گروه اكتشاف و زمين شناسي
 
در افتتاحیه هفته معدن مطرح شد؛
انتقاد رئیس سازمان زمین شناسی از خام فروشی مواد معدنی
دستور روحانی درباره بخش معدن
گروه اكتشاف و زمين شناسي - رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با اشاره به خام فروشی موجود در بخش معادن کشور گفت: هم اکنون 10 معدن در کلاس جهانی در ایران وجود دارد و ایران از نظر میزان تولید و ارزش تولیدات مواد معدنی به ترتیب در رده های دهم و پانزدهم جهان قرار دارد.
به گزارش خبرنگار ماین نیوز، محمدتقی کره ای در مراسم افتتاحیه هفته معدن با ابراز تاسف از حادثه رخ داده در معدن سومای ترکیه که منجر به مرگ بیش از 300 معدنچی شد، اظهار کرد:‌ ایران یک درصد از مساحت و یک درصد از جمعیت جهان را به خود اختصاص داده است. همچنین ایران در کمربند متالوژنی آلپ هیمالیا قرار دارد که این کمربند 15 درصد از ذخایر معدنی جهان را در خود جای داده است.

وی با اشاره به وجود 10 معدن در ایران در کلاس جهانی اظهار کرد: از این تعداد پنج معدن در حوزه آهن، دو معدن در حوزه سرب و روی، دو معدن در حوزه مس و کانسار ساریگونی ایران در مقیاس جهانی قرار دارند.

وی سهم مواد معدنی را در کل تولید منابع ایران 13.8 درصد اعلام کرد و توضیح داد: سایر تولیدات این بخش مربوط به سوختهای فسیلی مانند نفت می شود. آمار جهانی نشان می دهد که ایران از نظر ارزش تولیدات معدنی تغییر رتبه چندانی در جهان نداشته و این در حالی است که برزیل، استرالیا و هند در این حوزه جهش داشته اند. در واقع این کشورها با رشد تولید مواد معدنی توانستند در رده بندی جهانی نیز صعود کنند.

او با بیان اینکه تکیه بیش از اندازه ایران روی نفت باعث عقب افتادگی کشور در دنیا در زمینه تولید منابع زیرزمینی شده است، گفت: در استراتژی های اکتشافی خود دچار کلی گویی شده ایم. این در حالی است که در کشورهای دیگر اولویتهای اکتشافی به صورت دقیق مشخص شده اند. ما حتی در مقطعی می خواستیم با چینی ها در زمینه عناصر نادر خاکی همکاری کنیم و آنها حتی حاضر به سرمایه گذاری در ایران شدند اما بعدا متوجه شدیم که قوانین آنها در این زمینه بسیار سختگیرانه بوده و حتی مهندسان چینی که در حوزه عناصر نادر خاکی کار می کنند اجازه خروج از این کشور را ندارند.

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت:‌ سازمان یونیدو طرح کاداستر را برای 30 کشور آفریقایی و آمریکای لاتین اجرا کرده که باعث رونق فعالیتهای معدنی در این کشورها شده است.

کره ای با بیان اینکه آمار جهانی نشان می دهد روند تولید سوختهای فسیلی تا سال 2100 روندی نزولی خواهد بود، اضافه کرد:‌ تولید مواد معدنی با حفظ روند فعلی تا 40 سال آینده به اندازه کل تاریخ بشری خواهد بود. در همین مدت توجه کشورهای پیشرفته سمت مواد معدنی هایتک معطوف شده است.

او با اشاره به تاکید رئیس جمهوری روی حوزه گوهرسنگها عنوان کرد: در اوایل سال جاری نیز جلسه طولانی به حضور رئیس جمهوری درباره نقش بخش معدن در اقتصاد مقاومتی برگزار و رئیس جمهوری در آن جلسه دستور دادند ظرف دو ماه بعد از آن جلسه گزارش جامعی درباره آخرین وضعیت بخش معدن به رئیس جمهوری ارائه شود.

وی افزود: رئیس جمهوری در جریان بازدید سرزده اخیر خود از وزارت صنعت نیز تاکید زیادی روی بخش معدن داشت و تصریح کرد که نباید دوباره اقدام به نوشتن استراتژی برای بخش معدن کنیم بلکه باید از داشته های موجود برای توسعه این معدن استفاده کنیم.


وی در ادامه با انتقاد از خام فروش مواد معدنی گفت: در دنیا علاوه بر فراوری روی حوزه بازفراوری نیز سرمایه گذاری شده است که ما در این حوزه نیز بسیار ضعیف هستیم.

این مقام مسئول افزود: من به شخصه اعتقادی به این جمله که معدن جایگزین نفت است ندارم. در بخش معدن چرخه بازیافت طولانی بوده و باعث ایجاد ارزش افزوده بسیار بالا می شود. به عنوان مثال فلز لیتیوم با قیمت 450 دلار بعد از دو مرحله فراوری دارای قیمت نجومی 64 هزار و 500 دلار می شود. عمده ذخایر لیتیوم دنیا در بولیوی و آرژانتین قرار دارند اما ارزش افزوده آنها نصیب کشورهایی مانند ژاپن می شود.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه در زمینه اکتشاف مواد معدنی غیرفلزی ضعیف عمل کرده ایم، گفت:‌ سهم ذخایر غیرفلزی از کل ذخایر کشور بالغ بر 19 درصد بوده در حالی که سهم این مواد در کل برداشت مواد معدنی کشور تنها حدود 7 درصد است. در بخش ذخایر مواد معدنی فلزی نیز به فکر ذخایر پشتیان نبوده ایم.

وی افزود: در حوزه طلا نیز ضعیف کار کرده ایم و در حال حاضر تولید طلای کشور حداکثر به دو تا سه تن می رسد در حالی که تولید طلای ترکیه معادل 30 تن است.

به گفته وی طبق آمارهای منتشر شده کشور در 10 سال اخیر به میزان 367 میلیون دلار در حوزه اکتشاف مواد معدنی کمتر سرمایه گذاری کرده است.

کره ای همچنین خبر داد: با توجه به تفاهم امضا شده بین سازمان زمین شناسی، ایمیدرو و معاونت معدنی وزارت صنعت و اقدامات انجام شده در منطقه سنگان این امید می رود که بتوانیم معادنی معادل معدن فعلی سنگان به زودی کشف کنیم.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۳۳
کد مطلب: 8531
 
۱ نظر
 


رامین
جالبه برای من 10 معدن در کلاس جهانی وجود دارد:
5معدن در زمینه اهن+2معدن سرب و روی+2 معدن مس و ساریگونی=9

این که شد 9 معدن آی کی یو؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (3181)
پاسخ سردبیر: با تشکر از نظرتان. دوست عزیز خواهشمند است قبل از هرگونه قضاوتی یکبار دیگر درست متن را مطالعه بفرمایید تا متوجه درستی آن شوید:

- 10 معدن در کلاس جهانی در کشور شامل 5 معدن آهن، 2 معدن مس، 2 معدن سرب و روی و 1 کانسار طلا داریم.

با تشکر
Romania
۱۳۹۵-۰۳-۱۵ ۱۸:۰۹:۵۲