گروه معادن
 
زباله‌هاي معدني كه پول مي‌شوند
گروه معادن - جمع‌آوري زباله‌هاي معدني موضوعي است كه براي برخي معادن كشور‌هاي ديگر به يك بحران بزرگ تبديل شده است.
به گزارش ماین نیوز، استخراج مواد معدني و فلزي شركت‌هاي زيادي را چه در داخل و چه در خارج از كشور ثروتمند كرده اما از سوي ديگر فعاليت برخي از اين شركت‌ها عناصر سمي را به عنوان محصول جانبي معدنكاري توليد مي‌كند. به عنوان مثال در ارمنستان حدود ۶۷۰ معدن ثبت شده‌اند، زباله‌هاي سمي توليد شده حاصل از اين فعاليت‌ها در نهايت سر از رودخانه‌ها، درياچه‌ها و دره‌ها درمي‌آورد كه مي‌تواند تبديل به انباشت‌هاي سمي شود و اكوسيستم پيرامون خود را آلوده كند.

بحران توليد زباله‌هاي سمي در اين كشور به جايي رسيده كه دولت ارمنستان امتيازات زيادي را به شركت‌هاي خصوصي معدني مي‌دهد اما در مقابل از آنها مي‌خواهد مقررات زيست محيطي را در فعاليت‌هاي خود رعايت كنند.

در ايران فعاليت‌هاي معدني با توجه به سود اقتصادي آنها روز‌به‌روز در حال افزايش است اما متاسفانه رعايت مقررات زيست محيطي چه در مراحل استخراج و چه در مراحل فراوري كمتر ديده مي‌شود. اين موضوع در سال‌هاي اخير به قدري افزايش يافته كه سازمان محيط‌زيست بخش معدن كشور را به نوعي مخالف محيط زيست مي‌داند در حالي كه به گفته فعالان بخش معدني، اين بخش مي‌تواند در كنار فعاليت‌‌هاي خود به حفظ محيط زيست منطقه كمك كند.

زباله‌هاي توليدي از فعاليت‌‌هاي انواع گوناگوني مانند باطله‌هاي معدني يا همان زباله‌هاي فيزيكي، زباله‌هاي شيميايي، زباله‌هاي سمي و... هستند كه مي‌توانند آسيب جدي به محيط زيست وارد كنند.

آرمين سلساني، كارشناس امور معدني در رابطه با زباله‌هاي معدني گفت: در ايران بيشتر شورابه يا زباله‌هاي سولفيدي حاصل از فعاليت‌هاي معدني است كه پس از ورود به آب​هاي زيرزميني منجر به آلودگي محيط‌زيستي مي‌شوند، البته اين نوع زباله در دسته زباله‌هاي شيميايي قرار دارد.

وي ادامه داد: آرسنيك، گوگرد، راديواكتيو، كادميوم و... جزء زباله‌هاي سمي محسوب مي‌شوند. اين زباله‌ها بيشتر حاصل فعاليت فراوري محصولات معدني هستند و متاسفانه گاهي بدون رعايت موارد زيست محيطي وارد محيط مي‌شوند.

سلساني درباره كاهش سميت زباله‌هاي معدني اظهار كرد: قبل از انجام مراحل فراوري بايد واحد مانيتورينگ در محدوده يك معدن احداث شده و تركيبات معدني موجود در منطقه را بررسي كند. با احداث اين واحد مي‌توان شدت سميت اين زباله‌ها را كاهش داد.

وي درباره باطله‌هاي معدني تصريح كرد: البته درباره باطله‌ها بايد واحد مخصوصي احداث شده و اقدامات لازم براي جلوگيري از خروج wast (مواد زائد) انجام گيرد.

اما بازيافت مواد معدني و فروش آنها سود اقتصادي به همراه دارد كه مي‌تواند در كاهش برخي هزينه‌هاي يك معدن موثر باشد.

سلساني درباره سود اتصادي بازيافت زباله‌هاي معدني بيان كرد: بازيافت زباله‌هاي معدني در كنار كاهش آسيب‌هاي زيست محيطي مي‌تواند صرف اقتصادي داشته باشد. در اين ميان، زباله‌هاي حاوي فلزات سنگين صرف اقتصادي بيشتري دارند اما اين كار مستلزم تقويت واحد‌هاي بازيافت زباله‌هاي معدني در كشور است.

به گفته اين كارشناس امور معدني در بخش بازيافت زباله‌هاي معدني اقدامات انجام شده در كشور يك‌هزارم اقداماتي است كه در ساير كشور‌ها انجام گرفته و متاسفانه در اين مورد ايران فاصله زيادي با آمار‌هاي جهاني دارد.
تاریخ انتشار : سه شنبه ۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۱:۳۳
کد مطلب: 7190
 
مرجع : روزنامه کسب و کار