گروه معادن مس
 
روند معاملات 6 ماهه دوم مس در سال 92
۲ فصل متفاوت براي مس
گروه معادن >مس - بازار فلزات پايه كه نيمه اول سال گذشته را با روند نوساني شديدي تحت تاثير بازار ارز و سياست‌هاي قيمتي پشت سر گذاشته بود، با روند كاهشي مصرف مس در پايان فصل تابستان و شروع فصل پاييز در بازار آزاد و بورس كالا مواجه شد، با اين حال تحت تاثير عواملي، اين روند در برخي موارد معكوس شد.
به گزارش ماين نيوز، يكي از مهم‌ترين دلايل اين روند، تداوم افزايش نرخ اين محصولات در بازارهاي جهاني تحت تاثير افزايش تقاضا در بازارهاي جهاني بود. اين در شرايطي است كه در آبان ماه افت و خيز مكرر قيمت‌ها جاي خود را به روند صعودي فلزات رنگي داد و نرخ برخي فلزات پايه به ويژه مس در بازار آزاد با افزايش رو‌به‌رو شد.

در اين شرايط فروشندگان به اميد گران شدن نرخ‌ها و جبران ضرر‌هايشان دست از خريد و فروش كشيدند، فعالان بازار معتقد بودند كه با توجه به ممنوعيت واردات برخي فلزات و با توجه به كمبود فلزات در انبارها، قطعا شاهد رشد بيشتر قيمت‌ها خواهيم بود.

اين تحليل هنوز هم پابرجاست، به طوري كه به عقيده كارشناسان با توجه به كاهش توليد و محدوديت واردات در آينده نه چندان دور با كمبود فلزات در داخل مواجه خواهيم بود كه اين مساله خود عامل مهمي در افزايش قيمت‌ها خواهد بود. به گزارش «دنياي اقتصاد»، با كاهش موجودي انبارها بازار با رشد قيمت‌ها مواجه شد. البته اين روند صعودي خيلي دوام نياورد و در آذرماه شاهد افت ناگهاني بهاي مس بوديم كه عمده‌ترين دليل آن نيز علاوه‌بر ريزش نرخ ارز افت ناگهاني قيمت جهاني اين فلز سرخ بوده است.

فصل سرد مس

معاملات فلزات پايه در شرايطي در اولين معامله از زمستان ادامه يافت كه روند بازار به شدت تحت تاثير اخبار سياسي مربوط به مذاكرات بين ايران و گروه 1+5 قرار گرفته بود، به‌طوري كه مبادلات با روند ريزشي آغاز به‌كار كرد، اما بازار با انتشار هر خبري مثبتي از نتايج اين مذاكرات با روند نزولي مواجه مي‌شد. به عقيده كارشناسان مراجعه متقاضيان خريد در اولين ماه از زمستان به بازار و بورس در مقايسه با كسادي فصل پاييز، فروشندگان را اميدوار به بهبود فضاي معاملاتي كرده بود.

البته ناگفته نماند كه روند قيمت‌ها در معاملات فلزات در بورس لندن نيز تاثير زيادي بر روند قيمت‌ها داشت و از آنجا كه پيش‌بيني‌ها از بازار جهاني فلزات نيز كاهشي بود، اين بار تجار به اميد افت بيشتر قيمت‌ها دست از خريد كشيده بودند. اين در حالي است كه قيمت‌ها در بازار آزاد به حدي رسيده بود كه كاهش بيش از اين با توجه به شرايط موجود به صرفه نبود اما به گفته آگاهان بازار با آرامشي كه بعد از نتايج مذاكرات در بازارهاي كالايي به وجود آمده بود در حقيقت اميدواري تجار به تغيير شرايط اقتصادي تحت ‌تاثير اخبار منتشره شده مثبت بيشتر شد.

طي هفته پاياني دي‌ماه اما قيمت‌ها اندكي نوسان را به دليل افت‌وخيز بازارهاي جهاني تجربه كرد. به گفته فعالان آگاه اين نوسان‌ها نشان‌دهنده اين بود كه بازار آزاد با تلاطم زيادي روبه‌رو شده و اين ثبات‌ها پايدار و منطقي نبوده است.

به‌اين‌ترتيب بازار اين فلز سرخ در حالي با ركود قيمت‌ها در هفته سوم بهمن‌ماه مواجه شد كه اخبار اقتصادي از گوشه و كنار جهان نشان از نوسان مثبت قيمت‌ها مي‌داد، اما در ايران و در بازارهاي داخلي فلزات پايه، بيش از گذشته شاهد ثبات قيمت‌ها و تاثيرپذيري آنها از واقعيت‌هاي جهاني و چرخش بهاي فلزات حول محور ارز و قيمت‌هاي جهاني بوديم، كه به گفته فعالان بازار اين ركود واقعي نبود و به دليل كاهش تقاضا آن هم در ماه‌هاي پاياني سال جاري رخ داد.

البته پيش‌بيني‌هاي زيادي درباره آينده اين بازارها از سوي مراجع مختلف ارائه شد، به‌طوري كه برخي حكايت از افزايش تقاضا داشتند و برخي كاهش تقاضا را پيش‌بيني مي‌كردند، اما عده‌اي از كارشناسان و فعالان داخلي نيز بودند كه به عقيده آنها تا مشخص نشدن نتيجه قطعی مذاكرات نمي‌توان پيش‌بيني خاصي كرد و بايد منتظر خبرها و اتفاقات تازه ماند.

اين در حالي است كه، بازار داخلي شديدا با كاهش موجودي انبارها روبه‌رو بود. از طرفي در اسفندماه نيز به دليل انتشار اخباري مبني بر افزايش قيمت مس در سال 93 به دليل تغيير فرمول قيمتي آن، بازار اين محصول با افزايش قابل توجهي از تقاضا و در نتيجه رشد قيمت‌ها رو‌به‌رو شد، به‌طوري‌كه بازار آزاد محصولات مسي در آخرين ماه از سال 92 به‌خصوص در 2 هفته پاياني سال به ‌صف خريد تبديل شد.

اين در حالي است كه تعداد فروشندگان در بازار محصولات مسي در این مدت كاهش يافته بود. از طرفي بورس كالا نيز ميزان كمي از اين محصول را عرضه مي‌كرد، چرا كه توليدكنندگان ترجيح مي‌دادند به دليل تناقض قيمتي از فروش اين محصول در بازار خودداري كنند و معامله بعدي خود را به سال
جديد موكول كنند.
\"\"
تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۸ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۱۳
کد مطلب: 6241
 
مرجع : دنیای اقتصاد