اصول اوليه در تحليل بنيادين فلزات

1 خرداد 1393 ساعت 7:08

محمدحسين بابالو: تحليل بازار و تخمين دورنماي قيمت‌ها هميشه براي غالب فعالان اين عرصه جذاب بوده و هست بنابراين شيوه‌هاي مختلفي براي دستيابي به اين قبيل اطلاعات ابداع شده است.


به گزارش ماين نيوز، تحليل بنيادين، تحليل تكنيكال يا فني، تحليل‌هاي ذهني، تحليل‌هاي روانشناسي و ... انواع مختلفي از شيوه‌هاي برآورد شرايط پيش رو است.

با توجه به جايگاه خاص فلزات و شيوه‌هاي مختلف معاملاتي آن، بررسي و تحليل شرايط اين قبيل كالاها در بازارهاي مختلف جهاني از اهميت بسزايي برخوردار است. در اين نوشتار و به‌صورت ممتد و ادامه‌دار بر آن شديم تا ساده‌ترين شيوه تحليل بازار و تخمين قيمت فلزات را بازگو كنيم. اين موارد در قرابت بسيار بالايي با شيوه‌هاي مختلف تجارت در اقصي نقاط جهان نيز قرار دارد.

مقدمه

اين ذهنيت كه هميشه در يك معامله قيمت تعيين مي‌شود يا نوع كالا به دقت مشخص مي‌شود يا حتي اينكه همه پول در زمان تحويل كالا پرداخت خواهد شد يا حجم تحويلي يا مبدأ محموله معين مي‌شود هميشه درست نيست. در شيوه‌هاي معامله به دقت انواع مختلف اين گونه مبادلات ذكر خواهد شد.

در ابتدا تقسيم‌بندي برخي از شيوه‌هاي معامله كه در آن نوع پرداخت پول متفاوت است را توضيح داده همچنين در آينده به شيوه‌هاي مختلف تعيين نوع كالا و ويژگي‌هاي آن نيز خواهيم پرداخت.

اين نوشتار در عين شباهت با بخش‌هاي مختلف اينكوترمز تفاوت‌هاي فاحشي دارد كه مجال پرداختن به تمامي آنها نيست. قوانين اينكوترمز در اين بخش بسيار كامل و جامع است و مطالعه آن به خوانندگان به‌خصوص كساني كه مايل هستند در زمينه تجارت بين‌الملل فعال باشند قويا توصيه مي‌شود.

ساده‌ترين شكل معامله تبادل كالا در ازاي مقدار معيني پول يا كالاي ديگري است. تحويل كالا يا به‌صورت فيزيكي صورت مي‌گيرد يا اسناد حمل (به همراه اسناد بازرسي و اسناد گمركي)، يا قبض انبار را تحويل مي‌گيرد كه نشان‌دهنده تحويل كالاست. در اين نوشتار شيوه معاملات به محوريت شيوه پرداخت و تسويه معاملات به چند بخش كلي تقسيم مي‌شود.

تقسيم‌بندي شيوه معاملات بر اساس شيوه پرداخت و تسويه
همان‌گونه كه ذكر شد هميشه در ابتداي معامله قيمت تعيين نمي‌شود. اگر در ابتدا قيمت تعيين شود به چند صورت كلي معامله صورت مي‌گيرد:

نقدي Cash: كالا در برابر پرداخت پول تحويل مي‌شود و تحويل كالا فوري است.

‌نسيه Credit: با ضمانت خود فرد يا بانك يا ضمانت فرد توسط بورس يا كارگزار يا يك فرد حقيقي يا حقوقي ثانويه كالا تحويل شده و مبلغ پس از يك دوره زماني پرداخت مي‌شود. غالبا بانك به جاي خريدار وارد عمل شده و مبلغ را پرداخت مي‌كند و بعدا خريدار با بانك با احتساب سود تسويه مي‌كند.
سلف Open Account: خريدار هم‌اكنون پول را پرداخت مي‌كند ولي بعدا جنس را از فروشنده (غالبا توليدكننده) تحويل مي‌گيرد.

