گزارشی از وضعیت سنگ‌های تزیینی در همدان

سنگ‌هایی که می‌درخشند اما دیده نمی‌شوند

خبرگزاری فارس , 10 ارديبهشت 1393 ساعت 0:01

با توجه به وجود ذخیره‌های غنی از سنگ‌های تزیینی در همدان، این استان می‌تواند به یکی از مراکز مهم در این حوزه تبدیل شده و ارزش افزوده بسیاری برای استان به ارمغان آورد.


به گزارش ماین نیوز، امروز سنگ‌های تزیینی در دنیا یکی از تجارت‌های مهم به حساب می‌آیند به طوری که حجم وسیعی از نقل و انتقالات مالی را به خود اختصاص داده است.

تلألو این سنگ‌ها، افراد بسیاری را شیفته خود کرده و کلکسیونرهای زیادی سنگ‌های تزیینی را در مجموعه‌های خود گرد هم می‌آورند و از آن‌ها جواهرات خیره‌کننده تولید می‌کنند.

تقاضای مردم و زیبایی و شفافیت این سنگ‌ها باعث شده که قیمت این مواد معدنی افزایش یافته و اگر در منطقه‌ای شکل گیرد، ثروت بی‌کرانی را نصیب آن منطقه کند.

استان همدان نیز یکی از مناطقی است که برخی از سنگ‌های قیمتی را در دامن خود پرورش داده است، برای آگاهی از وضعیت این سنگ‌های قیمتی در استان همدان، با سید نعمت‌الله حقیقی، معاون امور امور معادن و اکتشاف سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان به گفت‌وگو نشستیم.

معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان گفت: همدان با توجه به شرایط تشکیل زمین‌شناسی آن و وجود توده نفوذی الوند و تشکیل سنگ‌های دگرگونی مجاورتی در اطراف آن سبب تشکیل ذخایر متنابهی از انواع سنگ‌های آذرین و دگرگونی شده که قابلیت خوبی برای کاربری سنگ تزیینی دارند.

سید نعمت‌الله حقیقی ادامه داد: وجود توده‌های نفوذی گرانیتی، گابرویی و سنگ‌های دگرگونی هورنفلس شرایط مناسبی برای تشکیل سنگ‌های تزیینی ایجاد کرده، به همین دلیل استان همدان را باید از زمره غنی‌ترین استان‌ها به لحاظ تشکیل سنگ‌های تزیینی گرانیتی محسوب کرد.

وی ادامه داد: علاوه بر سنگ‌های گرانیتی در خانواده گرانیت که استان همدان به عنوان شاخص کشور محسوب می‌شود، اقدامات اکتشافی انجام شده در بخش شمالی استان، حاکی از آن است که ذخائر به نسبت مناسبی از انواع سنگ‌های مرمریتی و تراورتن در استان وجود دارد.

این مسئول درباره تعداد معادن فعال و نیمه فعال در استان گفت: همدان دارای 100 معدن، سنگ تزئینی بوده که نزدیک به 9 میلیون تن ذخیره قطعی انواع سنگ‌های تزیینی در استان برآورد شده است، هرچند ذخایر احتمالی آن بسیار بیشتر از مقدار ذکر شده است.

حقیقی ادامه داد: اما تعداد کثیری از این معادن به دلیل مشکلات محلی متروکه شده و معمولاً جزو واحدهای معدنی غیر فعال محسوب می‌شوند.

وی افزود: بعضی از سنگ‌های تزیینی استان همانند گابرویی منطقه امامزاده‌کوه، چشمه قصابان، وهنان و معادن گرانیت مشکی تویسرکان (هورنفلس) جزو سنگ‌های منحصر به فرد کشور محسوب شده و بازار بسیار مناسبی از نظر صادرات دارند.

معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان تأکید کرد: 50 درصد معادن سنگ‌های تزیینی به دلیل مشکلات محلی و مخالفت برخی از ادارات ذی‌ربط به صورت متروکه باقی مانده‌اند.

وی تصریح کرد: فعال کردن این معادن، نه تنها می‌تواند نقش موثری در ایجاد اشتغال استان داشته باشد؛ در توسعه اقتصادی استان نیز موثر خواهد بود.

حقیقی ادامه داد: استفاده مناسب از معادن یکی از مهمترین مولفه‌های بهره‌وری بهینه از منابع و به کارگیری ظرفیت‌های کشور به منظور ایجاد ارزش افزوده بیشتر و رونق تولید است.

وی با تأکید بر اینکه راه‌اندازی این معادن می‌تواند در توسعه اقتصادی استان و کشور نقش موثری ایفا کند، گفت: سازمان در نظر دارد مطالعات تفصیلی لازم را بر روی هر یک از این معادن انجام داده و راهکارهای احیای آنها را بررسی کند تا در صورتی که فعال کردن این معادن مقرون به صرفه و دارای کمترین تبعات زیست‌محیطی باشد به عرصه تولید بازگردند.

