حشمتی در گفت‌وگو با ماین نیوز:

سرمایه‌گذاری در صنعت آلومینیوم توجیه اقتصادی بالایی دارد

آبروداری کنفرانس آلومینیوم در عرصه جهانی

21 ارديبهشت 1393 ساعت 19:55

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم با اشاره به اینکه ایران همه مزیت‌های لازم برای سرمایه‌گذاری در صنعت آلومینیوم را دارد، گفت: سومین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران فرصت بسیار مناسبی برای ارائه پتانسیل‌ها و ظرفیتهای ایران برای جذب سرمایه‌گذاری در راستای توسعه صنعت آلومینیوم است.


کیانوش حشمتی در آستانه برپایی سومین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره این کنفرانس توضیح داد: برگزاری کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم اثر بسیار مثبتی خواهد داشت و آبروی ارزنده‌ای را برای صنعت آلومینیوم کشور ایجاد می‌کند و در عین حال وجهه خوبی را برای کشور در سطح بین‌المللی ایجاد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه حضور شرکتهای معتبر آلومینیوم جهان در ایران خود یک نوع پیام به جهان محسوب می‌شود، گفت: زمانی که مدیران این شرکتها به ایران می‌آیند و متوجه می‌شوند که اوضاع کشورمان آنقدرها هم که در عرصه بین‌المللی تبلیغات می‌شود نامساعد نیست برخی سوءتفاهم‌ها از بین می‌رود و کم کم می‌توان انتظار داشت سرمایه‌گذاری خارجی وارد صنعت آلومینیوم کشور شود.

او با اشاره به اینکه وجهه علمی کنفرانس باعث شده دید بسیار مثبتی به آن ایجاد شود، اظهار کرد: ایران برای سرمایه‌گذاری در صنعت آلومینیوم تمام پتانسیل‌های لازم از جمله انرژی ارزان قیمت، نیروی کار ارزان قیمت و نیروی متخصص را در اختیار دارد و سرمایه‌گذاری خارجی‌ها در صنعت آلومینیوم ایران هم باعث سود بردن آنها می‌شود و هم اینکه ما از این سرمایه‌گذاری منتفع می‌شویم.

حشمتی با تاکید بر ضرورت ارائه گزارشی جامع و کامل درباره صنعت آلومینیوم ایران در سومین کنفرانس بین‌المللی آلومینیوم توضیح داد: اطلاعات و مشخصات صنعت آلومینیوم ایران حتما باید به صورت بروشور در اختیار همه حاضران در مراسم به ویژه مهمانان خارجی قرار بگیرد تا از این طریق ظرفیتهای ایران در زمینه مصرف آلومینیوم نیز برای همگان مشخص شود.

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم با اشاره به پایین بودن سرانه مصرف آلومینیوم در ایران گفت: طبق آمارهای منتشر شده سرانه مصرف آلومینیوم ایران یک چهارم اروپا هم نیست و این در حالی است که ایران از نظر پتانسیلی بزرگترین بازار آلومینیوم منطقه محسوب می‌شود.

او در ادامه با اشاره به اینکه سندیکای صنایع آلومینیوم در سال 1358 تاسیس شد و طی حدودا 30 سال اخیر بیشترین فعالیت خود را در زمینه ارائه مشاوره به دولت در راستای کاهش تاثیر تحریم‌ها بر صنایع آلومینیوم کشور انجام داده است‌، گفت: نمونه بارز این مشاوره از بعد از سال 1390 رخ داد که در آن زمان به دلیل تشدید تحریم‌ها قیمت شمش آلومینیوم به یکباره روند صعودی به خود گرفت و بازار دچار التهاب شد و تولیدکنندگان پایین دستی هم تحت فشار زیادی قرار گرفتند که در این بین سندیکای صنایع آلومینیوم بعد از برگزاری جلسات متعدد با ستاد تنظیم بازار فرمول قیمتگذاری را ارائه داد که مورد تائید دولت قرار گرفت و از آن زمان تاکنون این فرمول در بورس کالا مورد استفاده قرار گرفته و تا حدود زیادی نیز باعث ایجاد آرامش در بازار شده است.

وی افزود: وظیفه اصلی سندیکای صنایع آلومینیوم توسعه و بهبود کمی و کیفی صنایع آلومینیوم در کل کشور بوده ولی به هر حال طی 30 سال اخیر به دلیل تحریم‌ها این وظیفه بیشتر به سمت ارائه مشاوره به دولت جهت کاهش تاثیر تحریمها بر صنایع آلومینیوم کشور سوق پیدا کرده است.

