گروه صنایع معدنی
 
دورخیز قیمت‌ها برای ثبت رکوردهای جدید
جهت‌گيري جديد در بازار فلزات پايه
گروه صنایع معدنی - در بازارهاي جهاني فلزات پايه شرايط خاص و متغيري به چشم مي‌خورد. از طرفي داده‌هايي مربوط به دورنماي رشد اقتصادي جهان يا دورنماي رشد توليد ناخالص داخلي آمريكا با كاهش رو‌به‌رو شده كه از كند شدن سرعت رشد تقاضاي جهاني حكايت مي‌كند.
به گزارش ماين نيوز، از سوي ديگر رشد اقتصادي كشورهایي همچون چين، برزيل، هند و روسيه نزولي بوده اما با اين حال قيمت نفت و غالب فلزات در حال افزايش است.

با توجه به بحران عراق و بيانيه اخير فدرال رزرو آمريكا مبني بر دورنماي كاهش رشد اقتصادي اين كشور، طلا در مسير رشد قرار گرفته است همچنين با توجه به جايگاه طلا به عنوان ليدر قيمتي فلزات در روزهاي پاياني هفته گذشته اين رشد نرخ به ديگر بازارهاي فلزي بالاخص فلزات پايه نيز سرايت كرد.

در روزهاي گذشته قيمت غالب فلزات پايه از جمله مس، روي و آلومينيوم به ركوردهاي ارزشمندي دست يافته‌اند كه از آن جمله مي‌توان به افزايش قيمت مس به بالاتر از 7 هزار دلار در سه هفته گذشته اشاره كرد.

در بازارهاي ديگر فلزات پايه نيز شرايط مشابهي حكمفرما بود و افزايش قيمت‌هاي مطلوبي ثبت شد. پس از اين ركورد، بسياري از سفته بازها براي استفاده از اين رشد و كسب سود اقدام به فروش كردند. اين روند و افزايش جذابيت فروش باعث كاهش ادامه‌دار قيمت‌ها در بازار فلزات پايه شد. نكته عجيب در اين روند نزولي كاهش توامان قيمت و موجودي انبارها است كه يك تناقض پر اهميت را نشان مي‌دهد.

در ماه‌ها و حتي سال گذشته به تبع كاهش قيمت‌ها در بازار، بسياري از توليدكنندگان و معادن كوچك با هزينه توليد بالاتر اقدام به كاهش حجم توليد خود كردند تا شايد زيان احتمالي را كاهش داده و اقدامي در جهت افزايش قيمت‌ها کنند.

اين شرايط به گونه‌اي پيش‌رفت كه شركت‌ها و معادن بزرگ با هزينه توليد كمتر اقدام به افزايش حجم توليد كردند تا با سودآوري بيشتر براي خود توليدكنندگان كوچك‌تر را از گردونه رقابت حذف كنند. اين رقابت تا كنون به كاهش حجم موجودي انبارها انجاميده است.

همچنين روند نزولي موجودي انبارها نشان‌دهنده برتري تقاضا بر عرضه است كه پتانسيل قدرتمندي براي افزايش قيمت‌ها است. بورس فلزات لندن با اعمال قوانين جديد سعي در خروج كالاها از انبارهاي اين بورس در اقصي نقاط جهان داشت كه در كاهش موجودي انبارها نقش به سزايي ايفا كرد.

از سوي ديگر در بازارهاي شرقي با محوريت چين هم اكنون شرايط تسهيل پولي اصلا جذاب نيست. اين در حالي است كه اين شرايط وخيم به نسبت ماه‌هاي قبل بهبود بسياري يافته اما هنوز شرايط اخذ وام بسيار سخت است.

از طرفي دولت چين براي تسهيل مجدد شرايط پولي در اين كشور تلاش بسياري كرده و حتي در روزهاي گذشته مجلس چين براي تحريك اقتصاد اين كشور به‌منظور افزايش رشد اقتصادي وارد عمل شده است اين در شرايطي است كه از نزديك به يكسال و نيم پيش بانك‌هاي معتبر اين كشور موجودي انبارهاي مس و آلومينيوم را به عنوان وثيقه نمي‌پذيرفته‌اند كه يكي از مهم‌ترين دلايل كاهش موجودي انبارها بود در اين مدت شاهد سقوط مقطعي قيمت‌ها بوديم كه آزاد كردن حجم عظيمي از ذخاير فلزات ذكر شده را مي‌توان يكي از مهم‌ترين دلايل اين كاهش عنوان كرد.