یک تراشکار سنگ‌های قیمتی در همدان نیز در گفت‌وگو با فارس اظهار داشت: سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی که در استان همدان وجود دارد از کیفیت بالایی برخوردار نیستند و ما برای انجام کارهای خود از سنگ‌هایی که در خارج از استان و کشور موجود هستند و کیفیتی به مراتب بالاتر از داشته‌های استان دارند استفاده می‌کنیم.

سعید فلاح با اشاره به اینکه تنوع سنگ‌های قیمتی بسیار زیاد شده، گفت: در داخل کشور سنگ فیروزه نیشابور که برند معروف در دنیاست و ارزش خاصی دارد را تهیه می‌کنیم.

وی گفت: از کشورهایی مانند افغانستان، روسیه، چین، تایلند و کشورهای افریقایی که منابع سنگی زیادی دارند نیز نسبت به تأمین سنگ‌های مورد نیاز خود اقدام می‌شود.

این تراشکار سنگ‌های قیمتی افزود: جای تأسف دارد که ایران در حوزه سنگ‌های قیمتی یک بازار مصرف‌کننده بوده و این نوع سنگ‌ها به صورت محصول نهایی و تراش‌خورده وارد بازار می‌شود در صورتی که قدمت حرفه تراشکاری سنگ در ایران به 7 هزار سال پیش باز می‌گردد.

وی ادامه داد: در برخی مواقع صنعت سنگ مهمترین بخش صادرات کشورهای کوچکی را تشکیل می‌دهد، در حالی که در کشور ما با توجه به منابع موجود و قدمت حرفه تراشکاری درآمدزایی از این صنعت نداریم.

فلاح افزود: در حال حاضر از آموزش دادن تراشکاری سنگ‌های قیمتی خودداری کرده چراکه فضای لازم برای این کار را در اختیار ندارم و به صورت تک‌نفری کار می‌کنم.

وی تأکید کرد: سنگ‌های قیمتی که وارد کشور می‌شود با توجه به نوسانات دلار دچار افزایش قیمت شدند و بسیاری از سنگ‌ها به دلیل این افزایش ناگهانی وارد کشور نمی‌شوند.

این تراشکار سنگ‌های قیمتی گفت: در حال حاضر بازار در انتظار به وجود آمدن یک ثبات به سر می‌برد و چون سنگ‌های قیمتی جزو اولویت‌های خرید مردم نیست، آنان نیز این افزایش قیمت را پذیرفته و عکس‌العملی نسبت به آن نشان نداده‌اند.

وی با اشاره به اینکه حجم بیشتر فعالیت کارگاهش به تعمیر و تراش مجدد سنگ محدود می شود، افزود: نوع مشتریان سنگ‌های قیمتی متفاوت بوده و روزانه 5 تا 6 نفر برای تعمیر و سفارش محصول به کارگاه مراجعه می‌کنند.

فلاح با بیان اینکه در اندیشه توسعه و تنوع است اما شرایط مالی و مکانی آن را در اختیار ندارد، گفت: امیدوارم در آینده نزدیک با به دست آوردن منابع لازم برنامه‌های خود را تحقق بخشم.

فلاح تأکید کرد: همدان به شرط ورود سرمایه‌گذاران بخش خصوصی به این حوزه می‌تواند به عنوان یک قطب سنگ قیمتی مطرح شود به شرطی که بتوانیم دسترسی به تکنولوژی‌های روز را داشته و آموزش صنعت گران و برپایی نمایشگا‌ه‌های داخلی و خارجی را در برنامه‌های خود قرار دهیم.

این فعال عرصه سنگ‌های قیمتی ادامه داد: نمایشگاه اختصاصی برای سنگ‌های قیمتی نداریم، هرچند در نمایشگاه‌های صنایع دستی غرفه‌هایی را به حرفه سنگ‌های قیمتی اختصاص می‌دهند که آن هم به صورت سالانه برگزار می‌شود.

وی تأکید کرد: جای خوشبختی دارد که شرکت‌های خصوصی برای راه‌اندازی مجتمع تراش سنگ در همدان هستند و این صنعت را به صورت حرفه‌ای دنبال خواهند کرد.

فلاح گفت: از مسئولان می‌خواهیم که ترتیب برگزاری نمایشگاه‌های داخلی و خارجی را برای نشان دادن این هنر در داخل و خارج کشور را بدهند چراکه باعث رشد هنر و این صنعت در کشور خواهد شد.

وی افزود: تراشکاران سنگ‌های قیمتی را از منظر تأمین نقدینگی و آموزش‌های لازم برای علاقمندان حمایت کنند چراکه این صنعت آینده خوبی در استان همدان دارد.


کد مطلب: 7405

آدرس مطلب: http://www.minews.ir/fa/doc/news/7405/سنگ-هایی-می-درخشند-اما-دیده-نمی-شوند

ماین نیوز
  http://www.minews.ir