گروه صنایع معدنی آلومینیوم
 
مستقیمی در گفت‌وگوی تفصیلی با ماین نیوز مطرح کرد:
صنعت آلومینیوم تشنه سرمایه‌گذاری است
تعطیلی 23 ساله معدن بوکسیت ایران در گینه!
گروه صنایع معدنی >آلومینیوم - گشایش اعتبار و حمایتهای بخش دولتی از صنعت آلومینیوم می تواند این صنعت را به جایگاهی مانند جایگاه صنعت فولاد برساند اما این اقدام نیازمند سرمایه گذاری مناسب برای تکمیل زنجیره تولید این صنعت است و تنها در این صورت می توان انتظار نقش آفرینی صنعت آلومینیوم را در اقتصاد داشته باشیم.
محمدمهدی مستقیمی - مدیرعامل آلومینیوم جنوب (سالکو) - در گفت وگوی تفصیلی با خبرنگار ماین نیوز در آستانه برگزاری سومین کنفرانس بین المللی آلومینیوم در تهران با اشاره به آخرین وضعیت آلومینیوم جنوب اظهار کرد: خوشبختانه مراحل تامین اعتبارات مالی انجام شده است و کارهای بانکی تا حدودی به انتها رسیده و در حال گشایش ال سی برای تکمیل پروژه هستیم. براساس توافقی که در وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت با حضور وزیر انجام گرفت تمامی اقدامات لازم جهت گشایش ال سی بعد از این جلسه در دستور کار قرار گرفت که براساس پیش بینی ها امیدواریم طی چند روز آینده گشایش ال سی انجام پذیرد.

نگاهی منفی به صنعت آلومینیوم

مستقیمی درباره وضعیت صنعت آلومینیوم در کشور به ماین نیوز گفت: متاسفانه نگاهی منفی نسبت به صنعت آلومینیوم در کشور وجود دارد که این نگاه چه در شبکه بانکی و چه در حوزه صنایع به خوبی احساس می شود و عمده قدمت این موضوع به نبود سرمایه گذاری کافی در این حوزه بر می گردد. صنعت آلومینیوم صنعتی تشنه سرمایه گذاری است آن هم سرمایه گذاری کافی تا بتواند به سوددهی پیش بینی شده برسد.

وی ادامه داد: برخی فکر می کنند کارخانه آلومینیوم یعنی خط احیا اما باید بگویم که چنین افرادی سخت در اشتباه هستند. صنعت آلومینیوم از نیروگاههای بزرگ، خط تولید و صنایع پایین دستی تشکیل می شود و تنها در این صورت است که می تواند تولید را سودده کند. اگر سرمایه گذاری در این صنعت به میزان کافی انجام نگیرد نباید انتظار تاثیر اقتصادی مثبت را داشت. به عنوان مثال امروز بحث تامین برق آلومینیوم المهدی که بسیار ضروری است نیاز به یک برنامه کامل و جامع دارد. شاید بهتر است در اینجا از صنعت فولاد برای مثال استفاده کنم. صنعت فولاد جز صنایعی است که بخش زیادی از مواد اولیه موردنیازش در کشور تامین می شود با این وجود اگر سرمایه گذاری خوبی در این صنعت صورت نمی گرفت امروز پیشرفت هایی را در این صنعت شاهد هستیم نداشتیم. سرمایه گذاری در این صنعت و تولید گندله و آهن اسفنجی و راه اندازی کارخانه های تولید فولاد باعث شد این صنعت به صنعتی اقتصادی تبدیل شود و جایگاه خوبی در کشور کسب کند.

مستقیمی در پاسخ به این سوال که چرا این نگاه منفی در کشور شکل گرفته است؟ گفت: متاسفانه نوع نگاه ها کامل و جامع نبوده است. صنعت آلومینیوم تنها ساخت کارخانه نیست، بلکه تکمیل زنجیره تولید منجر به ایجاد صنعت آلومینیوم می شود. به اعتقاد من شکل گیری این نگاه منفی درست بوده زیرا سرمایه گذاری خوبی در این بخش شکل نگرفته است اما ما در آلومینیوم جنوب سعی بر آن داریم موانع موجود بر سر راه این صنعت را برداشته و زنجیره تولید را کامل کنیم.

اجرای برنامه های آلومینیوم جنوب در 3 فاز

مدیرعامل آلومینیوم جنوب درباره برنامه های این کارخانه اظهار کرد: برنامه ما در آلومینیوم جنوب در سه فاز برای رسیدن به ظرفیت نزدیک به یک میلیون تن اجرا می شود و به محض اینکه پیشرفت فیزیکی فاز اول به 50 درصد برسد قرارداد فاز دوم عملی می شود. قرارداد فاز دوم بین ایران و چین در حال آماده شدن است.

به گفته وی با توجه به این موضوع که صنعت آلومینیوم زنجیره کاملی از تولید را شامل می شود در فاز سوم احداث شهرک جامع صنایع آلومینیوم شامل صنایع پایین دستی در کنار کارخانه آلومینیوم پیش بینی شده است که در این شهرک صنایع پایین دستی به جای خرید شمش آلومینیوم، آلومینیوم مذاب را از کارخانه خریداری می کنند.

