گروه معادن سنگ و مصالح ساختمانی
 
فيروزه تراشی؛ کهن ترین هنر خراسان رضوی
گروه معادن >سنگ و مصالح ساختمانی - فيروزه يکي از قديمي ترين سنگهاي شناخته شده در دنيا محسوب مي شود که زيبايي آن در طول تاريخ آن را در زمره کاني هاي پر رمز و راز قرار داده و از اين حيث افسانه هايي نيز درباره آن نقل شده است.
به گزارش ماين نيوز، فيروزه تراشی يکی از حرفه های قديمی در استان خراسان رضوی است و به عنوان کهن ترين فنون و هنرهاي سنتي و بومي در استان نیز در فهرست ميراث معنوي کشوربه ثبت رسیده است.

شهر نيشابور که به شهر فيروزه شهرت دارد، دارای معادن ارزشمندی از فيروزه می باشد که از قرن ها پيش مورد بهره برداری قرار گرفته اند.

تراش فيروزه به اشکال پيکانی و مسطح از جمله تراش هايی است که طرفداران فراوان دارد. فيروزه يکی از سوغاتی های مهم استان خراسان است و بازار مطلوبی نه تنها در استان، بلکه در سطح کشور دارد.

قدمت تراش فيروزه در استان به بيش از ۶ هزار سال پيش مي رسد به طوري که بر مبناي بررسي هاي به عمل آمده توسط گروه پژوهشي ، فيروزه تراش خورده کشف شده از کنار يک اسکلت، متعلق به نقطه اي از معدن فيروزه با قدمت پيش از تاريخ به نام غار زاک بوده است.

پيش از اين، سنگ فيروزه را پس از جداسازي ناخالصي ها توسط يک دستگاه چوبي زهي که داراي نيز کمانه بوده مي تراشيدند اما امروزه دستگاههاي تراش برقي جاي آن را گرفته که سرعت کار را بيشتر کرده است.

تراش اين سنگ در استان همچون فيروزه اش مرغوبترين نوع تراش در دنيا محسوب مي شود و بسياري فيروزه تراشي را نسل به نسل به يکديگر آموختهاند و اين پيشه را کسب خانوادگي خود مي دانند، زيرا تراش فيروزه بنا به حساسيت نيازمند ذوق و سليقه بسياري است.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۴۷
کد مطلب: 9576
 
مرجع : سايت خبری باشگاه خبرنگاران جوان