هم‌اكنون نزديك به يك هفته است كه بسياري از بانك‌هاي معتبر، مس و آلومينيوم را به عنوان وثيقه پذيرفته‌اند كه پتانسيل قدرتمندي براي افزايش مجدد قيمت‌ها است.

با توجه به اين مطلب مي‌توان انتظار داشت كه تقاضاي سرمايه‌گذاري برای مس و آلومينيوم افزايش يابد. اين مطلب مي‌تواند دليل ديگري نيز داشته باشد كه این مورد، دورنماي افزايش قيمت اين دو فلز است به عبارت ديگر بانك‌هاي مهم سرمايه‌گذاري در جهان چون ذهنيت افزايش قيمت براي اين دو فلز را دارند نسبت به پذيرفتن اين گونه وثيقه‌ها اقدام كرده‌اند. به اين ترتيب با توجه به تمامي اين موارد در كنار افزايش قيمت نفت مي‌توان به افزايش هزينه استخراج، حمل‌ونقل، فرآوري و افزايش هزينه انرژي اميدوار بود كه پتانسيل قدرتمندي براي افزايش قيمت‌ها است‌.

از سوي ديگر افزايش ناگهاني قيمت فلزات پايه در بازارهاي جهاني موجب افزايش ركود بيشتر مبادلات در بازار آزاد شد كه تاثير زيادي بر حاشيه سود مصرف‌كنندگان و ميزان تقاضاي اين محصولات در روز شنبه داشت. با توجه به اينكه رشد نرخ اين فلزات در بازارهاي داخلي شوك زيادي به بازار داخلي وارد كرد، اما تغيير زيادي در خريد و فروش و حجم معاملات اين فلزات حاصل نشد.

از طرفي نيز انتظار مي‌‌رفت بازار كليه فلزات پايه به دليل اين افزايش موقتي در قيمت برخي از محصولات، شاهد سرازير شدن سيل سرمايه‌گذاري‌هاي نقدي باشد، اما نه تنها تقاضا افزايش نيافت، بلكه معامله‌گران به اميد ريزش بيشتر قيمت‌ها دست از خريدهاي كوچك نيز كشيدند.

به گفته فعالان آگاه، بازار داخلي فلزات رنگي در يك بلاتكليفي مانده و اكنون كه قيمت‌ها باز هم با روند صعودي مواجه شده‌اند، اين بي‌رونقي شدت بيشتري گرفته است. معامله‌گران و مشتريان مردد هستند و نمي‌توانند با قاطعيت روند آتي بازار و قيمت‌ها را پيش‌بيني كنند، كسي براي تعيين استراتژي خود عجله ندارد و فعلا همه دست نگه داشته‌اند؛ البته نا‌گفته نماند كه روز گذشته به دليل اين روند صعودي فروشنده در بازار زياد بود، اما خريداري براي اين محصولات پيدا نمي‌شد. به اين ترتيب در بازاري كه هر روز يك عامل جديد در تغيير روند آن دخالت دارد و بر منفعت و سود بيشتر معامله‌گران اثر مي‌گذارد، عجيب نيست كه معامله‌گران به ثبات اميدوار نباشند و براي پيش‌بيني روزهاي آينده با اما و اگرهاي مختلفي مواجه شوند.

همچنين از آنجا كه نرخ ارز نوسانات كمتري را نسبت به ساير پارامترهاي تاثير‌گذار ديگر طي هفته گذشته شاهد بوده است، به همين دليل تجار به اميد ايجاد تحرك در بازار، نرخ جهاني فلزات را ملاك اصلي محاسبات قرار دادند كه البته بازارهاي جهاني نيز با نوسان‌هاي خود دست كمي از نوسان نرخ ارز ندارند، اما روند آنها دست‌كم قابل پيش‌بيني به نظر مي‌رسد.

از سوي ديگر اخبار و كارشناسان حوزه فلزات پايه داخلي با توجه به شرايط موجود، خبر از كاهش توليد و افزايش قيمت‌ها را مي‌دهند در حالي كه روند مصرف فلزات رو‌به افزايش بوده و با توجه به محدود بودن منابع و در عين حال رقابتي شدن بازار، كنترل اين بازار ضروري است.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۱ تير ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۵۰
کد مطلب: 10078
 
مرجع : دنیای اقتصاد