آتي Future : خريدار 10درصد از پول را پرداخت مي‌كند و فروشنده (غالبا توليدكننده) تعهد مي‌كند در زمان معين كالا را در ازاي پرداخت مابقي پول تحويل دهد. اين روش بهترين شيوه معامله در زمان افزايش قيمت است.

اختيار معامله Option: فروشنده تعهد مي‌كند در زماني خاص، كالاي خاصي را به خريدار تحويل دهد.
بهترين نوع معامله براي فروشنده اي است كه خود توليدكننده نيست و قصد خريد و فروش را دارد. در زمان كاهش قيمت‌ها يا زماني كه فرض را بر كاهش قيمت‌ها مي‌گذاريم اين شيوه كارآ است.

شيوه‌هاي ذكر شده مدت‌ها است كه رايج بوده و در بورس فلزات لندن بالاخص در معاملات الكترال آنها رواج دارد. بخشي ديگر از شيوه‌هاي معامله نيز وجود دارد كه به‌صورت رسمي در اين بورس رايج نيست ولي انجام مي‌شود از جمله:

پيش‌پرداخت Cash In Advance :   صد درصد مبلغ يا مقدار كمتري در ابتدا پرداخت مي‌شود و پس از تحويل كالا يا در برابر اسناد حمل مابقي مبلغ تسويه مي‌شود. در صورت پذيرفتن 100درصد مبلغ مورد نياز كه نشانه اعتماد به فروشنده است خريدار مي‌تواند تقاضاي تخفيف كند كه حداقل يك درصد تخفيف در اين نوع معامله بالاخص بين تجار چيني مرسوم است.

پرداخت در مقابل اسناد (Cash Against Documents): در اين شيوه معامله پيش پرداختي مبادله نمي‌شود و پس از آماده شده جنس، در برابر اسناد حمل معامله صورت مي‌گيرد. اين شيوه مبادله نشان‌دهنده اعتماد فروشنده به خريدار است.

اماني (Consignment):
در اين شيوه معامله، خريدار كالا را از فروشنده تحويل مي‌گيرد و پس از فروش يا در زمان معيني نسبت به پرداخت پول اقدام مي‌كند. در اين شيوه معامله غالبا خريدار ضمانت نامه بانكي معتبري در اختيار فروشنده قرار مي‌دهد كه به اعتبار آن ضمانت نامه فروشنده مي‌تواند مبلغ اصلي و حتي ضرر و زيان خود را در صورت بروز هر مشكلي وصول نمايد.

ال‌سي (Letter of Credit): اين شيوه به تفصيل در قوانين اينكوترمز ذكر شده و عبارت است از گشايش اين نوع حساب بين بانك خريدار و بانك فروشنده و آماده‌سازي كالا و تحويل اسناد آن به بانك و دريافت مبلغ مورد نظر و سپس دريافت اسناد توسط خريدار كه همان اخذ كالا است.

سوآپ Swap: شيوه ديگري از معامله وجود دارد كه در زمان عقد قرارداد قيمت مشخص نمي‌شود بلكه آن را تابعي از شرايط محسوب مي‌كنند. مثلا قيمت سنگ‌آهن را به‌صورت نسبتي از قيمت شمش يا فولاد خام محسوب مي‌كنند يا آمارها و قيمت‌هاي مورد مخابره از سوي يك نهاد را مرجع قرار مي‌دهند كه به سوآپ معروف است.

اين نوع معامله بيشتر براي محموله‌هاي بزرگ با زمان تحويل طولاني يا تحويل به‌صورت ممتد در زماني مشخص مثلا يك‌سال منعقد مي‌شود. پس از نوسان شديد قيمت‌ها پس از بحران سال 2008 در سال‌هاي قبل يا براي كشورهايي همچون ايران با نوسان نرخ همه چيز اين شيوه معامله مرسوم شده و استفاده مي‌شود. هم‌اكنون قيمت سنگ‌آهن گل‌گهر يا چادرملو تابعي از قيمت شمش فولاد خوزستان است. تمامي شيوه‌هاي معاملات فوق هم‌اكنون در جهان در حال انجام است.

mhbabaloo@hotmail.com
ادامه دارد


کد مطلب: 8596

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/8596/اصول-اوليه-تحليل-بنيادين-فلزات

ماین نیوز
  http://www.minews.ir