گروه معادن فلزات گرانبها
 
تالار معاملات آتی بورس کالا در هفته‌ای که گذشت
بازار آتي در گير و دار اونس و دلار
گروه معادن >فلزات گرانبها - تحولات بازار قراردادهاي آتي سكه طي هفته گذشته در شرايطي با نوسان همراه بود كه روند تغييرات دلار در بازار تهران با شيبي تند مسير افزايشي را طي كرد و اين در حالي است كه در بازارهاي جهاني، طلا تغيير جهت داد و كاهشي محسوس را تا هزار و 272 دلار پشت سر گذاشت.
به گزارش ماين نيوز، پيش‌بيني‌هاي تكنيكي نشان مي‌دهند اگر قيمت اونس به پايين‌تر از كف قيمتي آن در سه ماه گذشته كه هزار و 277 دلار بوده برسد مي‌تواند تا هزار و 227 و هزار و 180 دلار نیز كاهش يابد. اين به معناي آن است كه در حال حاضر اونس خود را براي قيمت‌هاي پايين‌تر آماده مي‌كند.

روز پنج‌شنبه كاهش قيمت بيشتري براي طلا رقم خورد و همين موضوع باعث شد قيمت سررسيد ارديبهشت حتي به رقمي پايين‌تر از نقدي برسد و با آنكه بهاي يك ميليون تومان براي سكه اين سررسيد ثبت شده بود اما ناگهان با 18 هزار تومان كاهش روبه‌رو شود در حالي كه اين ميزان كاهش براي سررسيد نقدي 8 هزار تومان ثبت شده است. فعالان بازار آتي معتقدند در صورتي كه اين روند تغيير نكند و بهاي سررسيد ارديبهشت پايين‌تر از نقدي باشد افت بيشتر بازار آتي رقم خواهد خورد.

قيمت دلار اما در هفته گذشته مدام افزايشي بود ولي با اين حال بازار آتي جز در مواردي كه افزايش قيمت‌ها شدت بيشتري مي‌يافت تابع محض اونس طلا در حركت بود. به عنوان مثال روز پنج‌شنبه با آنكه قيمت دلار همچنان بالاي 3 هزار و 250 تومان بود اما افت قيمت اونس بازار آتي را هدايت كرد. تنها روز سه‌شنبه كه قيمت دلار از 3 هزار و 300 تومان گذشته بود بهاي سكه در تالار آتي افزايش يافت.

اما اونس چرا روند كاهشي را پشت سر مي‌گذارد؟ در حال حاضر در بازار جهاني طلا دو موضوع به‌طور همزمان قابل بررسي است؛ نخست آمارهاي اقتصادي مثبتي است كه از اقتصاد آمريكا منتشر شده است و دوم موضوعات ژئوپليتيك در منطقه بالكان است. آخرين خبرها حكايت از احتمال تقابل سياسي بين آمريكا و روسيه را در مورد موضوع اوكراين نشان مي‌دهد.

در هفته گذشته اين موضوعات همچنان در جريان بود و اين دو كشور يكديگر را به دست داشتن در ناامني‌هاي شرق اوكراين متهم مي‌كردند. با اين حال اين مساله در برابر موضوعات اقتصادي كمرنگ به نظر مي‌رسيد تاجايي كه طلا متناسب با اين تحولات از خود واكنش نشان نداد و بيشتر تحت تاثير اخبار اقتصادي آمريكا بود.

بررسي‌هاي معتبر نشان مي‌دهند كه اين روزها موجودي صندوق‌هاي بزرگ طلا مانند SPDR نيز كاهش يافته است. گفته مي‌شود اين صندوق در ماه پيش 5/9 تن خروجي ذخاير طلا داشته و اين موضوع مي‌تواند نگراني‌هايي را ايجاد كرده و پيش‌‌بيني‌هاي كاهشي بيشتري را به همراه داشته باشد.