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم در عین حال درباره دلایل افزایش قیمت آلومینیوم در سال جاری تاکنون توضیح داد: هیجان فعلی که بر بازار حاکم است طبیعی است. یکی از دلایل افزایش قیمت آلومینیوم در بازار داخلی افزایش قیمت آلومینیوم در بازار جهانی و بورس لندن بوده است که روی بازار ایران هم تاثیر گذاشته است. از سوی دیگر افزایش دو درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده و افزایش اخیر نرخ ارز مبادله‌ای در بازار نیز از دیگر دلایل رشد قیمت آلومینیوم در بازار داخلی بوده‌اند. در فرمولی که از سوی سندیکای صنایع آلومینیوم به بورس کالا ارائه شده بود و هم اکنون مورد استفاده قرار می گیرد یکی از شاخصهای تاثیرگذار قیمت آلومینیوم در بورس فلزات لندن است.

حشمتی افزود: قیمت آلومینیوم در حال حاضر نسبت به قبل از شروع سال کیلویی بین 300 تا 400 تومان افزایش قیمت داشته است. البته ما از وضعیت عرضه شمش در بورس کالا راضی نیستیم و معتقدیم باید عرضه به هر شکل ممکن افزایش یابد تا تعادل بازار حفظ شود.

وی با اشاره به اینکه واحدهای تولید شمش آلومینیوم در کشور دچار کمبود نقدینگی هستند و متاسفانه بانکها نیز خود را از وظیفه تامین نقدینگی تولید کنار کشیده‌اند، توضیح داد: کمبود نقدینگی تولیدکنندگان شمش روی عرضه آنها در بورس کالا نیز تاثیر منفی گذاشته و بازار را متشنج کرده است. این وضعیت به ویژه ظرف دو سال گذشته وخیم‌تر شده است. البته تولیدکنندگان شمش نیز مجبور شده‌اند آلومینا و دیگر مواد افزودنی و مواد اولیه موردنیاز خود را که صد در صد وارداتی هستند با ارز آزاد از خارج وارد کنند که همین باعث تحت فشار قرار گرفتن نقدینگی موردنیاز آنها شده است. برای واردات ارز مبادله‌ای به آنها داده نمی‌شود و از سوی دیگر گشایش اعتبار اسنادی آنها نیز 120 درصدی است.

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم در عین حال با انتقاد از سازوکارهای حاکم بر بورس کالا گفت: مصرف کنندگان خرد و جز شمش آلومینیوم ترجیح می‌دهند خارج از بورس کالا اقدام به خرید محصول موردنیاز خود کنند. چرا که یکی از شروط بورس کالا برای معامله کالا در بورس این است که 10 درصد به صورت پیش پرداخت نزد بورس بگذارند و ظرف سه روز نیز معامله تسویه شود در حالی که انجام این شروط برای مصرف کنندگان خرد امکان پذیر نیست. همین باعث می‌شود که مصرف کنندگان خرد به سمت خریداران عمده شمش آلومینیوم در بورس کالا رفته و محصول را با قیمت بیشتری از آنها خریداری کنند که این وضعیت در مجموع باعث افزایش قیمتها در بازار می‌شود.

وی با اشاره به اینکه وضعیت نامناسب عرضه شمش در بورس کالا تنها تقصیر تولیدکنندگان شمش نیست و آنها نیز مشکلات خاص خود را دارند، گفت: البته من موافق حذف عرضه شمش آلومینیوم در بورس کالا نیستم چرا که بورس کالا هیچ فایده‌ای هم که نداشته باشد دستکم شاخصی برای قیمتها بوده و وضعیت عرضه و تقاضا را نشان می‌دهد که بازار نیز می‌تواند خود را با این اعداد و ارقام تنظیم کند.

وی درباره دلایل عدم توسعه یافتگی صنعت آلومینیوم ایران ظرف 30 سال گذشته نیز توضیح داد: به نظر من اصلی‌ترین دلیل عدم توسعه یافتگی صنعت آلومینیوم ایران مربوط به وضعیت کلی اقتصاد ایران بوده که در این مدت ارتباط کمی با اقتصادهای دنیا داشته و به غیر از چند سال محدود در سایر سالها اقتصاد ایران درگیر بحران‌های بزرگ بوده است و نتوانسته به سمت اقتصاد بازار آزاد برود.