مستقیمی درباره سایر برنامه های آلومینیوم جنوب به ماین نیوز گفت: فعال سازی معدن بوکسیت گینه یکی از برنامه هایی است که می تواند در رونق صنعت آلومینیوم تاثیرگذار باشد. از سوی دیگر کارخانه آلومینیوم جنوب برنامه احداث نیروگاه اختصاصی را در برنامه های خود قرار داده است که در صورت حمایت دولت از اجرای این برنامه ها امیدواریم صنعت آلومینیوم طی 10 سال آینده با تحولی خوب مواجه شود.

معدن بوکسیت گینه در اجاره 99 ساله ایران

اما نکته ای که نمی توان از آن غافل ماند این است که معدن بوکسیت گینه که در اجاره ایران است نزدیک به 23 غیرفعال مانده و ممکن است در دو سال آینده تامین بوکسیت برای صنعت آلومینیوم ایران به بحرانی بزرگ تبدیل شود.

مدیرعامل آلومینیوم جنوب درباره داستان واگذاری این معدن اظهار کرد: معدن بوکسیت گینه در اجاره 99 سال ایران است، اما این قرارداد در 4 مرحله مورد بازبینی قرار می گیرد و اگر سرمایه گذاری و بهره برداری مناسبی در آن صورت نگیرد در تصمیمات واگذاری تغییراتی ایجاد می شود و این قرارداد براساس پیشرفت کار در این 4 مرحله تمدیدی می شود.

وی افزود: متاسفانه در حال حاضر 23 سال است به دلیل نبود زیرساختهای لازم برای حمل و نقل در کشور گینه این معدن غیرفعال شده و ممکن است بازبینی قرارداد در دوسال آینده موجب اجرای تصمیمات جدید برای تمدید قرارداد شود. حمل بوکسیت از معدن تا اسکله نیازمند لوله کشی مخصوص است تا بتوانیم طی این مسیر بوکسیت را از طریق این لوله ها به سمت ساحل هدایت کنیم. اجرای این پروژه نیازمند سرمایه گذاری بسیار بالایی است. پیشنهاد ما این است دولت برای احداث این خط لوله وارد سرمایه گذاری شود و پس از آن با فروش بوکسیت در ساحل به شرکتهای ایرانی و خارجی کسب در آمد کند.

مدیرعامل آلومینیوم جنوب گفت: البته خیلی از افراد علت غیرفعال بودن این معدن در سالهای گذشته را نبود امنیت در منطقه می دانند اما خوب است بدانیم بزرگترین شرکتهای معدنی دنیا از جمله ریوتینتو در این کشور فعالیت می کنند و هیچ مشکلی در این زمینه ندارند.

مستقیمی با اشاره به احداث کارخانه آلومینا بین ابوظبی و دوبی با ظرفیت 2 میلیون تن، تصریح کرد: امارات برای تامین نیازهای این کارخانه 15 میلیون تن بوکسیت را به صورت بلندمدت از گینه خریداری و معادن بوکسیت دیگری را در این کشور اجاره کرده است. این اقدام توسعه صنعت آلومینیوم امارات را زودتر محقق می کند.

آلومینیوم به یک هلدینگ نیاز دارد

مستقیمی درباره این موضوع که برخی افراد معتقدند صنعت آلومینیوم بدون متولی است، اظهار کرد: نمی توان گفت این صنعت از ابتدا بدون متولی بوده است. در گذشته براساس تصمیم ایمیدرو تمام مجموعه کارخانه های آلومینیوم زیر نظر ایرالکو (آلومینیوم ایران) فعالیت می کردند، اما در یک مقطعی بخش خصوصی تمایل خود را برای همکاری از دست داد و به نوعی این هلدینگ از بین رفت. از سوی دیگر امروز اجرای این کار در ایرالکو امکان پذیر نیست زیرا بخش بزرگی از آن را سهام عدالت خریداری کرده است و می تواند هلدینگ شرکتهای دیگر شود. البته نمی توانیم بگوییم در صنایع دیگر متولی وجود دارد. به عنوان مثال شرکت ملی فولاد ایران متولی صنعت فولاد نیست، بلکه متولی 7 طرح فولادی در کشور است و خیلی از کارخانه های بزرگ همچون فولاد مبارکه زیر نظر این شرکت فعالیت نمی کنند. اما نکته مهم این است که شرکت ملی فولاد به نیابت از دولت و ایمدرو بر اجرای طرح ها و برنامه ها نظارت می کند. شاید بهتر است به جای پیدا کردن سازمان متولی به دنبال شرکت هلدینگی باشیم که نقش نظارتی، راهبردی، استراتژی و... را در صنعت آلومینیوم اجرا کند.
البته موضوعات دیگری به غیر از نبود سازمان متولی نیز بر صنعت آلومینوم اثرگذار بودند. تغییرات زیاد مدیریتی در آلومینیوم هرمزال و المهدی خود یکی از این موضوعات بود که نقش مهمی در توسعه نیافتن صنعت آلومینیوم ایران داشته است. ما امیدواریم با ایجاد یک هلدینگ نظارتی در صنعت آلومینیوم ایران، این صنعت به جایگاه واقعی خود برسد.
تاریخ انتشار : چهارشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۳:۱۳
کد مطلب: 8522