش خصوصی را در بخش صنایع و معادن ایجاد کند.

همچنین این سازمان در راستای پیشبرد اقتصاد مقاومتی با اجرای طرح‌های مختلف در زمینه احداث کارخانجات و توسعه صنعت فولاد، مس و آلومینیوم نقش بزرگی در توسعه صنایع و معدن کشور داشته است. از برنامه‌های آتی شرکت ایمیدرو، با وجود تحریم‌های تحمیلی حاکم بر کشور می‌توان به جذب سرمایه‌گذاران خارجی در صنایع و معادن اشاره کرد که به توسعه هرچه بیشتر معادن کشور کمک بزرگی خواهد کرد. باید یادآور شد که سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف معادن همیشه از ریسکی بالا برخوردار بوده است اما سهم 50درصدی سرمایه‌گذاری در بخش اکتشاف حاکی از عزم راسخ این سازمان در دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی است.

* مهدی کرباسیان، رئیس هیات عامل ایمیدرو
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳۰ تير ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۵
کد مطلب: 11425