در اين ميان تحليلگران بازار آتي معتقدند با توجه به اينكه خط سير حركتي بازار آتي به شدت متاثر از اونس بوده و به نوعي از آن خط گرفته است، بنابراي اخبار ريزشي اونس به سرعت و شدت بيشتري در بازار آتي اثر خواهد گذاشت؛ اين به آن معنا است كه تحليل‌هاي فعلي اونس مي‌تواند خط مشي پيش روي بازار آتي را مشخص كند.

در حال حاضر دو سناريو قابل طرح است؛ نخست آنكه اونس با تقويت نرخ بهره و توقف سياست‌هاي انبساطي در آمريكا به كانال هزار تا هزار و 100 دلار برمي‌گردد و احتمال بازگشت دوباره آن حداقل تا انتهاي 2015 وجود ندارد. با اين سناريو ارزش ذاتي سكه در بازار تهران به 800 تا 850 هزار تومان مي‌رسد كه در بازار آتي نيز انتظار نمي‌رود قيمت متفاوت از اين ارقام باشد.

سناريوي ديگر آن است كه قيمت اونس به هزار و 400 دلار برسد. البته اين رقم نيازمند وقايع پشتيباني‌كننده‌اي است كه فعلا شاهد آنها نيستيم. در حال حاضر تنها ريسك‌هاي سياسي است كه بازار طلا را حمايت مي‌كند كه اين مساله نيز تنها به عاملي تبديل شده كه باعث كند شدن روند كاهش بيشتر قيمت طلا شده است. تحليلگران معتقدند تنش‌هاي اوكراين شانس بازار طلا در مقطع كنوني محسوب مي‌شوند وگرنه شاهد افت بيشتر قيمت طلا بوديم.

در اين ميان اما اعلام رسمي قيمت جدید بنزين و انواع ديگر سوخت در روز پنج‌شنبه انتظارها را پايان داد. اين خبر امروز مشخص خواهد كرد كه بازار دلار چه واكنشي نشان مي‌دهد.

طي هفته گذشته تحليلگران مهم‌ترين دليل افزايش قيمت‌ها در بازار ارز را انتظار براي تعيين نرخ بنزين و سي‌ان‌جي عنوان مي‌كردند و پيش‌بيني مي‌شد اگر قيمت بنزين بالاتر از هزار تومان تعيين شود انتظار مي‌رود دلار بالاتر از 3 هزار و 250 تومان تثبيت شود، مگر اينكه بانك مركزي اقدام به عرضه ارز به بازار كند كه گفته‌هاي روز پنج‌شنبه رئيس كل اين بانك مويد اين مطلب است كه به زودي كانال‌هاي تزريق ارز تقويت شده و بازار به تعادل بازمي گردد.

كارشناسان معتقدند اگر دلار در كانال 3 هزار و 200 تومان تثبيت شود بازار آتي به زودي روند رو‌به كاهشي را تجربه خواهد كرد. به عقيده آنها در حال حاضر دولت با هدايت تقاضا به اتاق مبادلات ضريب تقاضا را در بازار كاهش مي‌دهد و اين مساله به كنترل اين بازار كمك مي‌كند و تهديدهاي جدي را كه به افزايش قيمت‌ها در بازارهاي آتي و نقدي دامن مي‌زند برطرف خواهد كرد.

در اين بين به عقيده تحليلگران اگرچه قيمت‌ها روند رو به رشدي را در بازارهاي آتي و نقدي پشت سر مي‌گذارند اما هنوز تاييدي مبني بر اينكه اين بازار از ظرفيت‌هاي مناسبي براي سرمايه‌گذاري برخوردار است وجود ندارد. حجم معاملات نيز نسبت به ماه قبل تغيير چشمگيري از خود نشان نداده است و اين موضوع نشان مي‌دهد به‌خصوص در بازار سكه خريداران دست به عصاتر در حركتند.

در حال حاضر حجم معاملات در بازار آتي 8 تا 10 هزار معامله است كه البته نسبت به سال گذشته رقم معقولي است اما نشان از رشد شديد در اين بازار ندارد.
تاریخ انتشار : شنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۰۳
کد مطلب: 7193
 
مرجع : دنیای اقتصاد