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم در پاسخ به این سوال که آیا فکر نمی‌کنید توجه بیشتر دولت به صنایعی مانند فولاد و مس باعث کم‌توجهی به صنعت آلومینیوم شده است، گفت: یکی از مزیتهای صنایع فولاد و مس این است که عمده مواد اولیه آنها داخلی است و فقط شاید حدود 20 درصد در حوزه تجهیزات وابسته به خارج از کشور هستند. اما در صنعت آلومینیوم قریب به اتفاق مواد موردنیاز از مواد اولیه گرفته تا تجهیزات وارداتی هستند.

حشمتی در عین حال گفت: البته نمی‌توان از مزیت ارزان بودن انرژی در ایران به سادگی گذشت. تقریبا در هیچ کجای دنیا مانند ایران برق کیلوواتی 2 سنت نیست و این رقم برای صنعت آلومینیوم توجیه اقتصادی بسیار بالایی دارد. به نظر من اگر دولت یازدهم بتواند تحریم‌های اقتصادی را بردارد و روابط بانکی ما با دنیا مجددا برقرار شود شرکتهای خارجی قطعا برای سرمایه‌گذاری در صنعت آلومینیوم ایران وارد عمل خواهند شد چرا که این امر هم برای آنها سودآور خواهد بود و هم برای ایران.

وی گفت: در غفلت ما کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند امارات، قطر، عمان و بحرین سرمایه‌گذاریهای سنگینی در صنعت آلومینیوم کرده و ظرفیت تولید خود را به شدت بالا برده‌اند این در حالی است که کشور ما مزیتهای بیشتری نسبت به این کشورها در زمینه صنعت آلومینیوم دارد.

دبیر سندیکای صنایع آلومینیوم تاکید کرد: تامین امنیت سرمایه‌گذاری باید اصلی‌ترین اولویت دولت در حوزه جذب سرمایه‌گذاری خارجی در صنعت آلومینیوم باشد. باید به شرکتهای خارجی ضمانت نامه های مناسب داده شود تا آنها به سرمایه‌گذاری در صنعت آلومینیوم ایران راغب شوند.

وی افزود: سندیکای در حال حاضر 150 عضو دارای تائیدیه دارد. سال قبل حدود 200 هزار تن محصول در بخش پایین دستی صنعت آلومینیوم کشور تولید شد و در حال حاضر بین 50 تا 100 هزار نفر به صورت مستقیم و 250 هزار نفر به صورت غیرمستقیم در صنعت آلومینیوم ایران مشغول به کار هستند.

به گزارش ماین نیوز، سندیکای صنایع آلومینیوم در سال 1358 بنا به ضرورتی که به دلیل کمبود آلومینیوم در کشور احساس می‌شد تاسیس شد. این تشکل ابتدا در وزارت بازرگانی وقت تحت عنوان شورای صنایع آلومینیوم ایران ایجاد شد که در آن مقطع تولیدکنندگان بزرگ آلومینیوم عضو این شورا بودند. بعد از آن تعداد اعضای این شورا رفته رفته زیاد شد و رشته‌های مختلفی از صنعت آلومینیوم وارد این شورا هستند. در سال 1375 شورای صنایع آلومینیوم ایران تحت قانون تشکلها در اتاق بازرگانی ایران به ثبت رسید و عنوان آن از شورای صنایع آلومینیوم ایران به سندیکای صنایع آلومینیوم ایران تغییر یافت. سندیکا رفته رفته توسعه یافت و تمام رشته‌های این صنعت را تحت پوشش خود قرار داد. قبلا سندیکا دارای هیئت مدیره 7 نفره بود که 5 نفر اصلی و 2 نفر علی البدل بودند. سال قبل در مجمع سندیکا برای اینکه فراگیری سندیکا بیشتر شود تصمیم گرفته شد که تعداد اعضای هیئت مدیره سندیکا به 13 نفر شامل 11 نفر اصلی و دو نفر علی البدل تغییر کند که با این حساب اساسنامه سندیکا تغییر کرد و از هر رشته صنعت آلومینیوم یک نفر در هیئت مدیره سندیکا صاحب عضو شد که این تغییر و تحول نقطه عطفی در تاریخ سندیکای صنایع آلومینیوم ایران محسوب می‌شود.


کد مطلب: 7982

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/7982/سرمایه-گذاری-صنعت-آلومینیوم-توجیه-اقتصادی-بالایی

ماین نیوز
  http://www.minews.ir