گروه معادن
 
رشد ۳۳ درصدی سرمایه‌گذاری در معادن زنجان
گروه معادن - سرمایه‌گذاری در بخش معدن زنجان برای سال 92 به میزان 33 درصد رشد داشته است که ادامه این روند می‌تواند در توسعه و افزایش اشتغال استان تاثیر و نقش مهمی داشته باشد.
به گزارش ماین نیوز، همواره یکی از پایه‌های مهم اقتصاد استان زنجان بخش صنعت و معدن و به ویژه معدن بوده است.

ایران سرزمینی پرظرفیت در بخش معدن است و استان زنجان به عنوان یکی از استان‌های مهم معدنی در سطح کشور محسوب می‌شود. وجود معدن انگوران به عنوان بزرگترین معدن خاورمیانه گواهی بر این مدعا است.

توسعه این بخش همواره مورد تاکید بخش اقتصادی کشور و استان زنجان بوده و در اسناد بالادستی توسعه استان نیز همواره بر نقش معدن بر رشد اقتصادی استان تاکید شده و اهدافی را مطابق برنامه‌های توسعه کشور و استان برای این بخش تعریف کرده‌اند.

در روزهای اخیر رشد 33 درصدی سرمایه‌گذاری در بخش معادن استان زنجان رسانه‌ای شد. خبر دریافتی که مسئولان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان ارائه کردند. باید گفت در برنامه پنجم توسعه استان زنجان که مطابق با برنامه توسعه پنجم کشور در بخش‌های مختلف تببین شده برای بخش معدن نیز پیش بینی‌هایی صورت گرفته است.

رئیس سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت استان زنجان در زمینه وضعیت سرمایه‌گذاری در معادن استان برای سال 92 گفت: سرمایه‌گذاری در معادن استان زنجان در سال گذشته از رشد 33 درصدی برخوردار بوده است.

علی معصومی اظهار داشت: در سال 92، بالغ بر 133 میلیارد ریال سرمایه‌گذاری در معادن استان صورت گرفته که این میزان در سال 91 بالغ بر 100میلیارد ریال بوده است.

وی با اشاره به صدور پروانه بهره‌برداری برای 26 معدن در سال 92، گفت: در این مدت برای 171 نفر اشتغالزایی در معادن استان ایجاد شده است.

رئیس سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت استان زنجان یادآور شد: استخراج مواد معدنی از معادن استان 3 میلیون و 65 هزار تن بوده است.

این مسئول از افزایش بیش از دو برابری پروانه‌های اکتشاف صادره در سال گذشته خبر داد و عنوان کرد: در سال گذشته 92 پروانه اکتشاف صادر شده که این میزان در مدت مشابه سال قبل 45 فقره بوده است.

معصومی به 285 درخواست صدور پروانه اکتشاف اشاره کرد و عنوان کرد: در این مدت 31 گواهینامه کشف در استان صادر شده است.

وی میزان ذخایر قطعی اکتشاف شده در معادن استان را بالغ بر 13 میلیون تن دانست. رئیس سازمان صنعت،‌ معدن و تجارت استان زنجان از صدور سه پروانه بهره‌برداری صنایع معدنی خبر داد و اذعان داشت: با بهره‌برداری از این واحدها برای 48 نفر اشغال ایجاد شد.

*بخش صنعت و معدن به عنوان موتور پرتوان توسعه استان

بخش صنعت و معدن به عنوان موتور پرتوان توسعه همواره مورد توجه صاحب نظران برنامه‌های توسعه بوده و به عنوان عاملی برای دستیابی به رشد اقتصادی و نیل به پیشرفت‌های تکنولوژیکی شناخته شده است.

از طرفی با توجه به مطالعات انجام شده در خصوص توسعه استان زنجان، بخش صنعت و معدن در حاضر به عنوان پایه توسعه استان مطرح شده که به موازات توسعه بخش‌های کشاورزی و خدمات مسیر توسعه استان را هموار خواهد کرد.

