گروه معادن سنگ آهن
 
یاراحمدی در گفت‌وگو با ماین نیوز:
سنگ‌آهن مرکزی جزو انفال بوده و نباید واگذار شود
صادرات سنگ خام=خیانت محض
گروه معادن >سنگ آهن - مدیرعامل سابق شرکت سنگ آهن مرکزی ایران (بافق) با اشاره به اینکه این معدن جزو انفال بوده و نباید واگذار شود، گفت: صادرات سنگ آهن به صورت خام خیانت محض بوده و به جای آن باید با برنامه ریزی زمینه فراوری سنگ آهن و تبدیل آن به فولاد و محصولات فولادی فراهم شود.
دکتر علیرضا یاراحمدی در گفت‌وگو با خبرنگار ماین نیوز درباره اعتراضات رخ داده در مورد واگذاری 28.5 درصد از سهام شرکت سنگ آهن مرکزی ایران در فرابورس اظهار کرد: معادن جزو انفال هستند و دولت حق واگذاری آنها را ندارد. خصوصی سازی معادن با روح اصل 45 قانون اساسی مغایرت دارد. در کشور ما مدام گفته می شود اصل 44. باید پرسید که پس جایگاه اصل 45 چیست؟ متاسفانه در قانون معادن هم هیچ اسمی از انفال برده نشده و نگهبانی هم برای نظارت و کنترل انفال بودن معادن وجود ندارد.

وی افزود: وقتی می گوییم معادن جزو انفال هستند، از نظر شرعی به انفال خمس تعلق می گیرد. باید به این سوال پاسخ داده شود که بهره برداران دولتی و بخش خصوصی سنگ آهن مرکزی خمس انفال خود را در کجا هزینه کرده اند. متاسفانه در حال حاضر هیچ قانونی در این زمینه وجود ندارد.

او با اشاره به اینکه صندوق بازنشستگی فولاد از بخش خصوصی نیز ضعیف تر عمل کرده است، گفت: صندوق بازنشستگی قابلیت لازم را برای اجرای برنامه های توسعه ای در سنگ آهن مرکزی ندارد. با این روند کل معدن سنگ آهن مرکزی توسط صندوق بازنشستگی خورده شده و از بین می رود. این در حالی است که معدن سنگ آهن مرکزی باید توسعه پیدا کند. معدن جدید در آن باز شود و کارخانه های پرعیارسازی در آن راه اندازی شوند. در حال حاضر سنگ با عیار کمتر از 40 درصد در سنگ آهن مرکزی فراوری نمی شود در حالی که در دنیا روی سنگ با عیار 35 درصد هم کار می کنند.

یاراحمدی گفت: صندوق بازنشستگی فولاد تاکنون دارایی های زیادی داشته که آنها را فروخته تا زنده بماند. باید جلوی این روند غلط گرفته شود. در حال حاضر سنگ آهن مرکزی بیش از 4000 نفر نیروی کار داشته و در سال بیش از هزار میلیارد تومان درآمد دارد. اگر این وضعیت ادامه یابد سنگ آهن مرکزی توسط صندوق خراب خواهد شد.

مدیرعامل سابق شرکت سنگ آهن مرکزی ایران با تاکید بر اینکه کل سنگ آهن مرکزی همچنان باید در اختیار دولت باقی بماند، در پاسخ به این سوال که راهکار شما برای حضور بخش خصوصی در معدن سنگ آهن مرکزی چیست؟ گفت: 40 آنومالی در منطقه وجود دارد. شرکت سنگ آهن مرکزی باید این 40 آنومالی را فعال کرده و کارهای اکتشافی خود را در سطح منطقه توسعه دهد. باید برای تولید معادن منطقه برنامه ریزی دقیق داشت. سپس می توان معادن را به صورت مزایده و با مدت زمان پنج سال به پنج سال به بخش خصوصی واگذار کرد. در این مدت شرکت سنگ آهن مرکزی بر فعالیتهای بخش خصوصی نظارت خواهد داشت و اجازه صادرات سنگ آهن خام را نیز نباید بدهد چرا که صادرات سنگ آهن خام یک خیانت محض است. اگر نظارتی نباشد هیچ کش نمی تواند جلوی بخش خصوصی را برای صادرات سنگ آهن خام بگیرد. باید حتما نظارت شود که سنگ به شیوه کنونی صادر نشود چرا که با توجه به محدود بودن ذخایر معدنی صادرات به این شکل خام به ضرر کشور تمام خواهد شد.

این استاد دانشگاه اظهار: برنامه ریزی پنج سال به پنج برای حوزه های زمین شناسی، اکتشاف، تولید و فراوری باعث توسعه سنگ آهن مرکزی شده و این به نفع کشور خواهد بود.

یاراحمدی پیشنهاد داد: به اعتقاد من کشور باید به مناطق چندگانه معدنی تقسیم بندی شده و در هر منطقه شرکتهای قوی مانند سنگ آهن مرکزی مشغول به کار شوند که در کنار آنها نیز بخش خصوصی تحت نظارت و کنترل کار خواهد کرد. در چنین شرایطی بخش خصوصی نیز رشد خواهد کرد. اما متاسفانه در حال حاضر بخش خصوصی معدن عملا رها شده است. متاسفانه در این بین سازمان نظام مهندسی معدن نیز بسیار ضعیف عمل کرده و مکانیزم نامناسبی بر آن حاکم است و این قابلیت را ندارد که به عنوان چشم دولت بر معادن نظارت و کنترل داشته باشد. به عنوان مثال در بسیاری از معادن برداشت بیشتر از پروانه صورت می گیرد اما مهندسان معدن هیچ عکس العملی در برابر این تخلف نشان نمی دهند و فقط تبدیل به ماشین های امضای اسناد شده اند و حتی یک بار هم بعضا به معدن تحت کنترلشان سر نمی زنند.

او با تاکید بر ضرورت توسعه تکنولوژی در فعالیتهای معدنی گفت: به نظر من هم واگذاری 71.5 درصدی سهام سنگ آهن مرکزی به صندوق بازنشستگی فولاد غیرقانونی بوده و هم واگذاری 28.5 درصد که قرار است به زودی انجام شود. اگر برای سنگ آهن مرکزی برنامه درست 50 ساله ارائه داد می توان ظرف این مدت 50 شرکت قدرتمند در این منطقه به وجود آورد و از این طریق بخش خصوصی نیز تقویت خواهد شد.

وی گفت: هم اکنون هر آنچه از معادن درآمد حاصل می شود یک سوم آن هزینه می شود، یک سوم بابت مالیات پرداخت می شود و یک سوم دیگر هم بابت قطعات یدکی از کشور خارج می شود و عملا پولی برای توسعه بخش معدن اختصاص نمی یابد که این چرخه معیوب باید به نحوی اصلاح شود. باید جلوی صادرات سنگ خام گرفته شده و سنگ آهن حتما در کشور فراوری شود.
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۲:۴۷
کد مطلب: 7980