سند توسعه بخش صنعت و معدن استان زنجان (1390 تا 1394) منطبق با برنامه پنجم توسعه و با استناد به مصوبه شورای برنامه ریزی و توسعه استان و تشکیل کار گروه توسعه بخش صنعت و معدن استان تهیه شده است.

مطابق آمار، در طول سال‌های 79 تا 86 میزان سرمایه‌گذاری در بخش معدن استان با رشد منفی 4.86 درصد مواجه شده که با توجه به نرخ رشد متوسط سالیانه سرمایه‌گذاری بخش معدن کشور به میزان 14.78 درصد، دارای نرخ رشد بسیار کم‌تری است.

با توجه به سهم استان از جمعیت و وسعت کشور، سهم سرمایه‌گذاری بخش معدن استان از کشور در همه سال‌های مورد بررسی به غیر از سال 86 بالاتر از سهم جمعیتی و وسعتی بوده است.

*روند پر افت و خیزی سرمایه‌گذاری در بخش معدن استان

سهم استان از سرمایه‌گذاری در بخش معدن کشور روند پر افت و خیزی داشته و در پایان سال 86 حدود 85 صدم درصد بوده است. بررسی روند تغییرات در میزان تولید مواد معدنی نشان می‌دهد که میزان تولیدات مواد معدنی در استان دارای نرخ رشد متوسط سالیانه 2.8 درصد بوده که با توجه به نرخ رشد متوسط سالیانه تولیدات مواد معدنی کشور به میزان 10.1درصد، بسیار پایین‌تر بوده است.

با نظر به سهم استان از جمعیت و وسعت کشور، سهم استان از کشور در سال‌های 80 تا 86 بسیار پایین‌تر از سهم جمعیتی و وسعتی بوده ولی در بقیه سال‌ها قابل قبول‌تر بوده است.

سهم استان از مقدار تولید مواد معدنی کشور از سال 79 تا 86 روند نزولی داشته و در سال 86 حدود 9 دهم درصد بوده است.

* پیش‌بینی تولید در بخش معدن برای سال94، 2 میلیون و 770 هزا تن پیش‌بینی

مطابق برنامه پنجم توسعه استان زنجان، سرمایه‌گذاری در بخش معدن به قیمت ثابت سال 76، وضعیت سال پایه (86) پنج هزار و 275 میلیون ریال بوده است.

پیش‌بینی برای سال94، 115 هزار و 100میلیون ریال صورت گرفته است. ارزش افزوده تولید در بخش معدن نیز در سال 86 به میزان 95 هزار و 744 میلیون ریال بوده که برای سال 94 به میزان 293 هزار میلیون ریال پیش‌بینی شده است.

میزان تولید در بخش معدن در سال 86 به میزان یک میلیون و 455 هزار و 796 تن بوده که برای سال 94 به میزان 2 میلیون و 770 هزا تن پیش‌بینی شده است. مبنای پیش‌بینی سال 94 شامل ارزش افزوده تولید معدن، افزایش 100 درصدی تولید معدن، سرمایه‌گذاری بخش معدن، افزایش 5 درصدی نرخ رشد نسبت به روند سال‌های مورد بررسی بوده است.

*تحقق اهداف برنامه پنجم و چند سوال!

مطابق اظهارات رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت و برنامه‌هایی که برای بخش معدن استان در سال‌های گذشته هدف‌گذاری شده باید گفت هدف‌گذاری این بخش مطابق آمار ارائه شده محقق شده و حتی بیشتر نیز تحقق یافته است. نکته مهم قیاس این اطلاعات با متوسط کشوری و آمار مربوط به سایر استان‌ها است که باید مورد تاکید باشد.

موضوع مهم‌تر اینکه باید پرسید مبنای برخی هدف‌گذاری‌ها در مدیریت گذشته استان در بخش معدن چه چیزی بوده است و آیا این هدف‌گذاری و پیش‌بینی برای سال 94 که آخرین سال برنامه است به درستی صورت گرفته است یا خیر؟
تاریخ انتشار : جمعه ۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۳۳
کد مطلب: 7525
 
مرجع : خبرگزاری فارس